- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Σε κλίμα ακραίας πόλωσης, και με σύσσωμη την αντιπολίτευση -αλλά και, όπως ήταν αναμενόμενο με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που το όνομά τους έχει εμπλακεί στην υπόθεση Novartis, να εξαπολύουν κατά κύματα σφοδρές επιθέσεις στη συγκυβέρνηση, εξελίσσεται από το πρωί σήμερα στην αίθουσα της Ολομέλειας η συνεδρίαση επί του «πορίσματος» της ειδικής προκαταρκτικής Επιτροπής.
Συγκλίνουσες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να αποχωρήσουν οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την αρχή έκανε ήδη το ΚΚΕ, με την Κοινοβουλευτική Ομάδα να αποχωρεί από την αίθουσα αμέσως μετά την ομιλία του γενικού γραμματέα του κόμματος, Δημήτρη Κουτσούμπα. Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της Νέας Δημοκρατίας, της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων πιθανότατα θα αποχωρήσουν από την συνεδρίαση, αμέσως μετά τις ομιλίες των επικεφαλής τους, καταγγέλλοντας μεταξύ άλλων διαδικαστικά τερτίπια και φαιδρές κομματικές επιδιώξεις, που στοχεύουν στην υφαρπαγή της ψήφου με φαλκιδευμένα ψηφοδέλτια.
Η συνεδρίαση άρχισε εν μέσω μεγάλης έντασης, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση ήγειρε ζήτημα αντικανονικότητας και παραβίασης του Συντάγματος, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πλειοψηφία αποφάσισε να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο και ειδικότερα κάτω από «Οχι» η εξήγηση πως η θέση αυτή οφείλεται στην άποψη ότι η Βουλή είναι αναρμόδια να διερευνήσει την επίμαχη υπόθεση, και πως ως εκ τούτου ο φάκελος πρέπει να επιστραφεί στον αρμόδιο εισαγγελέα. «Με τον τρόπο αυτό, στην πραγματικότητα φαλκιδεύεται απολύτως και εκ του πονηρού το δικαίωμα των βουλευτών για απεριόριστο δικαίωμα ψήφου και γνώμης. Είναι κομματικά πονηρός ο τρόπος της συγκεκριμένης αιτιολογίας του «Οχι».
Είναι αντίθετη η αιτιολογία με τη θέση της αντιπολίτευσης. Για εμάς δεν υφίσταται αδίκημα, άρα δεν συνάδει με αυτό η αιτιολογία», τόνισε ευθύς εξαρχής ο Ν. Δένδιας. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ ζήτησε ως μια «έντιμη λύση», την αλλαγή του ψηφοδελτίου, μέσω της αφαίρεσης της «εξήγησης» από το «Οχι». Η πλειοψηφία, τόσο διά της προεδρεύουσας της συνεδρίασης Αναστασίας Χριστοδουλοπούλου και του υπουργού Δικαιοσύνης Στ. Κοντονή, όσο και διά των Χρ. Μαντά (ΣΥΡΙΖΑ) και Αθ. Παπαρχιστόπουλου (ΑΝΕΛ) με μόνο ουσιαστικά επιχείρημα ότι το ίδιο είχε συμβεί (δηλαδή με συμπερίληψη της ίδιας εξήγησης του «Οχι» και στην υπόθεση Παπαντωνίου) απέρριψε την ένσταση της ΝΔ, λέγοντας ότι αποτελεί «τέχνασμα» ελλείψει επιχειρημάτων ουσίας.
«Με τον τρόπο που συντάχθηκε το ψηφοφδέλτιο, δημιουργείτε ενδείξεις ενοχής κατά συναδέλφων και κάτι τέτοιο δεν το αποδεχόμαστε», επέμεινε ο κ. Δένδιας, εγείροντας ζήτημα αντισυνταγματικότητας της συγκεκριμένης επιλογής εκ μέεους της πλειοψηφίας – για «άθλια και προκλητική μεθόδευση» μίλησε συνολικότερα λίγο αργότερα και ο κ. Μ.Βορίδης.
Η κυρία Χριστοδουλοπούλου απέρριψε εκ νέου ακόμα και το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας, υποστηρίζοντας ότι βάσει του Κανονισμού ένα τέτοιο ζήτημα μπορεί να τεθεί μόνο κατά τη συζήτηση νομοσχεδίων. «Από την αρχή είχατε σκοπιμότητα να κάνετε το «πανηγύρι» και να πείτε τώρα ότι δεν έχουμε αρμοδιότητα. Θέλετε να καλύψετε κομματικά ατοπήματα» σχολίασε από την πλευρά του ο κ. Β. Κεγκέρογλου (ΔΗΣΥ).
«Το “Οχι” έπρεπε να υπάρχει χωρίς υποσημείωση. Γιατί δεν έχετε ανάλογη εξήγηση και στο Ναι; Ετσι όπως το έχετε βάλει, εγκλωβίζετε τους βουλευτές», τόνισε με τη σειρά του και ο βουλευτής Γ. Μαυρωτάς (Ποτάμι). Τελικώς η προεδρεύουσα στηριζόμενη στην κυβερνητική πλειοψηφία, απέρριψε τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης, διασφάλισε την μη αλλαγή της σύνταξης του ψηφοδελτίου που θα χρησιμοποιηθεί το βράδυ στην ψηφοφορία, και δρομολόγησε τις διαδικασίες για την έναρξη της συζήτησης επί του περιεχομένου του πορίσματος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Eκλεγόταν βουλευτής από το 1977 ως το 2000
Με αφορμή την παρουσία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ
Tι είπε για τις εσωκομματικές διαφωνίες
Tίθεται σε δημόσια διαβούλευση
Η ATLANTIC SEE LNG TRADE επισπεύδει τον Κάθετο Διάδρομο – πρώτες ροές LNG από Μάρτιo
Στο περιθώριο του ΕΛΚ, Ελλάδα και Βουλγαρία ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια και διασύνδεση
Έως 6 Φεβρουαρίου καταβάλλονται 74 εκατ. ευρώ σε 99.862 δικαιούχους – αναλυτικά όλα τα ποσά
Σχέδιο τύπου Θεσσαλονίκης, αυστηρότερη εφαρμογή του ΚΟΚ και έξυπνες κάμερες για ανάσα στην Αθήνα
Από τη Λευκωσία, η υπουργός παρουσίασε τον εθνικό διάλογο και τα μέτρα στήριξης του εκπαιδευτικού επαγγέλματος
Τασούλας και Μαρινάκης τονίζουν την αποτροπή, τον διάλογο χωρίς υποχωρήσεις και τις σταθερές κόκκινες γραμμές
Εκτεταμένο πλέγμα δράσεων για το 2025–2026 με επιδοτήσεις προσλήψεων, επιχειρηματικότητα και στοχευμένα προγράμματα απασχόλησης
Τριάντα χρόνια μετά τα Ίμια, σαφές μήνυμα προς Άγκυρα: καμία γκρίζα ζώνη στο Αιγαίο
Αιολικά και ηλιακά ξεπέρασαν τα ορυκτά καύσιμα – Ισχυρή ελληνική παρουσία, άνοδος φυσικού αερίου
Στο Ζάγκρεμπ ο πρωθυπουργός για τη συνάντηση των ηγετών του ΕΛΚ
«Ένας πολύτεκνος που παίρνει 1.800 ευρώ, σήμερα θα δει 300 ευρώ αύξηση στον λογαριασμό του» αναφέρει ο υπουργός
«Πρέπει να δούμε τί πήγε λάθος για να μην επαναληφθεί» τόνισε με ανάρτησή του ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Η ανάρτηση του πρωθυπουργού για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα
«Δεν είχε τίποτα καλύτερο να κάνει και με μήνυσε 10 λεπτά πριν τα μεσάνυχτα», δήλωσε ο υπουργός Υγείας
Στο τραπέζι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πολιτικών και οικονομικών προκλήσεων
Πλειοψηφία υπέρ συνεργασιών, αποκλεισμού ΝΔ και προκριματικών – Τι δείχνει η Opinion Poll για το Dnews
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.