Πολιτικη & Οικονομια

Ανατροπή: «Καμπάνα» σε Διώτη για τη λίστα Λαγκάρντ

Δέκα χρόνια φυλάκιση με αναστολή για τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
378183-780575.jpg
EUROKINISSI

Σε φυλάκιση 10 ετών με αναστολή για την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ καταδικάστηκε ο Ιωάννης Διώτης.

Παρά την αντίθετη γνώμη του εισαγγελέα, ο οποίος είχε ζητήσει την απαλλαγή του, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας τον έκρινε ομόφωνα ένοχο για τον τρόπο που χειρίστηκε ως επικεφαλής του ΣΔΟΕ το συγκεκριμένο θέμα. Το δικαστήριο έκρινε ότι δεν αξιοποίησε -όπως έπρεπε και όφειλε- τα στοιχεία που περιελάμβανε η λίστα των Ελλήνων καταθετών στην τράπεζα HSBC της Γενεύης, αναγνωρίζοντας πως οι ενέργειές του αυτές είχαν ως στόχο να ωφελήσουν τα 2.059 πρόσωπα της λίστας, δηλαδή να μην ελεγχθούν για τις καταθέσεις τους.

Η εισαγγελέας Έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων είχε ζητήσει προ ημερών την απαλλαγή του κ. Διώτη, βασιζόμενη στο γεγονός ότι το αρχείο είχε παραδοθεί στον τότε υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο, επομένως δεν υπήρχε οποιοσδήποτε δόλος από τη μεριά του κατηγορουμένου.

Όπως είχε αναφέρει η εισαγγελική λειτουργός, οι ενέργειες του κ. Διώτη «δεν προκάλεσαν καμία ζημιά στο Δημόσιο και έτσι δεν στοιχειοθετείται η κατηγορία της απιστίας που του έχει αποδοθεί», προσθέτοντας ότι «ούτε η κατηγορία της απόπειρας απιστίας, λόγω της παράλειψης του κατηγορουμένου, τότε επικεφαλής του ΣΔΟΕ, να διατάξει έρευνα της "λίστας Λαγκάρντ", μπορεί να στοιχειοθετηθεί».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ