- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Ζόραν Ζάεφ: Με διάγγελμα ανακοίνωσε το «Βόρεια Μακεδονία»
Ταυτόχρονα με τον Έλληνα πρωθυπουργό
Ο Ζόραν Ζάεφ ανακοίνωσε και αυτός με τη σειρά του, με σχετικό διάγγελμα, τη συμφωνία, στην οποία κατέληξε με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο ονοματολογικό.
Περιστοιχισμένος από το υπουργικό του συμβούλιο ανέφερε ότι το νέο όνομα της χώρας του είναι «Βόρεια Μακεδονία», υπογραμμίζοντας ότι η συμφωνία θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Ο κ. Ζάεφ υποστήριξε ότι η συμφωνία εγγυάται την ένταξη της χώρας σε ΝΑΤΟ και Ευρωπαϊκή Ένωση, και προς αυτήν την κατεύθυνση κάλεσε την αντιπολίτευση να τη στηρίξει.
«Η χώρας μας δεν έχει περισσότερες γενιές να χάσει. Μετην επίλυση του ζητήματος θα γίνουμε μέλος του ΝΑΤΟ. Η σημαία μας θα κυματίζει στον 30ο ιστό μπροστά στα κεντρικά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας» ανέφερε.
Κατά τη διάρκεια του διαγγέλματός του έκανε λόγο για «μια ιστορική λύση», με την οποία «ενισχύουμε τη μακεδονική ταυτότητα». Όπως είπε, «είμαστε Μακεδόνες, προστατευμένοι και ενισχυμένοι για πάντα».
«Τέρμα πια το πΓΔΜ. Δεν υπάρχουν πλέον διεθνείς συμφωνίες, όπου αποφεύγεται η μακεδονική γλώσσα» πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι το «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας (με μετάφραση, σε όλες τις γλώσσες) αποτελεί ένα αξιοπρεπές και γεωγραφικά ακριβές όνομα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η γλώσσα είναι «η Μακεδονική, χωρίς υποσημειώσεις και η υπηκοότητα είναι Μακεδόνες/πολίτες της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
«Τα κέρδη μας είναι ανεκτίμητα. Αποκτούμε μια ενισχυμένη ταυτότητα και εγγύηση για την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ευημερία. Η συμφωνία προβλέπει την επιβεβαίωση της μακεδονικής γλώσσας στα Ηνωμένα Έθνη. Αγαπητοί πολίτες, αυτή είναι η σωστή λύση. Την πετύχαμε μέσα από μια αφοσιωμένη και πατριωτική δέσμευση. Όλες οι λεπτομέρειες είναι μπροστά στο κοινό» ανέφερε επίσης.
«Μετά την επικύρωση, η Ελληνική Δημοκρατία θα στείλει επιστολή στον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, όπου θα ενημερώνει ότι δεν υπάρχουν εμπόδια για τη χώρα να λάβει πρόσκληση για ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου» κατέληξε ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εντός του 2026 αναμένεται να παραδοθούν 11 σχολικές μονάδες και οι υπόλοιπες έξι εντός του 2027
Ο πρωθυπουργός επισήμανε τον κίνδυνο μιας ακατάσχετης παροχολογίας, ενόψει των εκλογών
Ιδιαίτερης σημασίας είναι τα έργα στην Αλεξανδρούπολη, την Ιερά Μονή Μεγίστης Λαύρας, τη Στυλίδα και τον Βόλο
«Πρόκειται για ένα τοπόσημο που αναδείχνει την τάση του ανθρώπου προς το υψηλό, δήλωσε ο πρωθυπουργός
«Σταθερή προτεραιότητα της κυβέρνησης η στήριξη των φοιτητών και των οικογενειών τους»
Στη διαδρομή, ο πρωθυπουργός συνοδευόταν από πολίτες και επαγγελματίες οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή
«Να δω τι θα κάνει σε λίγους μήνες που δεν θα είναι καν βουλευτής», έγραψε ο υπουργός Υγείας
Αξιοποιήθηκαν έσοδα από την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών προς τον EFSF
«Αλλάζει η όψη των σχολείων μας και δημιουργείται μία πολύ καλή πρακτική», δήλωσε η υπουργός Παιδείας
Επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας στο Πρότυπο Δημόσιο Ωνάσειο Γυμνάσιο και Λύκειο Κολωνού
Συνεδρίασαν Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας και Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου
«Δεν γνωρίζω καν από πού ξεκίνησε η σχετική συζήτηση», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Πώς επηρεάζονται εισιτήρια αγώνων, έκδοση παραβόλων και ταυτοτήτων, ΚΕΠ, λογιστήρια, τιμολόγια B2G, τραπεζικές εργασίες και άλλες ψηφιακές υπηρεσίες
Αναμένεται το σχετικό πόρισμα μετά από νέα αυτοψία και μετρήσεις
«Ο κ. Τσίπρας δεν είναι κατάλληλος για μαθήματα ενσυναίσθησης»
Το ΠΑΣΟΚ συριζοποιείται όχι μόνο σε επίπεδο στελεχών αλλά και σε επίπεδο λόγου και αισθητικής
Ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε τον Δήμο Πύδνας-Κολινδρού
Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισήμανε ότι οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται στο καλύτερο σημείο
Πότε δικάζονται Σκρέκας, Μπουκώρος και Σενετάκης
«Νόμιμο το μηχάνημα βιοανάδρασης»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.