Πολιτικη & Οικονομια

Τσίπρας: Από το Grexit στο Grinvest

«Του χρόνου θα συζητάμε για την Ελλάδα της νέας εποχής»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
371163-766734.jpg
ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ ΒΑΣΙΛΗΣ-Motion Team

Ολοκληρώθηκε η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης» της Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των εγκαινίων της 82ης ΔΕΘ. «Σε ένα χρόνο από τώρα ελπίζω να σας ξαναδώ όλους και όλες» είπε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο πρωθυπουργός, «θα έχει όμως μεγάλη διαφορά» διευκρίνισε και εξήγησε: «Η χώρα μετά από οκτώ δυστυχώς ολόκληρα χρόνια θα εγκαινιάζει την 83η ΔΕΘ εκτός μνημονίων και εκτός ασφυκτικής επιτροπείας. Αυτός είναι ο στόχος μας και είμαστε αποφασισμένοι να το καταφέρουμε και να στηριχθεί η χώρα στις δικές της δυνάμεις. Του χρόνου θα συζητάμε για το πώς θα υλοποιήσουμε όλοι μαζί την Ελλάδα της νέας εποχής».

Χαρακτηριστική ήταν επίσης η φράση ότι η Ελλάδα έφυγε από τον κίνδυνο του Grexit (έξοδος ευρώ) και πέρασε στη φάση του Grinvest (εξωστρέφεια και επενδύσεις).

Άλλα βασικά σημεία της ομιλίας Τσίπρα

Για τη Θεσσαλονίκη: «Θέλουμε η Θεσσαλονίκη να είναι το επίκεντρο των Βαλκανίων. Αποδείξαμε ότι ενδιαφέρον μας για τη Θεσσαλονίκη και την Β. Ελλάδα δεν ήταν επικοινωνιακό. Η παρουσία μου εδώ θα είναι συνεχής και όσο περνάει ο καιρός θα γίνονται πράξη πολύ σημαντικά έργα οραματιζόμαστε εδώ και πολύ καιρό».

Προστασία α΄ κατοικίας: «Ήταν δίκαιο και έγινε πράξη, η επέκταση του νόμου και η νέα ρύθμιση που θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας και μετά το τέλος του 2017».

Ασφαλιστικές εισφορές: «Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί πρωτοβουλία για την επιδότηση ασφαλιστικών εισφορών για όσους εργοδότες αποφασίσουν να μετατρέψουν τους εργαζόμενους με μπλοκάκι σε μισθωτούς».

Ψηφιακή Πολιτική: «Στη ψηφιακή μας πολιτική είναι έντονο το κοινωνικό αποτύπωμα των παρεμβάσεών μας. 410.000 Έλληνες αποκτούν δωρεάν δορυφορική πρόσβαση στα ελληνικά κανάλια σε όλες τις περιοχές της χώρας που δεν έχουν ψηφιακό σήμα, γιατί κάποιες περιοχές ήταν ξεχασμένες. Ταυτόχρονα, 14.500 νοικοκυριά σε 47 νησιά μας και 72.000 πρωτοετείς φοιτητές αποκτούν ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων, δωρεάν ή με σημαντική επιδότηση.Και ήδη, σχεδιάζονται αντίστοιχες παροχές και σε άλλες ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, όπως τα 'Ατομα με Ειδικές Ανάγκες».

Ανεργία: «Κάθε χρόνο η ανεργία υποχωρεί όταν επί κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ αυξανόταν κατά 1,5 μονάδα το έτος. Το 2014 η ανεργία ήταν 26,7%, το 2015 ήταν 25%, το 2016 ήταν 23,5% και το 2017, 21,2%».

Διαπλοκή: «Η αντιμετώπιση της διαπλοκής, ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες -τις επόμενες μέρες σε πείσμα πολλών θα ολοκληρωθεί- τα πλήγματα στην παραθεσμική ασυδοσία που είχαν επιβάλλει κάποια μεγάλα συμφέροντα, ο έλεγχος στις διάφορες χρυσές λίστες, και η επιβολή των ανάλογων κυρώσεων, πιστοποιούν την θέλησή μας, να μην κάνουμε εκπτώσεις σε μια βασική αρχή του κράτους δικαίου:Να ανταμείβονται όλοι ανάλογα με την προσφορά τους, και να προσφέρουν ανάλογα με τις ανταμοιβές τους. Να διασφαλιστεί το δικαίωμα του καθένα κυρίως το νέων να έχουν ίσιο μερδικό από την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια.

Αναπτυξιακό νόμος: Ο νέος αναπτυξιακός νόμος προσανατολίζεται για πρώτη φορά στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Και βέβαια, ο καθένας καταλαβαίνει, αν θέλει βέβαια να καταλάβει, ότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και η αναζωπύρωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, είναι συνέπεια και της ανάκτησης του κύρους και των διεθνών συμμαχιών της χώρας. Η πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Μακρόν, η επίσκεψη του Προέδρου Ομπάμα, του Ρώσου Προέδρου Β. Πούτιν, και φυσικά οι δύο επισκέψεις μου στην Κίνα ως πρωθυπουργού, αποδεικνύουν ότι η χώρα αναβαθμίζεται και γίνεται πάλι στρατηγικός εταίρος, των σημαντικότερων οικονομικών δυνάμεων του πλανήτη.

Θέλω να πω με αποφασιστικότητα ότι δεν θα επιτρέψουμε την επιστροφή στην Ελλάδα που χρεοκόπησε. Χρέος μας είναι να δημιουργήσουμε μια άλλη Ελλάδα του σχεδιασμού της ισότητας, της ισονομίας, της αξιοκρατίας, του κοινωνικού κράτους, της σταθερότητας και της εμπιστοσύνης. Να δημιουργήσουμε θεσμούς για να μπορούμε να προστατεύουμε αυτό που ονομάζουμε δημόσιο συμφέρον. Το αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν είναι τυχαίο γεγονός. Η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει ριζικά προς το καλύτερο τα τελευταία χρόνια. Η θετική προοπτική της χώρας είναι πλέον ορατή και αναγνωρίζεται τόσο από τους εταίρους μας, όσο και από τις διεθνείς αγορές. Θα μιλήσω για το αύριο για το μεγάλο στοίχημα που ανοίγεται μπροστά μας , το μεγάλο καθήκον της στιγμής είναι κοινό για όλους μας. Να σχεδιάσουμε το μέλλον μαζί και να οργανώσουμε το μέλλον για τους πολλούς».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ