Πολιτικη & Οικονομια

Ένταση στο Αιγαίο, σύγχυση με τα μνημόνια

Σε σκληρή δοκιμασία η χώρα από τη «διπλή εκκρεμότητα»

2642-204777.JPG
Δημήτρης Φύσσας
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4424702.jpg
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Συνέχιση της έντασης στο Αιγαίο και σύγχυση για το πώς ακριβώς θα λήξει το καθεστώς των μνημονίων είναι τα εκκρεμή  δεδομένα της παρούσας συγκυρίας, υπό τη σκιά των οποίων πορεύεται η χώρα και τα οποία αναμένεται να διατηρηθούν στην πρώτη γραμμή  τους ερχόμενους μήνες, μέχρι και το καλοκαίρι.

Στα ελληνοτουρκικά, οι τελευταίες εξελίξεις  είναι:

  • Σήμερα Tετάρτη, η  φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Yeni Safak» κυκλοφόρησε με τον τίτλο: «Αν "χτυπηθεί" και βουλιάξει ελληνικό πλοίο», γράφει: «Όταν ανεβαίνει η ένταση στο Αιγαίο το να γίνει κάποιο ατύχημα, ας πούμε ένα τουρκικό μαχητικό να βυθίσει μια ελληνική πυραυλάκατο ή ένα ελληνικό πλοίο, τότε ξαφνικά όλες οι χώρες της Ευρώπης θα πραγματοποιήσουν συμμαχία και αυτό είναι κάτι που πρέπει να προσέξει η Τουρκία». (Δημοσιογραφική σωφροσύνη; Ημιεπίσημη κατεύθυνση;  Ανησυχία, καθώς υπάρχει το ανοιχτό μέτωπο της Τουρκίας στη Συρία και το ημι-ανοιχτό στο Ιράκ; «Κλάδος ελαίας» την Ελλάδα, για αποφυγή περαιτέρω έντασης- ίσως σε συνδυασμό με το ρίξιμο των τόνων από τον κ. Καμμένο;  Ακόμα ασαφές)
  • Το βράδυ της Δευτέρας είχε προηγηθεί (αυτό που φέρεται να είναι) υπέρπτηση τούρκικου ελικοπτέρου με σβηστά φώτα πάνω από το νησάκι Ρω. Η φρουρά έριξε τροχιοδεικτικά και το ελικόπτερο απομακρύνθηκε. Στη συνέχεια η ελληνική πλευρά υποβάθμισε το θέμα, ενώ η τουρκική το διέψευσε εντελώς. 
  • Χτες συνεχίστηκαν οι εκατέρωθεν «εμπρηστικές» ενέργειες των δυο οιονεί αντιπάλων: ο μεν υπουργός Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος αυτή τη φορά ήταν σχετικά ήρεμος (θα φανεί αν είναι μονιμότερη η τάση ή όχι), τουιτάροντας φωτογραφία της Κυράς της Ρω με λεζάντα «Την Κυρά της Ρω, δεν την ενοχλεί κανείς!», ο δε κ. Ντεβλέτ Μπαχτσελί, αρχηγός των Γκρίζων Λύκων, είπε: «Αν έχει κρίση υστερίας ο Καμμένος να μπει σε κλινική… Οι πρόγονοί τους πλήρωσαν το τίμημα για την εχθρότητα που είχαν εναντίον των Τούρκων. Έλαβαν την απάντηση στο πεδίο των μαχών. Σε μια χώρα που δεν είναι μεγαλύτερη από την πόλη του Ικονίου, οι ανεύθυνοι πολιτικοί τους τρίζουν τα δόντια… Εμείς όταν χρειαστεί, μπορούμε να τρίξουμε και να ξεριζώσουμε αυτά τα δόντια».

Ταυτόχρονα, στο οικονομικό πεδίο:

  • Ο πρωθυπουργός  επιμένει σε καθαρή έξοδο από το καθεστώς των μνημονίων, χωρίς μεταμνημονιακές ουρές
  • Η υπουργός Εργασίας κ. Αχτσιόγλου λέει πως αυτή η καθαρή έξοδος θα δώσει τη νίκη στις ερχόμενες εκλογές
  • Αλλά ο καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε: «Το βασικό που συζητιέται είναι να έχουμε ένα πρόγραμμα μεταμνημονιακής παρακολούθησης με κορμό τα πράγματα που ήδη συμφωνήσαμε με τους θεσμούς και δεν μπορούν να τελειώσουν για τεχνικούς λόγους μέχρι τις 28 Αυγούστου που τελειώνει το πρόγραμμα», ενώ χρησιμοποίησε τον όρο «μεταμνημονιακή παρακολούθηση» και δέχτηκε ότι θα τεθούν όροι, αλλά «το πώς θα τηρούνται σε σχέση με το χρέος δεν έχει συζητηθεί ούτε και το πόσο αυστηροί θα είναι οι όροι»
  • Αύριο Πέμπτη,  ο αναπληρωτής του κ. Γιώργoς Χουλιαράκης καλείται να εξηγήσει  στο Euro Working Group γιατί από τα 88 προαπαιτούμενα έχoυν ολοκληρωθεί μόλις 12
  • Στις 27 Απριλίου, ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει στο Eurogroup κάποιο νεφελώδες «ολιστικό αναπτυξιακό σχέδιο», όπου, σύμφωνα με τις διαρροές του,  θα προσπαθήσει ν΄ανασταλούν οι περικοπές ώς 18% σε κύριες και επικουρικές συντάξεις από 1.1.2019, τις οποίες έχουν ήδη ψηφίσει στη Βουλή οι ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ

Δύσκολα τα πράγματα για την κυβέρνηση, αλλά όπως στρώνει κανείς, κοιμάται. Πάντως οι εκκρεμότητες και στα δυο πεδία (ελληνοτουρκικά – οικονομία)  είναι εμφανείς και «δια γυμνού οφθαλμού». Το αν θα βγει η χώρα σε όχι ακόμα χειρότερη κατάσταση από την παρούσα είναι ζητούμενο.

Ακόμα, είναι εντελώς  ασαφές το αν τα ελληνοτουρκικά ή το (μετα)μνημόνιο ή αμφότερα, θα είναι αιτίες για να στηθούν κάλπες. Αν το φθινόπωρο δε στηθούν, έτσι κι αλλιώς το 2019 είναι χρονιά εκλογών. Για την ώρα κρατάμε τις λέξεις «διπλή εκκρεμότητα».

d.fyssas@gmail.com

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ