- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Πώς εξηγούνται οι επιθέσεις στον Σημίτη μέσω Γιάννου
Γιατί πρέπει να υποστηριχτεί στο έπακρο ο πρώην πρωθυπουργός
Ο Γιάννος Παπαντωνίου δεν είναι υπερασπίσιμο πρόσωπο. Η εικόνα του ήταν πολλές φορές αποκρουστική, αλαζονική και μόνο ως αυτοσαρκαστική μπορεί να εκληφθεί η μνημειώδης φράση του σε ένα συνέδριο του ΠΑΣΟΚ «σύντροφοι, για τον σοσιαλισμό αγωνιζόμαστε όλοι». Δεν γνωρίζω ποιος είναι ο σοσιαλισμός για τον οποίο αγωνίστηκε ο κ. Παπαντωνίου και αν ο «σοσιαλισμός του» περιλαμβάνει και μίζες. Ξέρω, όμως, ότι μέσα από τη δικαστική περιπέτεια του συγκεκριμένου πολιτικού, γίνεται μια συντονισμένη προσπάθεια αλλαγής ατζέντας αλλά και αντιστροφής της πραγματικότητας στα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο στόχος τους είναι μέσω του Γιάννου να λερώσουν τον καλύτερο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης και ό,τι αυτός εκπροσωπεί
Τα εξαπτέρυγα του Μαξίμου και από κοντά η τρίτη συνιστώσα της κυβέρνησης ταυτίζουν όλη την περίοδο Σημίτη με τον προφυλακισμένο Παπαντωνίου. Τι θέλουν να καταδείξουν με αυτό; Πως όλοι οι υπόλοιποι αποτελούν το παλαιό πολιτικό προσωπικό και πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το φρέσκο, το καινούργιο. Εν προκειμένω, θα μπορούσε να ισχύει αυτό που εύστοχα σχολίασε ο φίλος Θανάσης Χειμωνάς, πως αν ο Παπαντωνίου είχε φύγει από το ΠΑΣΟΚ μετά το 2010, σήμερα θα ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ προφανώς και δεν είναι ο Παπαντωνίου, αυτός είναι «σκοτωμένο» πρόσωπο. Ο στόχος τους είναι μέσω του Γιάννου να λερώσουν τον καλύτερο πρωθυπουργό της μεταπολίτευσης και ό,τι αυτός εκπροσωπεί. Για αυτό και ο κ. Σημίτης είναι αυτή τη στιγμή ο πιο εμβληματικός αντίπαλος για τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω και αν διάφοροι παλιοί του φίλοι έχουν γίνει συνοδοιπόροι ή και κολαούζοι της συριζανελίτικης εξουσίας.
Ο κ. Σημίτης είναι για τους ΣΥΡΙΖΑίους ο «άλλος κόσμος». Του εκσυγχρονισμού, της Ελλάδας των ανοιχτών οριζόντων, της πολιτικής με αρχές και στόχους. Είναι ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος του ρεύματος που αντιτάσσεται στον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Που αντικρούει την ισότητα προς τα κάτω. Που αντιμάχεται τον εύκολο και ισοπεδωτικό λόγο. Που δεν θέλει μια Ελλάδα ψωροκώσταινα.
Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το 1996 και την εκλογή Σημίτη στην πρωθυπουργία, ο παλαιός Συνασπισμός διχάστηκε. Ο αφρός, τα καλύτερα στελέχη, αλλά και η πλειονότητα της διανόησης της ανανεωτικής αριστεράς τον ακολούθησαν ή τον στήριξαν κριτικά. Το…άλλο κομμάτι, αυτό που εν πολλοίς κυβερνά σήμερα, τον πολέμησε με φανατισμό. Την ίδια στιγμή που με απόλυτη άνεση συνυπάρχει με το βαθύ ΠΑΣΟΚ και τους θαυμαστές του Άκη.
Είναι προφανές πως οι… Ρασπούτιν του Μαξίμου θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο την προφυλάκιση Παπαντωνίου, την οποία, ειρήσθω εν παρόδω, είχε προαναγγείλει ο Πολάκης, ο πιο γνήσιος εκπρόσωπος του νεοσυριζαϊσμού.
Στη βάση των προαναφερθέντων, είναι εξίσου προφανές γιατί πρέπει να υποστηριχτεί στο έπακρο ο πρώην πρωθυπουργός. Άσε που κανένας Παπαντωνίου και κανένας Τσοχατζόπουλος δεν μπορεί να ακυρώσει την καλύτερη περίοδο της σύγχρονης Ελλάδας. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν, ρίχνουν νερό στο χωράφι του κ. Τσίπρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ας έχουν τουλάχιστον τη γενναιότητα να το πράξουν ευθέως και όχι στην πλάτη του κ. Σημίτη!
Φωτό: Στιγμιότυπο από την ομιλία του Κώστα Σημίτη στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών, Μάρτιος 20018
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Παρά τις ελκυστικές τιμές, η αγοραστική κίνηση παραμένει «παγωμένη» - Οι έμποροι ζητούν αλλαγές στο πλαίσιο των προσφορών
Ο γνωστός δημοσιογράφος, σύμβουλος επικοινωνίας και ακτιβιστής μιλάει στην Athens Voice
Ποια είναι η τελευταία μέρα προσφορών
«Πλημμυρισμένη η ανασφάλεια των πολιτών», δήλωσε ο Παύλος Χρηστίδης
Στόχος η πλήρης αναβάθμιση με 100% τηλεδιοίκηση, σηματοδότηση και ETCS έως τον Αύγουστο του 2026
Η υπογραφή ενός νόμου είναι μια πράξη έγκρισης με πολιτικό βάρος
Πού παγώνουν οι άδειες Airbnb σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και γιατί η άδεια δεν ακολουθεί πλέον το ακίνητο
Σε πλήρη εξέλιξη η διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους - Στόχος τα 950 ευρώ έως το 2027
Το υπουργείο Οικονομικών επιστρατεύει ηλεκτρονικό δελτίο αποστολής, πελατολόγιο και ψηφιακή κάρτα εργασίας παντού
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συνεχίζεται
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Νέα δομή για υιοθεσίες και ανακαίνιση Ξενώνα Βραχείας Φιλοξενίας παιδιών με αναπηρία
Η απάντηση της υπουργού Τουρισμού στα δημοσιεύματα
Όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος για τα αυθαίρετα
Οι απαντήσεις Φλωρίδη για τη διαδικασία
Η αντίληψη της εξουσίας ως συναδελφική αλληλεγγύη
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.