- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσακαλώτος: «Είστε αποτυχημένος» - Βενιζέλος: «Ξεκαβαλικέψτε»
Άγρια κόντρα στη Βουλή
Πρόγευση για την αυριανή «μητέρα των μαχών» του προϋπολογισμού, η οποία θα εξελιχθεί με τις τοποθετήσεις των πολιτικών αρχηγών, έδωσε η αντιπαράθεση ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον Ευάγγελο Βενιζέλο απόψε στη Βουλή. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρέθηκε η επόμενη μέρα για την οικονομία μετά τη λήξη του προγράμματος, τον Αύγουστο του 2018.
«Τον περασμένο Ιούνιο το Eurogroup δεσμεύθηκε, μετά την έξοδο από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, να βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές με περισσότερα χρήματα, όχι μόνο για να τελειώσει και να κλείσει με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αλλά και για να δημιουργήσει αποθέματα για να μπορέσει να σταθεί στα πόδια της η ελληνική οικονομία» είπε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, που είχε ακούσει λίγη ώρα πριν τον Ευάγγελο Βενιζέλο να δηλώνει πως «όχι μόνο δεν θα υπάρξει καθαρή έξοδος από το μνημόνιο και επάνοδος στην κανονικότητα, όπως διατείνεται η κυβέρνηση, αλλά η Ελλάδα θα πρέπει να καλύψει τις ετήσιες χρηματοδοτικές της ανάγκες από την αγορά με υψηλό επιτόκιο, με μεγαλύτερο κόστος εξυπηρέτησης, με όλο το μηχανισμό εποπτείας και χωρίς κάλυψη που θα μας επέτρεπε να δανειζόμαστε με "φιλικά επιτόκια"».
«Το Εurogroup του 2017 είπε στην Ελλάδα: βγαίνετε, τελειώνετε και εμείς είμαστε εδώ να σας υποστηρίξουμε για να αυξήσουμε τα αποθέματα για σταθείτε στα πόδια σας», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και πρόσθεσε ότι στο Eurogroup του Νοεμβρίου του 2014 μιλούσε για άλλο πρόβλημα.
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε στον Ευάγγελο Βενιζέλο και στη βεβαιότητα του πως η Ελλάδα θα προχωρήσει με τα δικά της ταμειακά διαθέσιμα τα οποία θα προκύπτουν από την υπερφορολόγηση, από την σκληρή πολιτική λιτότητας και μια ωμή αντιαναπτυξιακή πολιτική, συνέχεια της τραγικής πολιτικής των υπερπλεονασμάτων. «Κάνετε λάθος να λέτε πως αυτό που θα χτίσουμε για να βγούμε στις αγορές θα προέλθει από το υπερπλεόνασμα», είπε ο υπουργός Οικονομικών και σχολίασε για το mail Χαρδούβελη. «Εσείς μας λέτε ότι το mail Χαρδούβελη μοιάζει με παιδική χαρά σε σχέση με αυτά που έφερε η σημερινή κυβέρνηση. Γιατί δεν κλείσατε την παιδική χαρά; Γιατί δεν φτιάχνατε ένα success story, να το τελειώσετε, να πάρετε την προληπτική γραμμή πίστωσης; Παιδική χαρά ακούω, αλλά φαίνεται πως ούτε στην παιδική χαρά μπορείτε να παίξετε», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει σχέδιο, βγήκε στην αγορά, ξαναβγήκε για να τερματίσει το PSI μια και καλή, και για να είναι δυνατό να έχουμε ομόλογα που έχουν ρευστότητα. «Αυτή η κυβέρνηση έχει και σχέδιο για το χρέος και για βραχυπρόθεσμα και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα και για τα μακροπρόθεσμα, και έχει και τη στήριξη του Eurogroup και των αγορών, ότι η Ελλάδα μπορεί να βγει από μνημόνιο και να σταθεί στα πόδια της από τον Αύγουστο του 2018. Εσείς δεν είχατε τίποτα. Αποτύχατε. Αντί να λέτε λοιπόν τα ίδια και τα ίδια, χρειάζεστε άλλα τέσσερα στην αντιπολίτευση για να κατανοήσετε που βαδίσατε στραβά και πως θα γίνει μετά από 20 ή 30 χρόνια ο ελληνικός λαός να σας πιστέψει», είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.
«Δεν υπάρχει έξοδος στην κανονικότητα. Υπάρχει δέσμευση για το 4ο μνημόνιο το οποίο είναι πλήρες και αυστηρό», επέμεινε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι τα ταμειακά εθνικά διαθέσιμα θα προέλθουν από την υπερφορολόγηση, με πόρους από το υπερπλεόνασμα.
Ο κ. Βενιζέλος είπε ακόμη πως το 2014 το Eurogroup είχε πει πως ήταν έτοιμο να δώσει την προληπτική πιστωτική γραμμή αν η νέα ελληνική κυβέρνηση επιβεβαιώσει την θέση και υποβάλει αίτημα μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου του 2015, όπου η κυβέρνηση συνήψε συμφωνία, αλλά αρνήθηκε να φέρει τη συμφωνία αυτή στη Βουλή για να οδηγηθούμε στην «ταπεινωτική και ασύμφορη συμφωνία της 12ης Ιουλίου του 2015».
Ο πρώην υπουργός αναφέρθηκε και στα μέτρα για το χρέος, λέγοντας πως σήμερα το κόστος των μέτρων το πληρώνει ο ελληνικός λαός, ενώ το 2012 είχαμε ονομαστικό «κούρεμα» και «κούρεμα» σε παρούσα αξία, επειδή ο ESM πλήρωνε το κόστος των παρεμβάσεων, τώρα όμως το κόστος των βραχυπρόθεσμων μέτρων το πληρώνει η Ελλάδα.
«Είναι απορίας άξιο γιατί αφού τα κάνατε τόσο καλά εσείς και τόσο χάλια εμείς, γιατί είστε τόσο αποτυχημένος πολιτικός», ήταν το σχόλιο του υπουργού Οικονομικών στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
«Κύριε υπουργέ, χαίρομαι γιατί είστε επιτυχημένος υπουργός, αλαζών και ανεπίγνωστος. Την απάντηση θα τη λάβετε από τον ελληνικό λαό και από τον ιστορικό του μέλλοντος. Και να ξεκαβαλικέψετε», σχολίασε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στο επίκεντρο η μάχη κατά της ακρίβειας και η στέγαση
Με τρίπτυχο μέτρων και νέο πακέτο ελαφρύνσεων στη ΔΕΘ, η κυβέρνηση επιχειρεί να στηρίξει τα εισοδήματα
Η νέα ψηφιακή εφαρμογή του υπουργείου Ανάπτυξης δίνει «όπλα» στους καταναλωτές απέναντι στην ακρίβεια
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων
Ποιο είναι το λίπασμα και από ποια παράσιτα κινδυνεύει το πολίτευμά μας;;
«Δικαιοσύνη που καθυστερεί ισοδυναμεί με άρνηση δικαίου»
Τι κρύβεται πίσω από την τουρκική κίνηση και γιατί η Ελλάδα πρέπει να αξιολογεί τις εξελίξεις με ψυχραιμία και στρατηγική σκέψη.
Η κρισιμότητα των στιγμών δεν επιτρέπει ούτε παραλυτικές ισορροπίες ούτε φαινομενικά ανώδυνους συμψηφισμούς που θα κοστίσουν πολύ ακριβά στο άμεσο μέλλον.
Η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ασκεί σκληρή κριτική σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ για την πρώτη κατοικία και τη δράση των funds
Άρθρο με αφορμή τη συμπλήρωση 30 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ
Η αναβίωση της πλειοδοσίας παροχών δεν αποτελεί απλώς προεκλογικό φαινόμενο· αποκαλύπτει ότι τα βαθύτερα αντανακλαστικά του μεταπολιτευτικού λαϊκισμού παραμένουν πολιτικά ενεργά.
Η αμοιβή συνδέεται με την επίτευξη ιδιαίτερα φιλόδοξων οικονομικών στόχων
Στην τελετή ορκωμοσίας της Σχολής Αξιωματικών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Να τοποθετηθεί ο Τσίπρας, ζητάει ο βουλευτής Χανίων
Η πρόταση για συνάντηση διατυπώθηκε κατά τη διάρκεια vidcast του LGBT Center Greece
Tι είπε για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της ΕΕ
Η απάντηση που έδωσε για τον κυριότερο αντίπαλο της κυβέρνησης
Ανθεκτικός ο τουρισμός παρά τη διεθνή αβεβαιότητα
Η οδηγία του Υπουργείου προς τα βαθμολογικά κέντρα
Συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον υπουργό Εξωτερικών της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.