Πολιτικη & Οικονομια

Πρόεδρος Συμβουλίου Επικρατείας: Καταγγέλλω «ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη»

Τι απαντά ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
kodonis_-_salelariu_-_stelios_stefanu.jpg
Eurokinissi / ΣΤΕΛΙΟΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ

«Ωμή παρέμβαση στη Δικαιοσύνη» εκ μέρους της κυβέρνησης κατάγγειλε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) κ. Νίκος Σακελλαρίου κατά τη σημερινή κυριακάτικη 33η τακτική Συνέλευση της  Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδας (ΕΕΕ), μπροστά στον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σταύρο Κοντονή. 

Λεπτομερέστερα, κατά την αρχική ομιλία του ο κ. υπουργός είχε πει, ανάμεσα στ΄ άλλα: «Πρόβλημα είναι επίσης το γεγονός ότι εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ απόφαση που ακυρώνει τον έλεγχο των δηλώσεων του πόθεν έσχες». Στο σημείο αυτό ο κ. Σακελλαρίου διέκοψε λέγοντας: «Σας παρακαλώ παρερμηνεύετε, θα με αναγκάσετε να αποχωρήσω».

Αργότερα, ο πρόεδρος του ΣτΕ πήρε κανονικά το λόγο και είπε:

«Μετά την τελευταία τοποθέτησή μου ανήμερα της επετείου αποκατάστασης της δημοκρατίας ήλπιζα να είχε τερματιστεί η στείρα αντιπαράθεση Δικαιοσύνης και κυβέρνησης. Είδα όμως ότι η αντιπαράθεση αυτή να αναζωπυρώνεται σήμερα σε αυτή την αίθουσα από τον υπουργό Δικαιοσύνης. Καταγγέλλω από το βήμα αυτό την 'ωμή' παρέμβαση στην Δικαιοσύνη.

Υποδείξεις δεν δεχόμαστε από πουθενά, είμαστε σε δύσκολο σταυροδρόμι. Είμαστε στο σκοτάδι που μας έβαλαν τα μνημόνια. Χρειάζεται ενότητα.

Δεν είναι δυνατόν ορισμένοι να διανοούνται ότι δεν υπάρχουν δικαστήρια. Καλώ για τελευταία φορά σε αυτοσυγκράτηση. Δεν μπορώ να τοποθετηθώ για τον πόθεν έσχες γιατί η υπόθεση βρίσκεται σε διάσκεψη. Οι δικαστικές αποφάσεις, θέλει δεν θέλει κανείς, πρέπει να γίνονται σεβαστές, γιατί αυτό ορίζει το Σύνταγμα. Τη δημοκρατική νομιμοποίησή μας μάς την παρέχει το Σύνταγμα. Υπάρχουν όρια στα λόγια παρουσία μου, κύριε υπουργέ, ήταν άκαιρη η παρέμβαση. Λυπάμαι πολύ που αναγκάζομαι να υιοθετήσω τέτοιους τόνους. Δεν θα κάνουμε υποχωρήσεις στην άσκηση των καθηκόντων μας».

Στον υπουργό απάντησε και ο πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Δημήτρης Ασπρογέρακας:  «Ούτε έγκλημα ούτε απόκρυψη περιουσιακών στοιχείων είναι. Φέρτε μας νόμο και θα καταθέσουμε αυτά που πρέπει. Η δικαστική απόφαση πρέπει να εφαρμοστεί από όλους. Ακόμα και οι μη αρεστές αποφάσεις  πρέπει να εφαρμόζονται. Κανείς δεν μπορεί να απαιτήσει από δικαστή να προχωρήσει στην έκδοση βουλεύματος».

Ο κ. Κοντονής ανταπάντησε πως όταν υπάρχουν εξαιρέσεις από τις δηλώσεις «πόθεν έσχες» για χρήματα σε θυρίδες ή αλλού, τότε φαλκιδεύεται ο νόμος. «Αυτό που ισχύει για όλους πρέπει να ισχύει πρωτίστως για δικαστικούς. Δεν είπε η κυβέρνηση ότι οι δικαστές και οι εισαγγελείς θέλησαν να κρύψουν παράνομα προϊόντα. Αυτό είναι ερμηνεία. Δεν κάναμε δίκη προθέσεων. Ούτε ότι υπάρχουν επίορκοι δικαστές. Αυτά είναι πέρα από την κυβέρνηση».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ