Πολιτικη & Οικονομια

Αθήνα: Η χειρότερη πόλη στον κόσμο για να βρεις δουλειά

Ποια είναι η καλύτερη σύμφωνα με τη μελέτη της γερμανικής Movinga;

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4527717.jpg
© Eurokinissi/ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ

Πολιτισμός, μνημεία, διασκέδαση και ιδανικό κλίμα. Η Αθήνα είναι μια πρωτεύουσα δημοφιλής για τουρισμό, αλλά μάλλον ακατάλληλη για μόνιμη κατοικία.

Σύμφωνα με μελέτη της γερμανικής εταιρείας Movinga, η οποία πρόκειται να δοθεί σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα, με αντικείμενο τους καλύτερους προορισμούς για εξεύρεση εργασίας, η Αθήνα κατατάσσεται στην τελευταία θέση ανάμεσα σε 100 πόλεις.

Η Αθήνα με άριστα το 10 έπιασε μόλις 3,79 βαθμούς. Για τις ανάγκες της έρευνας η Movinga αξιοποίησε τα στοιχεία που υπάρχουν στη βάση δεδομένων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Κάθε πόλη αξιολογείται με πέντε βασικά κριτήρια: οικονομική ισχύς, επίπεδο διαβίωσης, ευκαιρίες για νέους, ευκαιρίες για τις γυναίκες και μετανάστευση. Η Αθήνα λαμβάνει βαθμολογία χαμηλότερη της μονάδας, 0,94, σε ό,τι αφορά τις ευκαιρίες για τους νέους, λαμβάνοντας... μηδέν ως προς το επιμέρους κριτήριο της απασχόλησης των νέων και 3,76 ως προς την ύπαρξη νεοφυών επιχειρήσεων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (Αύγουστος 2018) η ανεργία των νέων ηλικίας 15-28 ετών ήταν 36,8%, ενώ η Αττική είναι η περιφέρεια με το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό ανεργίας (19,7%), μετά την Ήπειρο.

Πολύ χαμηλή βαθμολογία, 1,93, συγκεντρώνει η Αθήνα ως προς το κριτήριο της μετανάστευσης, το οποίο στην ουσία εξετάζει κυρίως το ποσοστό απασχόλησης μεταναστών.

 Η υψηλή ανεργία και ο χαμηλός ρυθμός ίδρυσης νέων επιχειρήσεων έχουν ως συνέπεια η Αθήνα να βαθμολογείται με 1,93 και ως προς το κριτήριο της οικονομικής ισχύος. Κάτω από τη βάση, 4,56, λαμβάνει και ως προς το επίπεδο διαβίωσης, κυρίως λόγω της εξαιρετικά χαμηλής βαθμολογίας, μόλις 0,34, σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Με 5,90 βαθμολογείται η Αθήνα ως προς την παροχή ευκαιριών στις γυναίκες, λαμβάνοντας ωστόσο βαθμό 3,25 ως προς τις δυνατότητες που δίνονται στις γυναίκες για ανέλιξη σε υψηλόβαθμες θέσεις.

Η καλύτερη πόλη για να βρει κάποιος δουλειά είναι σύμφωνα με την έρευνα η Βοστώνη, στις ΗΠΑ, ενώ η καλύτερη πόλη για νέους που αναζητούν εργασία είναι το Ντουμπάι.

Η Movinga ιδρύθηκε στο Βερολίνο το 2015 και έχοντας λάβει από τότε σημαντικές χρηματοδοτήσεις από επενδυτικά κεφάλαια θεωρείται εκ των κορυφαίων εταιρειών παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών μετεγκατάστασης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ