- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Διπλωματικό επεισόδιο Αθήνας - Μαδρίτης με φόντο την Καταλονία
Η απάντηση του ελληνικού ΥΠΕΞ σε δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη ότι δεν υπήρξε καταδίκη της προσπάθειας ανεξαρτητοποίησης
Έντονη αντίδραση από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, μετά τις δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», με τις οποίες άφησε αιχμές για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της κρίσης στην Καταλονία. Το ΥΠΕΞ, το οποίο απέδωσε στον Ισπανό διπλωμάτη «σύμπλευση» απόψεων με την ελληνική αντιπολίτευση, εξέφρασε δυσφορία και για το σχόλιό του σχετικά με την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στην ισπανική πρεσβεία.
«Με έκπληξη καταγράψαμε τα σχόλια του πρέσβεως της φίλης και συμμάχου Ισπανίας στον κυριακάτικο Τύπο, όπου επικρίνει δημόσια την ελληνική κυβέρνηση» αναφέρει το ΥΠΕΞ και σημειώνει: «Με τα εν λόγω σχόλια προσβάλλει το Σύνταγμα της Ελλάδας, ισχυριζόμενος ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν εκφράζει την κυβέρνηση. Επιπλέον, υπαινισσόμενος ότι υφίσταται διαφωνία μεταξύ του προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης, εκφεύγει προκλητικά των διπλωματικά ανεκτών ορίων. Η από πλευράς του δημόσια υιοθέτηση των λανθασμένων επιχειρημάτων της αντιπολίτευσης συνιστά απαράδεκτη ανάμειξη στην εσωτερική πολιτική της χώρας, ενώ συμπεριφέρεται ως να βρίσκεται σε συντονισμό με την αξιωματική αντιπολίτευση.
Ο Ισπανός πρέσβης απαξιώνει με τα σχόλιά του την ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία επέβαλε ποινή 6μηνης φυλάκισης στα μέλη του Ρουβίκωνα που εισέβαλαν στην Ισπανική Πρεσβεία. Ενώ αντίθετα, η εισβολή ακτιβιστών στην πρεσβεία του το 2011, που έμεινε ατιμώρητη, δεν προκάλεσε δημόσια παρέμβαση από πλευράς Ισπανικής Πρεσβείας. Καλούμε τον Ισπανό πρέσβη να μη συμπεριφέρεται με τρόπο που δεν συνάδει με τους κανόνες της διπλωματίας. Αναμένουμε δε ότι θα προβεί άμεσα στην ανασκευή των ατυχών δηλώσεών του και θα παράσχει τις απαραίτητες εξηγήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση».
Οι δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη
Οι δηλώσεις του Ισπανού πρέσβη στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής» ήρθαν ως απάντηση στο ερώτημα αν είναι ικανοποιημένος από τη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση στο ζήτημα της Καταλονίας και ήταν οι εξής:
«Εγώ έλαβα άμεσες εκδηλώσεις στήριξης και συμπαράστασης από τη Νέα Δημοκρατία. Μίλησα προσωπικά με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος μου εξέφρασε απερίφραστα τη στήριξη και τη μέγιστη κατανόηση της Νέας Δημοκρατίας σχετικά με την ενότητα της Ισπανίας. Επίσης άκουσα ξεκάθαρες δηλώσεις από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. Για μένα αυτή είναι μια ξεκάθαρη στάση. Προφανώς απουσιάζουν δηλώσεις για αυτό το θέμα από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να δει κάποιος ποια είναι η πραγματικότητα. Πάντως, μέχρι σήμερα αυτή ήταν η στάση της ελληνικής κυβέρνησης. Ωστόσο, άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στήριξαν πολύ θερμά την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και τη στάση της κυβέρνησής μας».
Σε ό,τι αφορά την εισβολή του «Ρουβίκωνα» στην ισπανική πρεσβεία, ο Ισπανός διπλωμάτης αναφέρει ότι επρόκειτο για γεγονός που τον εξέπληξε και εξακολουθεί τον εκπλήσσει.
«Πώς είναι δυνατόν αυτό να συμβεί σε ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Ηταν μια αγριότητα. Στείλαμε ένα διάβημα διαμαρτυρίας στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών» προσθέτει, ενώ στο ερώτημα αν πήρε απάντηση, σημειώνει: «Δεν υπήρξε και ούτε περιμένουμε κάποια απάντηση. Με κάλεσε στο τηλέφωνο ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος μου είπε ότι λυπάται για το συμβάν, με κάλεσαν επίσης από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας. Προφανώς για εμένα ακόμη είναι κάτι ακατανόητο. Σκεφτείτε ότι έχουμε και αστυνομική φρουρά στην είσοδο και πάλι δεν αποτράπηκε αυτή η ενέργεια».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πού γίνεται η αίτηση, τι να προσέξεις
Ποιοι δικαιούχοι παίρνουν χρήματα
Οι επικίνδυνοι έπαινοι και οι παγίδες του πολιτικού οπαδισμού
«Ο καθένας πρέπει να προσέχει τα όριά του», είπε για τον Σκέρτσο
Μέχρι πότε οι αιτήσεις
«Θα έχουμε ακυρώσεις πτήσεων το επόμενο διάστημα» σημείωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος
Η πρόταση της Τεχεράνης που αλλάζει τα δεδομένα
Πότε γίνεται η πληρωμή
«Οι κοντόφθαλμες κατηγορίες δεν προσθέτουν στο δημόσιο διάλογο», δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας
Οι επικρατέστερες ημερομηνίες
Ποιοι προλαβαίνουν τα vouchers
Από το βήμα της πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής
Ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης ανέλυσε τη στρατηγική κατά της παραπληροφόρησης στο Φόρουμ Δελφών
Η ΔΥΠΑ παρατείνει την προθεσμία - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το πρόγραμμα
Ανάρτηση του Έλληνα πρωθυπουργού μετά τους πυροβολισμούς στο δείπνο των ανταποκριτών
Αποκαλύψεις για παράνομες επιδοτήσεις, «λευκές» δηλώσεις πόθεν έσχες και ελέγχους δισεκατομμυρίων
Απάντηση της υπουργού Τουρισμού στις δηλώσεις του δημάρχου Αθηναίων στον Guardian
H εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Στρατηγική συμμαχία με Μακρόν και ιστορική μείωση του δημόσιου χρέους
Στο τραπέζι η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος και η νέα μείωση εισφορών για ενίσχυση της αγοράς
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.