- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Αβραμόπουλος στη ιταλική Messaggero: Η Τουρκία και η Ευρώπη πρέπει να κινηθούν μαζί
«H ιταλική στρατηγική στο μεταναστευτικό είναι καλή. Η νέα κυβέρνηση θα την επιβεβαιώσει»
Αναλυτική αναφορά στο μεταναστευτικό, στη στρατηγική της Ιταλίας και στις σχέσεις της Ένωσης με τις χώρες της βόρειας Αφρικής και την Τουρκία κάνει ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνέντευξή του στην ιταλική εφημερίδα «Il Messaggero».
«Θέλω να ευχαριστήσω εξ ονόματος της Ευρώπης τον υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Μάρκο Μινίτι για τη δουλειά που έκανε, αλλά και τις ιταλικές αστυνομικές δυνάμεις», δηλώνει ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Χάρη στην προσπάθειά τους, οι αστυνομικές δυνάμεις και οι υπηρεσίες ασφαλείας εργάζονται πολύ αποδοτικά. Η ασφάλεια των πολιτών της Ένωσης εξαρτάται από τη δράση τους, και τους είμαστε ευγνώμονες», προσθέτει. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων τονίζει παράλληλα ότι «μετά τα τραγικά γεγονότα στη Γαλλία, η τρομοκρατική απειλή στην Ευρώπη δεν μειώνεται, αλλά η Ευρώπη δεν έχει μείνει αδρανής».
«Τα τελευταία δυο χρόνια συνεχίσαμε να αναπτύσσουμε και να οικοδομούμε μια αποτελεσματική, πραγματική Ένωση της ασφάλειας. Οποιοσδήποτε περάσει σήμερα τα εξωτερικά μας σύνορα, πρέπει να ελέγχεται συστηματικά. Ενισχύσαμε και διευρύναμε επίσης, τα μέτρα για την δίωξη της τρομοκρατίας και κάθε μορφή προετοιμασίας ή υποστήριξής της. Επίσης, αυξήσαμε την επιχειρησιακή και οικονομική υποστήριξη στα κράτη μέλη μας, με στόχο να προστατευθούν καλύτερα οι δημόσιοι χώροι. Ακόμη, εντατικοποιήσαμε τις προσπάθειες για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης, και στο Διαδίκτυο, μέσω του Φόρουμ Ίντερνετ της ΕΕ», δηλώνει στην ιταλική εφημερίδα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας.
Σε ό,τι αφορά στον κίνδυνο αφίξεων τρομοκρατών από την Αλγερία και την Τυνησία ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζει: «Μαζί με τα κράτη μέλη που είναι στην πρώτη γραμμή και στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής θα παρακολουθούμε από κοντά τις αφίξεις από την Τυνησία και την Αλγερία. Προσπαθούμε και να αναπτύξουμε τη συνεργασία με την Αλγερία και να εντατικοποιήσουμε τον διάλογο με την Τυνησία για να περιορίσουμε τις παράτυπες αφίξεις και να αυξήσουμε τους επαναπατρισμούς. Χάρη στη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και της Europol, όλοι όσοι φτάνουν στα hotspot στην Ιταλία υπόκεινται σε πλήρεις ελέγχους ασφαλείας: για την πλήρη ταυτοποίηση, καταγραφή και λήψη των δακτυλικών αποτυπωμάτων, με διασταύρωση των πληροφοριών με όλες τις σχετικές διεθνείς, ευρωπαϊκές και εθνικές τράπεζες δεδομένων».
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος τονίζει, παράλληλα, ότι χάρη στις προσπάθειες του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι αλλά και στις συνολικές προσπάθειες της Ευρώπης, οι αφίξεις στην Ιταλία μειώθηκαν κατά πολύ μεγάλο ποσοστό.
«Η Ιταλία είναι μια μεγάλη ευρωπαϊκή χώρα και οι Ιταλοί είναι από τους πιο φιλοευρωπαϊκούς λαούς. Για τον λόγο αυτό, δεν νομίζω ότι η νέα κυβέρνηση θα αλλάξει την ευρωπαϊκή στρατηγική της χώρας. Παράλληλα, κρατάμε υπό έλεγχο την κατάσταση στη δυτική Μεσόγειο, μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής και είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστεί, να προσφέρουμε περισσότερη στήριξη στην Ισπανία», λέει ο Έλληνας Επίτροπος.
Σε σχέση με τη δυνατότητα αναμόρφωσης του Κανονισμού του Δουβλίνου και του όλου ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, είναι αισιόδοξος ότι θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιούνιο, όπως έχουν συμφωνήσει οι χώρες μέλη της Ένωσης, διότι «η επίτευξη του αποτελέσματος αυτού είναι προς το συμφέρον όλης της ΕΕ».
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις σχέσεις με την Τουρκία, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος δηλώνει στην «Il Messaggero»: «Η πρόσφατη σύνοδος στη Βάρνα κατάφερε να δώσει νέα ώθηση σε έναν ανοικτό και εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία και να επανακαθιερώσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Πρέπει να επικεντρωθούμε στους τομείς ενδιαφέροντος και στις φιλοδοξίες που μας ενώνουν, όχι σε εκείνες που μας διχάζουν. Βάσει της ιστορικής σχέσης και της υπάρχουσας συνεργασίας, η Τουρκία και η Ευρώπη πρέπει να κινηθούν μαζί: μόνον ενώνοντας τις δυνάμεις μας μπορούμε να αντιμετωπίσουμε κοινές προκλήσεις. Ως στρατηγικοί εταίροι σε πολλούς τομείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Τουρκία θα συνεχίσουν τον διάλογο για να κάνουν βήματα προόδου στους τομείς κοινού ενδιαφέροντος».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση για νέο αντικαρκινικό φάρμακο
Αιχμές για τον Ποινικό Κώδικα
«Ουδέποτε μου είχε αναφερθεί αυτό το κατάπτυστο άρθρο που άλλαξαν μέσα σε μία νύχτα»
Τι πρέπει να γνωρίζουν οι δικαιούχοι
Στάση στο Κοπανάκι Μεσσηνίας έκανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για την 86χρονη Παναγιώτα Θωμοπούλου
Η απόφαση της Περιφέρειας προβλέπει χρηματοδότηση για ποικίλες παρεμβάσεις
Ο αγοραστής σχεδιάζει την ανάπτυξη πολυτελούς θερέτρου
Ο Μάγκνους Μπρούνερ αξιολόγησε θετικά την εφαρμογή του νέου Συμφώνου - Πρόοδος σε ελέγχους και επιστροφές
Η υφυπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι οι ευρωπαϊκές προβολές δεν συνιστούν αποφάσεις
«Η διαφορά μας είναι ότι και το τελευταίο ευρώ πήγαινε σε δημόσια ταμεία για να βγει η χώρα από την κρίση» αναφέρει ο πρόεδρος της ΕΛΑΣ
Μας ενδιαφέρουν αυτοί που δεν πληρώνουν ή αυτοί που στερούνται για να είναι συνεπείς;
Με τους θύτες ή με τα θύματα;» διερωτάται ο υπουργός Επικρατείας
Η ανάρτηση του υπουργού Υγείας στο Χ
Επένδυση άνω των 130 εκατ. ευρώ σε θερμοκήπια
Ιδιαίτερη έμφαση στο ενεργειακό κόστος
200 εκατ. ετησίως για δρόμους και διπλασιασμός της επιχορήγησης για τα σχολεία
Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νέο θεσμικό πλαίσιο - Ψηφίστηκε η τροπολογία για τα πρόστιμα
Γιατί αποκάλεσε «Λαφαζάνη» τον Νίκο Ανδρουλάκη
Τουρνάς: Από τους πλέον σύγχρονους στην Ευρώπη, δημιουργεί νέες δυνατότητες εκπαίδευσης πυροσβεστών
Περισσότερες από εκατό συμβάσεις για κτιριακή αναβάθμιση και επιστημονικό εξοπλισμό
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.