Πολιτικη & Οικονομια

Ο «Μακεδόνας» βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ είχε προσφύγει κατά της Ελλάδας ζητώντας αναγνώριση «μακεδονικής» μειονότητας

«Προσέφυγα για να αναγνωριστεί όχι “μακεδονική” μειονότητα, αλλά “μακεδονική” γλώσσα και πολιτισμός» η απάντηση του βουλευτή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κωνσταντίνος Σέλτσας
Κωνσταντίνος Σέλτσας © facebook.com/kseltsas

Σε μια αποκάλυψη που εξηγεί τις πανηγυρικές δηλώσεις του βουλευτή Κώστα Σέλτσα λίγο μετά τη συμφωνία στις Πρέσπες, προχωρά το ThePresident.gr. Συγκεκριμένα, σύμφωνα και με έγγραφα που δημοσιεύονται, ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με άλλα πρόσωπα, φέρεται να είχε προσφύγει σε Ευρωπαϊκό δικαστήριο εναντίον της Ελλάδας, προκειμένου η χώρα να καταδικαστεί για τη μη αναγνώριση του σωματείου του. Σε τι  αφορά το σωματείο του; Την προαγωγή του «τοπικού Μακεδονικού πολιτισμού»  στη Φλώρινα υποκρύπτοντας (βάσει δικαστικών αποφάσεων) τη δημιουργία εντυπώσεων για την ύπαρξη «Μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και «την πρόθεση των ιδρυτών για διάσπαση της ακεραιότητας της χώρας».

Σύμφωνα με την έκθεση του HELSINKI WATCH «Denying Ethnic Identity: The Macedonians of Greece» (έκδοση 1994) φαίνεται ότι ο Κωνσταντίνος  Σέλτσας του Δημητρίου, το 1990, από κοινού με τους Χρήστο Σιδηρόπουλο, Πέτρο Δίμτση, Σταύρο Αναστασιάδη, τον Κωνσταντίνο Γκότση, Αναστάσιο Μπουλέ και Σταύρο Σοβίσλη, προσφεύγουν στο πρωτοδικείο της Φλώρινας προκειμένου να αναγνωριστεί το Σωματείο τους «Στέγη Μακεδονικού Πολιτισμού», που επιδιώκει την προαγωγή του «Μακεδονικού πολιτισμού», στην περιοχή της Φλώρινας.

dimitris-seltsas-474x420.jpg

Την 1η Μαρτίου 1990 το Πρωτοδικείο της Φλώρινας απορρίπτει  το αίτημα για αναγνώριση του συλλόγου, κρίνοντας ότι «πραγματικός σκοπός του συλλόγου είναι η επιδίωξη της καλλιέργειας εντυπώσεων περί υπάρξεως Μακεδονικής Μειονότητας στην Ελλάδα, πράγμα το οποίο αντιβαίνει το Εθνικό συμφέρον αυτής και εντεύθεν ευθέως στο Νόμο».

Απορριπτική ήταν επίσης και η απόφαση του Εφετείου Θεσσαλονίκης στις 6 Μαΐου 1991. Το δικαστήριο έκρινε ότι «δεν υφίσταται ιστορικά αποκρουστέα σλαβομακεδονική μειονότητα» και διαβλέπει επίσης «πρόθεση των ιδρυτών για διάσπαση της ακεραιότητας της χώρας».

Στη συνέχεια, τα μέλη του συλλόγου καταθέτουν αίτηση αναιρέσεως της απόφασης του Εφετείου και στις 20 Μάιου 1994 ο Άρειος Πάγος απορρίπτει την αίτηση.

Το 1997, οι εκπρόσωποι του σωματείου εκπροσωπούμενοι από τη δικηγόρο Ιωάννα Κούρτοβικ, προσφεύγουν  στο Στρασβούργο, στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητώντας να καταδικαστεί τη χώρα μας.

seltsas-thepresident1.jpg

Ανάμεσα στα πρόσωπα που καταθέτουν το αίτημα εμφανίζεται ένας συνεπώνυμος του κ. Σέλτσα, επίσης οδοντίατρος και επίσης γεννηθείς στη Φλώρινα το 1956.

Η αίτησή τους αφορούσε στη γνωστή υπόθεση ίδρυσης «Στέγης Μακεδονικού πολιτισμού», η οποία θα προήγαγε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της «Μακεδονικής μειονότητας» στη Φλώρινα!

seltsas-thepresident3-696x352.jpg

Τα πρόσωπα που προσφεύγουν κατά της Ελλάδας, ισχυρίζονται ευθέως ότι είναι «Μακεδόνες» και ότι χαρακτηρίζονται από «Μακεδονική εθνική συνείδηση».

Όπως ήταν προφανές και όπως άλλωστε αναφέρει το έγγραφο της προσφυγής,  όλες οι βαθμίδες των Ελληνικών Δικαστηρίων απέρριψαν τις αιτήσεις των παραπάνω προσώπων, ισχυριζόμενες ότι οι πραγματικοί σκοποί του σωματείου, δεν ήταν η προαγωγή του πολιτισμού της περιοχής, αλλά η προαγωγή της θέσης  ότι «υφίσταται Μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα».

seltsas-thepresident2-696x331_1.jpg

To ThePresident.gr επικοινώνησε με τον κ. Σέλτσα ο οποίος και επιβεβαίωσε ότι όντως είχε προσφύγει εναντίον της Ελλάδας, όχι όμως, όπως υποστηρίζει, για να αναγνωριστεί «μακεδονική» μειονότητα, αλλά «μακεδονική» γλώσσα και πολιτισμόw.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ