Πολιτικη & Οικονομια

Το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα για τη νέα ονομασία των Σκοπίων (εικόνες, video)

Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τον ελληνικό λαό για erga omnes και συνταγματική αλλαγή

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tsipras2342342424.jpg

«Οι βόρειοι γείτονές μας συμφώνησαν να μετονομάσουν τη χώρα τους σε "Δημοκρατία της Severna Makedonija" (Σεβέρνα Μακεντόνιγια), δηλαδή στη γλώσσα μας σε "Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας"» ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό μετά τις καταιγιστικές εξελίξεις στο Σκοπιανό και τη συμφωνία με την κυβέρνηση της γείτονος. Την ίδια ονομασία ανακοίνωσε ταυτόχρονα και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ στο δικό του διάγγελμα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η νέα συνταγματική ονομασία θα είναι για όλες τις χρήσεις τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό και έναντι όλων (erga omnes), γεγονός που συνεπάγεται ότι «οι γείτονές μας ανέλαβαν την υποχρέωση να αναθεωρήσουν σχετικά το Σύνταγμα τους».

tsipras23423423.jpg
©EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

«Αυτό σημαίνει ότι οι 140 χώρες που τους αναγνωρίζουν σήμερα ως "Μακεδονία", εφ' εξής θα τους αναγνωρίζουν ως "Βόρεια Μακεδονία". Κατ' αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται ένας σαφής διαχωρισμός μεταξύ της Ελληνικής Μακεδονίας και των βόρειων γειτόνων μας και μπαίνει ένα οριστικό τέλος στον αλυτρωτισμό που ενέχει η σημερινή συνταγματική τους ονομασία» πρόσθεσε.

«Στη συμφωνία προβλέπεται για πρώτη φορά ότι δεν έχουν και δεν μπορούν να διεκδικήσουν στο μέλλον καμία σχέση με τον αρχαίο πολιτισμό της Μακεδονίας. Ο όρος "Μακεδόνας" της ελληνικής ιστορικής κληρονομιάς διαχωρίζεται ρητά και κατηγορηματικά από τον όρο "Μακεδόνας", όπως τον χρησιμοποιούν και αυτοπροσδιορίζονται οι πολίτες της γειτονικής χώρας» εξήγησε ο κ. Τσίπρας.

Και διευκρίνισε πως η συμφωνία αναγνωρίζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ από το 1977 για την καταγραφή της γλώσσας των γειτόνων μας ως «μακεδονικής», με την προσθήκη όμως ότι ανήκει στην οικογένεια των νοτιοσλαβικών γλωσσών, «γεγονός που τη διαχωρίζει απολύτως από την ελληνομακεδονική γλωσσική κληρονομιά και τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό».

Καμία ένταξη σε ΝΑΤΟ και Ε.Ε. αν δεν υπάρξει συνταγματική αναθεώρηση

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για να ισχύσει η συμφωνία είναι να γίνει η συνταγματική αναθεώρηση για την εξάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ακυρώνεται η πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ και δεν ξεκινούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα διατήρησε όλες τις «κόκκινες γραμμές» της σε αυτήν τη συμφωνία, επισημαίνοντας ότι «σήμερα έγινε ένα ιστορικό βήμα» που κάνει όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες να αισθάνονται περήφανοι.

Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο για την επίτευξη συμφωνίας με την κυβέρνηση της πΓΔΜ, η οποία προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό έναντι όλων (erga omnes) τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό, καθώς και αλλαγή του Συντάγματος για την εξάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών.

Αλ. Τσίπρας: Ιστορική συμφωνία και μεγάλη διπλωματική νίκη

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών
Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε δομές της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών

«Βλέποντας τη σπουδαία δουλειά που γίνεται σε αυτές δομές, θα έλεγα ότι αυτή η επίσκεψη ήταν για μένα ένα δώρο Χριστουγέννων» τόνισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.