- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σκουρλέτης: «Η συμφωνία κράτους-Εκκλησίας θα προχωρήσει»
Επίθεση σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την κριτική που ασκούν στην κυβέρνηση
Στην ανάγκη «να γίνουν κάποια πράγματα στο κρίσιμο θέμα των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας στη βάση της διακριτότητας των ρόλων», αναφέρθηκε ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, σε συνέντευξή του στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
Μιλώντας μάλιστα για τη συμφωνία μεταξύ Αλ. Τσίπρα και αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο κ. Σκουρλέτης εκτίμησε «ότι θα προχωρήσει, άλλωστε και η ανακοίνωση που βγήκε από το Γραφείο του Πρωθυπουργού καθιστά ορισμένα πράγματα αρκετά σαφή».
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν παραμένει ίδια η θέση για τη μισθοδοσία των κληρικών, ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε, ότι «εμμένουμε γιατί νομίζω ότι είναι το ελάχιστο αυτό που πρέπει να γίνει.
Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή συμφωνία "πακέτο", προβλέπει και το θέμα της αξιοποίησης της αμφισβητούμενης περιουσίας, με δυνατότητα πια, να υπάρχει και μία κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους αυτής της δαπάνης (σ.σ.: της μισθοδοσίας) -και μπορεί και πολύ περισσότερο προοπτικά- τουλάχιστον όσον αφορά την πλευρά του ελληνικού κράτους».
Σχολιάζοντας τις σχετικές παρεμβάσεις της Νέας Δημοκρατίας, ο κ. Σκουρλέτης υποστήριξε ότι «η προσπάθεια της Νέας Δημοκρατίας, που εμπλέκει την Εκκλησία ακόμη και στο θέμα του μακεδονικού ζητήματος και τώρα, πολύ περισσότερο, στο θέμα των σχέσεων κράτους-Εκκλησίας, είναι να αξιοποιήσει τις όποιες, θα έλεγα συντηρητικές, παλιές φωνές ακούγονται μέσα στην Ιεραρχία, στο πλαίσιο της δικής της αντιπολιτευτικής και κυβερνητικής τακτικής».
Πρόσθεσε, δε, ότι δεν είναι γόνιμο αυτό για τον Κυρ. Μητσοτάκη και θα πρέπει, ανεξάρτητα από τις βλέψεις του ίδιου, να μην εμπλέκει την Εκκλησία. «Όποτε έγινε αυτό, γυρίσαμε πίσω», τόνισε.
Σχετικά με την κριτική του ΚΙΝΑΛ, ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι είναι θλιβερό «για την ίδια τη σημερινή πολιτική παρουσία, τόσο της κ. Γεννηματά όσο και του ΚΙΝΑΛ […] αντί να έχει μια στάση αυτοκριτικής, αντί να τοποθετηθεί με ευθύτητα απέναντι στα όσα χαρακτήρισαν το πολιτικό σύστημα» να «προσπαθεί με ευφυολογήματα και με τέτοιου είδους διατυπώσεις, να πει πράγματα τα οποία το μόνο που δεν δείχνουν είναι μια διάθεση ουσιαστικής αυτοκριτικής για ευθύνες αυτού του χώρου για το πολύ πρόσφατο παρελθόν».
Στο ενδεχόμενο, παρά ταύτα, συνεργασίας διευκρινίζει ότι «δεν έχουμε απευθυνθεί για συνεργασία στην κ. Γεννηματά. Προφανώς μια συνεργασία, για να είναι φερέγγυα, θέλει ακριβώς τέτοιου είδους μετατοπίσεις, έναν επαναπροσδιορισμό στρατηγικής εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ και όχι να υιοθετεί, ουσιαστικά, στα λόγια μια πολιτική ίσων αποστάσεων, αλλά στην πράξη να προετοιμάζει το έδαφος μιας νέας συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη».
Ο κ. Σκουρλέτης συμπλήρωσε ότι η στάση του ΚΙΝΑΛ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ «βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τις διαθέσεις του κοινωνικού χώρου αυτού του κόμματος» και φέρνει ως παράδειγμα την Αυτοδιοίκηση, όπου «δεκάδες στελέχη αρνούνται αυτή την αντισυριζαϊκή κατεύθυνση που δίνεται εκ μέρους της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ και διαπιστώνουν ότι υπάρχει μια ακαμψία την οποία δεν μπορούν να την κατανοήσουν».
Τέλος, σχολιάζοντας τη δήλωση του Κ. Σημίτη περί «ενοικιαστών», ο κ. Σκουρλέτης τονίζει ότι εκφράζει ιδιοκτησιακές αντιλήψεις για το κράτος και την κυβέρνηση οι οποίες «εκθέτουν επαρκώς τον πρώην πρωθυπουργό».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια» - Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Σπάει καθημερινά τα δικά του ρεκόρ γραφικότητας ο υπουργός Υγείας, μήπως τελικά στόχος του είναι να μπει στο βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες», απαντάει το ΠΑΣΟΚ
31 άτομα μεταφέρθηκαν για πρώτες βοήθειες - Αμέσως ενεργοποιήθηκε μηχανισμός υποδοχής και παροχής βοήθειας από τις ελληνικές αρχές
Ανάρτησε στην προσωπική του ιστοσελίδα την πολιτική του διακήρυξη - Περιγράφει ως «κρίσιμη πολιτική αναγκαιότητα» την σύγκλιση των τριών ρευμάτων της Αριστεράς του 20ού αιώνα
«Η σταδιακή επανένταξη 14 ανακατασκευασμένων συρμών, θα συμβάλει στη μείωση των χρονοαποστάσεων»
«Παραμένω συνεπής, άλλοι άλλαξαν» σημειώνει ο ευρωβουλευτής
Ο χαιρετισμός της τ. Προέδρου της Δημοκρατίας στην παρουσίαση του καλλιτεχνικού προγράμματος 2026
«Είναι μία πρόταση η οποία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει σε λουκέτα χιλιάδων επιχειρήσεων μικρομεσαίων» σημειώνει η υπουργός Εργασίας
Τι ισχύει για τις μεγάλες αλυσίδες
Ισχυρή αύξηση εισροών το 2025 - Εύθραυστη διεθνής εικόνα και ανησυχία για ποιότητα επενδύσεων
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή
Παρέμβαση της Αθήνας για το επεισόδιο με τον στολίσκο και αίτημα αποχώρησης ισραηλινών σκαφών
Αντίδραση Λιβανού στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει βέβαιος για ανατροπή των κατηγοριών
Σφοδρή επίθεση για τη στάση του στη Διάσκεψη των Προέδρων - Κατηγορίες για θεσμική διαστρέβλωση
«Δεν είναι δουλειά εισαγγελέα να στηρίζει κατηγορίες με κοπτοραπτική», αναφέρει σε ανάρτησή της
Σφοδρή αντίδραση εισαγγελέων στο αίτημα παραίτησης - Κλιμάκωση έντασης για τις υποκλοπές
Βασίζεται στο διαβιβαστικό της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας
Σφοδρή αντιπαράθεση ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης για την Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων - Παρέμβαση προεδρείου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.