- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Handelsblatt για Τσίπρα: Πανάκριβο λάθος η υπόσχεση «Εμείς θα βαράμε το νταούλι και θα οι αγορές θα χορεύουν»
Η γερμανική εφημερίδα σχολιάζει τις προεκλογικές υποσχέσεις του πρωθυπουργού
Με τον τίτλο «Καχύποπτες αγορές» η γερμανική Handelsblatt σχολιάζει την πορεία της ελληνικής οικονομίας, αποδίδοντας την αδυναμία έκδοσης ομολόγου στην προεκλογική υπόσχεση του Αλέξη Τσίπρα από το 2014 «"Εμείς θα βαράμε το νταούλι και θα οι αγορές θα χορεύουν».
Αυτό «υπόσχονταν το 2014 στους συμπατριώτες του ο τότε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας. Μια απλοϊκή υπόθεση που αποδείχθηκε πανάκριβο λάθος, σχολιάζει η Handelsblatt.
Καμία χώρα της ευρωζώνης δεν έχει χειρότερο αξιόχρεο και δεν πρέπει να καταβάλλει τόσο υψηλά επιτόκια στα ομόλογα όπως η Ελλάδα.
Λόγω της διένεξης Ρώμης-Βρυξελλών, αλλά και της επαπειλούμενης οικονομικής κρίσης στην Τουρκία, η Αθήνα δυσκολεύεται να επιστρέψει στις αγορές. Όμως η καχυποψία των αγορών οφείλεται κυρίως στην ίδια την Ελλάδα.
Για το ύψος του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να κάνει και πολλά. Με την πολιτική του ωστόσο εντείνει την ανησυχία στις αγορές.
Η συγκυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ «τρίζει». Έτσι δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να χάσει σε λίγους μήνες την πλειοψηφία του στο κοινοβούλιο.
Ούτως ή άλλως το 2019 πρέπει να εκλεγεί νέα βουλή. Ήδη πάντως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τα προεκλογικά δωράκια.
Θέλει να ακυρώσει τις περικοπές συντάξεων, να μοιράσει κοινωνικό μέρισμα και να πάρει πίσω μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας. Ό,τι χειρότερο δηλαδή για τους επενδυτές».
Εκτός του σχολίου η Handelsblatt δημοσιεύει άρθρο με τίτλο «Η Αθήνα αναβάλλει την έκδοση ομολόγων». Στον υπότιτλο διαβάζουμε: «Η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει υπομονή μέχρι να επιστρέψει στις αγορές. Ο υπ. Οικονομικών ωστόσο δεν θέλει να περιμένει υπερβολικά».
Η οικονομική εφημερίδα σημειώνει επικαλούμενη ανεπίσημες πηγές ότι η Αθήνα επιδιώκει να αντλήσει το 2019 περίπου 7 δις ευρώ για να αποπληρώσει εμπρόθεσμα δάνεια του ΔΝΤ.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν θέλει να προσφύγει σε νέο δανεισμό για μειώσει το χρέος και να βελτιώσει το αξιόχρεο της χώρας. Λόγω του σκεπτικισμού των αγορών ωστόσο η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει την έκδοση κρατικού ομολόγου που θα αγοράσουν οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες.
Ένας τραπεζίτης κάνει λόγο για συνθήκη win win, μιας και από τη μια το δημόσιο θα αντλήσει χρήματα με ιδανικότερους όρους, ενώ από την άλλη οι τράπεζες θα διασφαλίσουν σημαντικά έσοδα από επιτόκια. Παραμένει ωστόσο αμφίβολο αν η ΕΚΤ δώσει το απαραίτητο πράσινο φως στην αύξηση του ορίου τοποθετήσεων σε κρατικά ομόλογα από τράπεζες».
Πηγή: Deutche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού γίνεται η αίτηση, τι να προσέξεις
Ποιοι δικαιούχοι παίρνουν χρήματα
Οι επικίνδυνοι έπαινοι και οι παγίδες του πολιτικού οπαδισμού
«Ο καθένας πρέπει να προσέχει τα όριά του», είπε για τον Σκέρτσο
Μέχρι πότε οι αιτήσεις
«Θα έχουμε ακυρώσεις πτήσεων το επόμενο διάστημα» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος
Η πρόταση της Τεχεράνης που αλλάζει τα δεδομένα
Πότε γίνεται η πληρωμή
«Οι κοντόφθαλμες κατηγορίες δεν προσθέτουν στο δημόσιο διάλογο», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Οι επικρατέστερες ημερομηνίες
Ποιοι προλαβαίνουν τα vouchers
Από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης ανέλυσε τη στρατηγική κατά της παραπληροφόρησης στο Φόρουμ Δελφών
Η ΔΥΠΑ παρατείνει την προθεσμία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα
Ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών
Αποκαλύψεις για παράνομες επιδοτήσεις, «λευκές» δηλώσεις πόθεν έσχες και ελέγχους δισεκατομμυρίων
Απάντηση της υπουργού Τουρισμού στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων στον Guardian
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στρατηγική συμμαχία με Μακρόν και ιστορική μείωση του δημόσιου χρέους
Στο τραπέζι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η νέα μείωση εισφορών για ενίσχυση της αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.