- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
«2theΠόιντ»: Ο κίνδυνος προέρχεται εξ ανατολών (video)
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μακεδονία ιστορικά είναι ελληνική αλλά βέβαια το όνομα έχει περιπλανηθεί στον χάρτη»
Το ζήτημα του ονόματος της ΠΓΔΜ που ταλανίζει την Ελλάδα από την εποχή του Τίτο της Γιουγκοσλαβίας απασχόλησε την τρίτη εκπομπή του «2theΠόιντ» του Ινστιτούτου του Ποταμιού «Π2».
Ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Θάνος Βερέμης, ο πρέσβης επί τιμή κ. Γιώργος Κακλίκης και ο συγγραφέας κ. Πέτρος Τατσόπουλος εξήγησαν γιατί η επίλυση του ονόματος των Σκοπίων είναι προς όφελος της Ελλάδας και ένας έντιμος αξιοπρεπής συμβιβασμός και για τις δύο χώρες είναι η μόνη εφικτή λύση.
Όπως τόνισε ο πρέσβης ε.τ κ. Κακλίκης εθελοτυφλούμε αν δεν καταλαβαίνουμε ότι το μείζον πρόβλημα για την Ελλάδα είναι μία χώρα, η Τουρκία. Σήμερα, είπε ο κ. Κακλίκης, υπάρχει στην ΠΓΔΜ μία κυβέρνηση αποφασισμένη να προχωρήσει σε μία λύση και εμείς θα πρέπει να την αδράξουμε αυτή την ευκαιρία.
Ο κίνδυνος προέρχεται εξ ανατολών συμφώνησαν όλοι και όχι από τον βορρά.
Ο Θάνος Βερέμης ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η Μακεδονία ιστορικά είναι ελληνική αλλά βέβαια το όνομα έχει περιπλανηθεί στον χάρτη. Στο Βυζάντιο εντοπιζόταν στη Θράκη ενώ οι Οθωμανοί ποτέ δεν την ονόμασαν Μακεδονία, οι ξένοι την έλεγαν Μακεδονία γιατί έτσι την έλεγαν στην αρχαιότητα.
Ο Πέτρος Τατσόπουλος θύμισε τον αφελή ορισμό που είχε δώσει ο Τζώρτζ Μπερνάρ Σω στην έννοια πατριώτης. Ο Σω είχε πει ότι πατριώτης είναι εκείνος που αισθάνεται ότι η χώρα του είναι η πιο σπουδαία χώρα που υπάρχει, γιατί γεννήθηκε εκεί. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο γιατί ο όρος αυτός μπορεί να συστεγάσει τα πιο επικίνδυνα άκρα εξήγησε ο κ. Τατσόπουλος. Και τόνισε πως στην Ελλάδα είναι πολύ δύσκολο ένας πολιτικός να αναλάβει το πολιτικό κόστος της αλήθειας, φοβάται πάντα. Ενώ αναφέρθηκε στο μεγαλείο του Ελευθέριου Βενιζέλου, που δεν φοβήθηκε ποτέ να πει την αλήθεια και να ακολουθήσει την πολιτική του εφικτού.
Θάνος Βερέμης, Γιώργος Κακλίκης και Πέτρος Τατσόπουλος έκρουσαν τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας πως με πολύ αίμα οριοθετήθηκαν τα σύνορα στα Βαλκάνια και πως αν ξανανοίξουμε τη συζήτηση του αλυτρωτισμού θα έχουμε πολύ κακά ξεμπερδέματα.
Σε ερώτημα τηλεθεατή αν η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη στιγμή της ιστορίας της, η απάντηση ήταν αρνητική, γιατί όπως είπε ο Θάνος Βερέμης είμαστε μέσα στις ευνοημένες χώρες του κόσμου. Δεν είμαστε τόσο διχασμένοι όσο στον εμφύλιο. Χαρακτήρισε την εσωτερική σύγκρουση για το όνομα Μακεδονία, ένα ψυχόδραμα που παίζεται γιατί απαλλάσσει τον κόσμο από τα άγχη του και επανέλαβε πως ο κίνδυνος προέρχεται εξ ανατολών.
Ο χειρότερος σύμβουλος είναι να ασκείς εξωτερική πολιτική με τα μάτια στραμμένα στο εσωτερικό κοινό. Όταν συμπαρασύρεσαι από το λαϊκισμό και πορεύεσαι με το θυμικό του λαού και τον κανακεύεις, δε μπορείς να πεις την αλήθεια και να πάρεις αποφάσεις είπαν και οι τρεις.
Τη συζήτηση της νέας εβδομαδιαίας live μετάδοσης «2theΠόιντ» του Ινστιτούτου του Ποταμιού «Π2», συντόνισε η υπεύθυνη διεθνών σχέσεων στο Ποτάμι, δημοσιογράφος Οντίν Λιναρδάτου.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο πρωθυπουργός μίλησε για ΗΠΑ–ΕΕ, Γροιλανδία, κοινή άμυνα και το Συμβούλιο Ειρήνης για τη Γάζα
Δεν θα είμαι υποψήφιος στις εθνικές εκλογές
Ο καθηγητής του ΟΠΑ και μέλος του Συμβουλίου Νομισματικής Πολιτικής της ΤτΕ μιλάει για ανθρώπινο κεφάλαιο, αξιολόγηση στην εκπαίδευση, αγορά εργασίας και το στοίχημα της επιστροφής των νέων στην Ελλάδα
Αύξηση 15,1% στις εκταμιεύσεις – Επτά στα δέκα καταναλωτικά δάνεια μέσω e-banking και m-banking
Νομοσχέδιο για λιγότερη γραφειοκρατία, ταχύτερες διαδικασίες και λύσεις «καθημερινής τρέλας» στο Δημόσιο
Εκπτώσεις σε 35 χώρες, ταξίδια, πολιτισμό και online αγορές
Πρόταση συμβιβασμού για τη Γάζα, στήριξη σε Δανία–Γροιλανδία και μήνυμα εκτόνωσης στις ευρωατλαντικές σχέσεις
Στο 16% το προβάδισμα, στο 50% η δημοφιλία Καρυστιανού
Με αφορμή φερόμενες πωλήσεις ακινήτων σε Βούλγαρους επενδυτές
Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ μίλησε για τεχνική λύση, βοσκοτόπια, ελέγχους ΕΕ και διαχρονική εγκατάλειψη
Έτος ορόσημο το 2025 - Πώς η ψηφιοποίηση και το gov.gr διπλασίασαν τους εγγεγραμμένους δωρητές
Στην κηδεία ο Βασίλης Κικίλιας - Στο νοσοκομείο παραμένει 50χρονη λιμενικός
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος αναλύει τις ευκαιρίες και τους κινδύνους
Για το ίδιο το ΠΑΣΟΚ αλλά και για τους εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που ψάχνουν σοβαρή εναλλακτική, και όχι άλλο ένα αριστερό πείραμα, είναι καταστροφή
Μια προσωπική συζήτηση μακριά από την επικαιρότητα για το οικονομικό-πολιτικό σκηνικό της μεταπολεμικής Ελλάδας και το αύριο της χώρας. Αφορμή το νέο του βιβλίο, «Ελλάδα 1953-2024 - Χρόνος και Πολιτική Οικονομία».
Τετραήμερες εργασίες, με εισήγηση Χαρίτση και ψηφοφορίες για θέσεις και πολιτική απόφαση
Εντός Φεβρουαρίου το νομοσχέδιο - Σε εφαρμογή το ΕΡΓΑΝΗ 2 και νέο πρόγραμμα για 10.000 γυναίκες
Θα αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες
Σημαντικές απώλειες για ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και Πλεύση
Ανοιχτά αύριο 22/1 τα σχολεία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.