- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Γ. Κατρούγκαλος: Όχι κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και μετά πρόωρες εκλογές
Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών αλλά και την εμπιστοσύνη της Βουλής
Το ενδεχόμενο να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών και αμέσως μετά να γίνουν πρόωρες εθνικές εκλογές, απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Αντέννα», ο κ. Κατρούγκαλος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία να υπερψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την εμπιστοσύνη της Βουλής και τόνισε πως «είναι προς το συμφέρον της χώρας να μην έχουμε διακοπή αυτής της ανοδικής πορείας της οικονομίας». «Είναι η ώρα να δει ο Έλληνας στην τσέπη του μια διαφορά. Μην ακούει μόνο ότι τα οικονομικά μεγέθη είναι αυτά που βελτιώνονται» επισήμανε.
Στη συνέντευξή του, που παραχώρησε λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι επ' ευκαιρία της επαναλειτουργίας της αεροπορικής γραμμής Αθηνών-Σκοπίων, ο αναπληρωτής υπουργός προσδιόρισε ως το έσχατο όριο να έρθει η Συμφωνία των Πρεσπών στο ελληνικό κοινοβούλιο τον Μάρτιο, εάν η ΠΓΔΜ έχει ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της. Σημείωσε ότι το χρονικό πεδίο δεν μπορεί να προσδιοριστεί αυτή τη στιγμή με ακρίβεια, γιατί δεν είναι ακόμα γνωστή η ακριβής έναρξη του, καθώς εξαρτάται από την άλλη πλευρά.
Ειδικότερα, αναφερόμενος στη δήλωση του αντιπροέδρου της ΠΓΔΜ, ότι προς το τέλος του χρόνου ή στην αρχή του νέους έτους είναι το πιο αισιόδοξο σενάριο να έχει ολοκληρωθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία στην ΠΓΔΜ, ο κ. Κατρούγκαλος παρατήρησε πως «εξακολουθούμε να είμαστε εντός των προβλέψεων, ότι εκεί γύρω στον Ιανουάριο πρόκειται να έχουμε από τη μεριά τους την ολοκλήρωση των σχετικών τους υποχρεώσεων» και προσέθεσε: «Επομένως, από εκεί και μετά αναλαμβάνουμε εμείς. Η υποχρέωσή μας από τη συμφωνία των Πρεσπών είναι χωρίς καθυστέρηση. Από αυτό το σημείο και μετά μπορεί κανείς εύλογα να περιμένει ότι θα κινηθούν οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες στην Ελλάδα».
Κληθείς να σχολιάσει τις νέες τουρκικές προκλήσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διαμήνυσε ότι η εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη περνάει μέσα από την Ελλάδα. Έκανε λόγο για μια πολιτική αναθεωρητισμού και βερμπαλισμού από την τουρκική πλευρά που δεν αποδίδει και επισήμανε πως η Ελλάδα επιμένει στην εφαρμογή του διεθνούς δικαίου και στη διπλωματία. Προσέθεσε πως η Ελλάδα δεν έχει στηριχθεί μόνο στη διεθνή σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, αλλά με συστηματικό τρόπο έχει αναπτύξει τριμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες, όπως με την Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο.
Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να προκαλέσουν οι Τούρκοι θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο είτε στην κυπριακή ΑΟΖ, υπογράμμισε την εγρήγορση της χώρας μας για να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε ενδεχόμενο. Προσωπικά θεώρησε απίθανη μια παρόμοια επιλογή από την άλλη πλευρά, «γιατί είναι μια στιγμή που προσπαθεί να επουλώσει πληγές στο εσωτερικό μέτωπο της οικονομίας και φαίνεται να επιχειρεί μια επαναπροσέγγιση και με τη Δύση και με την Ευρώπη. Ακόμα, τόνισε πως θα ήταν αυτοκτονικό για την τουρκική πλευρά να επιδιώξει οποιοδήποτε τυχοδιωκτισμό.
Τέλος, σε ερώτηση για την υπόθεση με τον θάνατο του Έλληνα ομογενή στο χωριό Βουλιαράτες της Αλβανίας, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε την ανάγκη να χυθεί άπλετο φως. «Είμαστε σε διαρκή επαφή με τις διπλωματικές αρχές της γειτονικής χώρας. Οι προτεραιότητες μας είναι να χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση, να προστατευτούν τα δικαιώματα των Ελλήνων αδερφών μας εκεί και με σεβασμό στα δύο πρώτα να προστατεύσουμε και τις σχέσεις των δύο χωρών» κατέστησε σαφές. Παράλληλα, έστειλε το μήνυμα στην Αλβανία ότι είναι ένα τεστ πώς θα προχωρήσει η υπόθεση αυτή με την αλβανική δικαιοσύνη, σημειώνοντας πως δεν θέλει να προδικάσει εκφράζοντας την ελπίδα ότι «θα έχουμε την εξέλιξη που όλοι περιμένουμε και ελπίζουμε».
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Μετά από 75 μάρτυρες, αν δεν προκύπτει κάτι, δεν υπάρχει υπόθεση»
Διευκρινίζει ότι η δικογραφία αφορά μήνυση υπαλλήλου
Δείτε αναλυτικά την ανακοίνωση μέσω ΦΕΚ
Η μόνη διαφορά που υπάρχει με το σήμερα είναι ότι πλέον στο ποτάμι της «τοξικότητας» προστίθενται τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
«Παραμένει διασωληνωμένος»
«Πρέπει κάποιοι που δολοφονούν χαρακτήρες να κοιταχτούν στον καθρέφτη - Θα κερδίσει τη μάχη ο Γιώργος Μυλωνάκης»
«Ανάληψη πολιτικής ευθύνης χωρίς παραίτηση, είναι λόγια του αέρα» επισημαίνει η Χαριλάου Τρικούπη
Παραμένει διασωληνωμένος στη ΜΕΘ
«Μπορούμε να διαφωνούμε χωρίς να επιδιώκουμε την πολιτική ή τη φυσική εξόντωση των αντιπάλων μας» σημειώνει
Τι είπε από το βήμα της Βουλής
«Σε αυτή την εκστρατεία λάσπης σε βάρος μου, το ένα ψέμα, διαδέχεται το άλλο» επεσήμανε ο υπουργός
«Ζούμε σε περίοδο τοξικότητας άνευ προηγουμένου» σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός
Πρόταση για κοινό όριο ηλικίας και ευρωπαϊκή επαλήθευση και νέο πλαίσιο από το 2027
Κυκλοφόρησε το πρώτο τρέιλερ της ταινίας για την άνοδο του Σουμάχερ
Ο δείκτης νομοθέτησης δείχνει βελτίωση, ωστόσο παραμένουν παθογένειες στις τροπολογίες
«Δείτε το και βγάλτε τα συμπεράσματά σας», γράφει ο υπουργός Υγείας
Η ΝΔ απαντά στον διχασμό - Με έργο, θεσμικότητα και αιχμές για το πολιτικό κλίμα
Συνεδρίαση τέλη Απριλίου εν μέσω πιέσεων – Ο Δ. Μαρκόπουλος αντικαθιστά τον Μ. Λαζαρίδη
Παρέμβαση του ευρωβουλευτή της ΝΔ στην Επιτροπή Αλιείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.