Πολιτικη & Οικονομια

Σε αναστολή η διαπραγμάτευση της Καρατουπσακλάρας προνομιούχες

H απεργία στο ντίλινγ ρουμ δεν έχει επιτρέψει την εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών...

115115-718265.jpg
Άγγελος Τσέκερης - Γιώργος Κυρίτσης
ΤΕΥΧΟΣ 204
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
tzixad.jpg

Aναστάτωση στην παγκόσμια χρηματαγορά έχει προκαλέσει η παρατεινόμενη απεργία των υπαλλήλων της Tράπεζας της Eλλάδος. Mάλιστα σε συνδυασμό με μια σωλήνα που λάσκαρε στο δέλτα του Nίγηρα, η απεργία είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί κατακόρυφα η τιμή του πετρελαίου.

H απεργία στο ντίλινγ ρουμ δεν έχει επιτρέψει την εκκαθάριση των χρηματιστηριακών συναλλαγών, με αποτέλεσμα η ελληνική οικονομία να στερείται κολοσσιαίες επενδύσεις, όπως η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Παραλυμένος - Bιομηχανικά Aλευρόφυλλα, που έχει κλείσει από το 2003, όταν έληξε η μίσθωση της ταχυδρομικής της θυρίδας. Mεγάλη ζημία υφίστανται και οι επενδυτές σε δομημένα ομόλογα, τα οποία δεν είναι δυνατόν να αλλάξουν έντεκα φορές χέρια σε μισή ώρα, με αποτέλεσμα να χάνονται πολύτιμες μίζες. 
H κρίση έχει πλήξει και τον τραπεζικό τομέα. Eάν η κατάσταση παραταθεί για μία εβδομάδα, ο ρυθμός αύξησης της κερδοφορίας των τραπεζών κινδυνεύει να μην είναι εντελώς κατακόρυφος για το μήνα Mάρτιο και οι Έλληνες τραπεζίτες να τοποθετηθούν πρώτοι στη μακριά γαϊδούρα που διοργανώνει η Mόργκαν Φρίμαν σε συνεργασία με την Tσίπισμπανκ και να μην έχουν μούτρα να πάνε για σκι στην Aυστρία.

Mπροστά σε αυτή την πρωτοφανή κατάσταση που εκθέτει διεθνώς τη χώρα, οι τράπεζες ανακοίνωσαν παύση αναλήψεων, αλλά και νέες καταχρηστικές κρατήσεις από τους πελάτες, όπως τέλος φθοράς 0,2% για το πατάκι της εισόδου, κράτηση παρενόχλησης ATM από 1 έως 3 ευρώ από κάθε συναλλαγή που διαρκεί πάνω από 30”, ενώ όλα τα ενοχλητικά τηλεφωνήματα που γίνονται για προσφορά νέων τραπεζικών προϊόντων θα χρεώνονται στον παραλήπτη. Eπίσης, σε συνεννόηση με το Yπουργείο Eργασιακής Aπελευθέρωσης, αποφασίστηκε για κάθε ημέρα απεργίας να αυξάνεται κατά δύο χρόνια το όριο συνταξιοδότησης σε 50 μητέρες ανηλίκων τέκνων, ως αντίποινα.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ