Πολιτικη & Οικονομια

Αυτό το σαββατοκύριακο θα είναι στενάχωρο

Το κλίμα γιορτής θα σημαίνει μόνο περισσότερη μιζέρια και οπισθοδρόμηση

34585-78037.jpg
Δήμητρα Γκρους
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
4349202.jpg

Αυτό το σαββατοκύριακο θα είναι στενάχωρο. Ο λαός θα βγει ξανά στο δρόμο αγανακτισμένος με την κακιά του μοίρα, xωρίς ελπίδα και με προδομένα ιδανικά, ενθαρρυμένος από τους επαγγελματίες της Αγανάκτησης. Ο διχασμός θα τραφεί από το θηρίο του εθνολαϊκισμού, αυτή τη φορά με δεξιό πρόσημο. Η αριστερή κυβέρνηση μετά από πολύ καιρό θα έχει την ευκαιρία να δείξει στους ψηφοφόρους της το προοδευτικό της προφίλ, δημιουργώντας χάσμα με τους υπερδεξιούς της συντρόφους. Δεν θα μπορεί να συνταχθεί με τα πλήθη, όπως στα ένδοξα χρόνια του αντιμνημονίου, θα στοιχηθεί στην πλευρά της λογικής και θα μείνει να ακούει αμήχανη από μακριά τις ιαχές της λαοσύναξης. Χωρίς να είναι στις προθέσεις της, υπολογίζοντάς τα διαφορετικά, δημιούργησε ένα τέρας που ξέφυγε από τον έλεγχό της και τώρα της δείχνει τα δόντια.

Η ΝΔ σε αυτό το νέο γύρο ανάμεσα στους προδότες και τους πατριώτες έχει το «ηθικό» πλεονέκτημα, αυτό που επιτάσσει το ρεύμα των ημερών. Όχι χωρίς κόστος. Σε ενιαία γραμμή με τη δεξιά της πτέρυγα θα παγιδευτεί στους κόλπους της ορθοδοξίας και της εθνικοφροσύνης μένοντας πολιτικά εκτεθειμένη προκειμένου να μη διασπαστεί, υποστηρίζοντας μια διαμαρτυρία παραλογισμού υποκινούμενη από εξωθεσμικά κέντρα και από δυνάμεις εκτός του πεδίου της πολιτικής, παραπλανητική και εθνικά επικίνδυνη, την οποία δεν μπορεί να ελέγξει παρά μόνο συγκυριακά. Το πολιτικό συγκείμενο και το εθνικό συμφέρον μένουν χωρίς αντίκρισμα όσο η Εκκλησία, ο μεγάλος θεσμός του έθνους, δεν προλαβαίνει να μισθώνει πούλμαν σε όλη την Ελλάδα. Τα πλήθη θα υπακούσουν στους ιεράρχες και θα συρρεύσουν πανηγυρικά. Δεν είναι όλος αυτός ο κόσμος ακροδεξιοί, όμως από τη μεγαλειώδη αυτή συγκέντρωση θα ξεπηδήσουν ετοιμοπόλεμες φασιστοσυμμορίες εντεταλμένες να βιαιοπραγήσουν, οι αντιεξουσιαστές θα περιμένουν κι αυτοί οπλισμένοι να πολεμήσουν τον εχθρό, πανέτοιμοι για το δικό τους ανταρτοπόλεμο. Οδομαχίες, φωτιές, χαρακώματα. Και σημαίες, πολλές σημαίες. Το κλίμα είναι εξόχως πολεμικό. Η ΝΔ εγκαλεί την κυβέρνηση που δεν καταδικάζει την ανάρτηση του Ρουβίκωνα ότι θα χυθεί αίμα και το Μαξίμου κατηγορεί τη ΝΔ ότι δεν καταδικάζει τα απειλητικά γράμματα με τις σφαίρες που έφτασαν στον Νίκο Κοτζιά και τους άλλους υπουργούς, ενώ σήμερα το απόγευμα οι δρόμοι της Αθήνας θα κλείσουν για να πραγματοποιηθούν οι αντισυγκεντρώσεις αντιεξουσιαστών και χρυσαυγιτών που κάπου θα συναντηθούν.

Αυτό το σαββατοκύριακο θα είναι στενάχωρο. Αύριο, το Σύνταγμα θα πλημμυρίσει από τον περήφανο λαό της Ελλάδας. Το σύνθημα «Η Μακεδονία είναι ελληνική» θα αντηχεί στους δρόμους γύρω από την Ερμού και το Κοινοβούλιο από τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που θα διαδηλώνουν για την ακεραιότητα του έθνους. Όχι μόνο ιδεολόγοι των εθνικών φρονημάτων αλλά κυρίως απόκληροι του συστήματος εξουσίας που όλα αυτά τα χρόνια έχουν νιώσει να θίγεται η μικρή τους επικράτεια, η ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους, που καιρό τώρα γαλουχούνται στο πνεύμα της κατοχής και της υποδούλωσης, των ξένων συμφερόντων, που βλέπουν τη ζωή τους όλο να μικραίνει, που δεν έχουν σε τίποτα να ελπίσουν και από πουθενά να περιμένουν, που τους παίρνουν τα σπίτια και τους ρημάζουν στους φόρους, που παλεύουν να επιβιώσουν σε ένα τοξικό περιβάλλον όπου κανείς δεν τους υπολογίζει.

Το συλλαλητήριο της Κυριακής, ενδεδυμένο με τα χρώματα της γαλανόλευκης, θα είναι ένα αντικυβερνητικό συλλαλητήριο, και δεν είναι η Νέα Δημοκρατία που θέλει να μας πείσει για αυτό, όπως λένε τα κυβερνητικά Μέσα, εκμεταλλευόμενη τη συγκυρία. Είναι οι φτωχοποιημένοι πολίτες που βρίσκουν αφορμή να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους... «απέναντι σε μια κυβέρνηση που τα έχει δώσει όλα. Ε όχι και το όνομα...». Άνθρωποι μετριοπαθείς, ψηφοφόροι της μεσαίας τάξης που το αντικυβερνητικό τους μένος τους εμποδίζει να σκεφτούν, πολίτες που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις και που έβαλαν πλάτη στα δύσκολα και δεν αντέχουν πια, το νέο προλεταριάτο που ψήφισαν ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο δημοψήφισμα και είδαν τις ζωές τους να συρρικνώνονται. Δεν είναι μόνο τα ψέματα για την αναρρίχηση στην εξουσία, είναι και η υποκρισία της διακυβέρνησης που έθρεψε τον εθνολαϊκισμό, ο οπορτουνισμός, η αλαζονεία, η νομιμοποίηση της αυθαιρεσίας και του ψεύδους.

Αυτό το σαββατοκύριακο θα είναι στενάχωρο. Γιατί το συλλαλητήριο της Κυριακής θα μας βάλει να κοιτάξουμε στον καθρέφτη και να δούμε πόσο δύσκολη είναι η ζωή μας και πόσο δυσκολότερη θα γίνει, πόσο χωρίς ελπίδα και προοπτική. Στις αεροφωτογραφίες από τα πλήθη του Συντάγματος θα νιώσουμε δέος για το πόσο ανυπεράσπιστοι είμαστε, πόσο χωρίς φωνή, πόσο ο λαός μας είναι τυφλωμένος και έρμαιο δημαγωγών, αφελής και έρημος, απομακρυσμένος από τη γνώση πως τίποτα δεν μπορεί να διεκδικηθεί σε ένα πεδίο που τρέφει τον φθόνο και τα άγρια ένστικτα. Στα γελαστά πρόσωπα και στις σημαίες που θα ανεμίζουν θα βλέπουμε πόσο ανοχύρωτη είναι η δημοκρατία μας, πόσο ανίσχυροι οι θεσμοί μας, πόσο ανορθολογικό το σύστημα εξουσίας και πόσο ισχυρά τα παρακρατικά κέντρα, έτοιμα να απλώσουν τα πλοκάμια τους και να επιβληθούν. Το κλίμα γιορτής που θα δημιουργήσουν τα συνθήματα και τα μικρά παιδιά στους ώμους των γονιών τους ντυμένα τσολιαδάκια ανάμεσα στις δυνάμεις των άκρων και του εθνικισμού θα σημαίνει μόνο περισσότερη μιζέρια και οπισθοδρόμηση, έναν νέο διχασμό κι έναν καινούργιο ανορθολογισμό, κυρίως για όλα αυτά θα είναι στενάχωρο το Σαββατοκύριακο. 

Πριν καν ξεκινήσει η διαδήλωση και όλα τα υπόλοιπα, αν μπεις στα φέισμπουκ των διοργανωτών επιστρέφεις ξανά πίσω, στα χρόνια της πλατείας. Η πατρίδα, τότε και τώρα. Οι προδότες. Η κατοχή. Οι ρουφιάνοι οι πολιτικοί και οι δημοσιογράφοι. Όχι, στο συλλαλητήριο δεν θα είναι μόνο φασίστες. Θα είναι πολύς κόσμος. Πολύ περισσότεροι από της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

screenshot-187.png

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ