- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Αμερικανός ΥΦΥΠΕΞ για τον ρόλο Ελλάδας-Κύπρου στην ανατ. Μεσόγειο
Θα επισκεφθεί την Κύπρο
Τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα και η Κύπρος στον στρατηγικό σχεδιασμό των ΗΠΑ στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο εξήγησε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών Γουές Μίτσελ κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στη δεξαμενή σκέψης Atlantic Council στην Ουάσινγκτον.
«Η Ελλάδα και η Κύπρος είναι πολύ σημαντικές στη στρατηγική μας στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχουμε τον αμερικανικό-ελληνικό στρατηγικό διάλογο, θα ταξιδέψω στην Κύπρο σε λίγες μέρες και αυτό που πραγματικά προσπαθούμε να κάνουμε είναι οι ΗΠΑ να είναι περισσότερο παρόντες όχι μόνο σε διμερές επίπεδο με τις χώρες αυτές, αλλά και στον διάλογο Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Νομίζω ότι είναι καλό να δούμε την Ανατολική Μεσόγειο ως μια μεθόριο και μια πολύ ευάλωτη μεθόριο. Έχουμε την ενισχυμένη παρουσία της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, νομίζω ότι πρέπει να μας απασχολήσει το γεγονός ότι το Ιράν θέλει επίσης ένα παράθυρο στη Μεσόγειο. Συνεπώς, εργαζόμαστε για την ενίσχυση των σχέσεων με τις σταθερές δημοκρατίες στην περιοχή αυτή».
Αναφορικά με τη Τουρκία, ο Αμερικανός υφυπουργός υποστήριξε πως οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποκαταστήσουν τη σχέση τους με την Άγκυρα και επισήμανε ότι η απελευθέρωση του πάστορα Μπράνσον αποτελεί ένα θετικό βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
«Ελπίζουμε να απομακρύνουμε την τουρκική κυβέρνηση από (την αγορά) των S-400 προς άλλες επιλογές και να κρατήσουμε την Τουρκία όχι μόνο σε τροχιά προς την πολιτική δύση, αλλά και προς τη στρατηγική δύση. Και νομίζω ότι αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τέλος, για τη Συμφωνία των Πρεσπών υπογράμμισε ότι είναι αποτέλεσμα ενός συμβιβασμού ανάμεσα σε δύο δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις, λέγοντας πως οι ΗΠΑ στηρίζουν την επιθυμία του λαού της πΓΔΜ για ένταξη στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.
«Ήμουν πρόσφατα στα Σκόπια και θα έλεγα ότι η πΓΔΜ έχει μια εκλεγμένη κυβέρνηση που μετά από πολλή σκληρή δουλειά ανέπτυξε μια πιθανή συμφωνία με μια άλλη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση. Και αν η βούληση του 'μακεδονικού' λαού φαίνεται να κινείται προς μια συμμαχία με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ, αυτό το υποστηρίζω. Δεν πρόκειται να πω στη 'Μακεδονία', τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνησή της, ότι δεν πρέπει να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση. Κοιτάξτε τη ρωσική επιρροή στο έδαφος της 'Μακεδονίας' και το μήνυμα που στέλνει για την πορεία της στο ΝΑΤΟ. Νομίζω ότι είναι εντελώς υποκριτικό από την πλευρά της Ρωσίας να το παρουσιάζει ως ένα θέμα εθνικής κυριαρχίας. Όταν πρόκειται στην πραγματικότητα για την ρητή και αποδεδειγμένη βούληση του λαού της 'Μακεδονίας' να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση. Επομένως, δεν βλέπω καμία ένταση. Υποστηρίζω την κατεύθυνση της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης. Νομίζω ότι το γεγονός ότι τόσο οι 'Μακεδόνες' όσο και οι Έλληνες, ορισμένων συγκεκριμένων πολιτικών πεποιθήσεων, σκέφτονται ότι έκαναν μια κακή συμφωνία, είναι μια ένδειξη ότι είναι μια καλή συμφωνία».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Πρόκειται για τη δυσκολότερη διοικητική μεταρρύθμιση που γνώρισε ποτέ το ελληνικό κράτος»
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο η μάχη κατά της ακρίβειας και η στέγαση
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.