Πολιτικη & Οικονομια

Αντρίκος Παπανδρέου: Ο Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με τον Ανδρέα

«Το άρθρο του προσβάλλει τη μνήμη του» ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
370530-765399.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Το άρθρο του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τις αναφορές του στο πρόσωπο του Ανδρέα Παπανδρέου με τον οποίο παραλλήλισε τον εαυτό του, σχολίασε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στα Παραπολιτικά ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ Αντρίκος Παπανδρέου.

«Οι ενέργειες και όλη η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο Τσίπρας δεν έχουν κατά ελάχιστη σχέση με τον Ανδρέα» σχολίασε ο Αντρίκος Παπανδρέου και τόνισε ότι πρόκειται για αντιστροφή της πραγματικότητας, αντάξια της εποχής των ψευδών ειδήσεων. «Η προσπάθεια να ταυτιστεί αυτή η οπισθοδρομική πολιτική νομίζω ότι κάνει ζημιά στην εικόνα και στην ιστορία του Ανδρέα» σημείωσε.

«Λέει ο Τσίπρας ότι ο Ανδρέας δεν έκανε αυτά που έλεγε ως αντιπολίτευση, όμως ο Ανδρέας στην αντιπολίτευση υποσχέθηκε μεγάλες μεταρρυθμίσεις και ως κυβέρνηση εφάρμοσε πολλές από αυτές. Ενδεικτικά να θυμίσω τη δημιουργία του ΕΣΥ, το νόμο-πλαίσιο για την παιδεία, που τότε αποτελούσε επανάσταση κατά ενός κλειστού συστήματος εδρών, το οικογενειακό δίκαιο που ήταν από τα πιο προηγμένα διεθνώς» πρόσθεσε ο Αντρίκος Παπανδρέου.

Κάνοντας την αντιδιαστολή Ανδρέα Παπανδρέου με Αλέξης Τσίπρα, ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ σημείωσε: «Ο Ανδρέας γενικότερα ενδιαφερόταν για την ουσία και χρησιμοποιούσε τα σύμβολα για να κερδίζει μάχες. Ο Ανδρέας επίσης πήρε μια βαθιά διχασμένη κοινωνία, αναγνώρισε την αντίσταση και ένωσε τους έλληνες προάγοντας μια βαθιά πίστη στους δημοκρατικούς θεσμούς. Ο Τσίπρας στην αντιπολίτευση ανέβηκε στην εξουσία με κυρίως μια υπόσχεση, το σκίσιμο των μνημονίων ενώ ήξερε πως δεν θα μπορέσει να το πετύχει αυτό. Πήρε ένα βαθιά τραυματισμένο λαό και ενίσχυσε την οργή και το διχασμό. Πολλές ενέργειες της κυβέρνησης αμφισβητούν και αποδυναμώνουν τους δημοκρατικούς θεσμούς και την ελευθερία του Τύπου. Όπου μπορεί μάχεται κατά των μεταρρυθμίσεων και ίσως η μοναδική μεταρρύθμιση με ταυτότητα ΣΥΡΙΖΑ είναι ο νόμος για την Παιδεία που πρακτικά είναι μια τραγική επιστροφή στο παρελθόν. Σε αντιδιαστολή με τον Ανδρέα η τωρινή κυβέρνηση δίνει μάχες για τα σύμβολα και όχι για την ουσία».

Ερωτηθείς γιατί προέβη ο Αλέξης Τσίπρας σε αυτή τη σύγκριση ο Αντρίκος Παπανδρέου απάντησε: «Πιστεύω ότι ο συμβολισμός και τα μεγάλα επιτεύγματα του Ανδρέα είναι κάτι που θα ήθελε να ενστερνιστεί και να γίνει αυτή η ταύτιση. Έχει πολλά να ωφεληθεί κάποιος από την θετική παρουσία του Ανδρέα και τα μεγάλα έργα του.

Έπειτα από σχετική ερώτηση, ο γιος του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι το άρθρο του Τσίπρα προσβάλλει τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου. «Σίγουρα, στο βαθμό που οι ενέργειες και όλη η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση και ο Τσίπρας έχουν κατά ελάχιστη σχέση με τον Ανδρέα, η προσπάθεια να ταυτιστεί αυτή η οπισθοδρομική πολιτική νομίζω ότι κάνει ζημιά στην εικόνα και στην ιστορία του Ανδρέα. Γι' αυτό έχει σημασία κανείς να θυμηθεί τι ήταν πραγματικά αυτό που έκανε, πως ήταν ο Ανδρέας ο άνθρωπος των αλλαγών, ο άνθρωπος που κοίταζε μπροστά, που εξελισσόταν με τις ανάγκες του τόπου και όχι κάποιος ο οποίος οραματιζόταν μια επιστροφή σε ένα παρελθόν το οποίο πλέον δεν υπάρχει» εκτίμησε.

Όσο για το πώς πιστεύει ότι θα διαχειριζόταν τη σημερινή κρίση ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Αντρικός απάντησε: «Το γεγονός ότι ο Ανδρέας ήταν σπουδαίος οικονομολόγος και επίσης είχε πάρα πολύ καλή αντίληψη της σημασίας των συμμαχιών στο διεθνές επίπεδο πιστεύω ότι στην ΕΕ θα έδινε τη μάχη με ουσιαστικές διαπραγματεύσεις, για ουσιαστικές αλλαγές και νομίζω ότι θα μπορούσε καταρχήν δεχόμενος πολλές από τις μεταρρυθμίσεις οι οποίες πρέπει να γίνουν στην Ελλάδα, να είχε κάνει τον κατάλληλο συμβιβασμό που θα μπορούσε και να προχωρήσει η Ελλάδα πολύ πιο γρήγορα στην έξοδο από την κρίση και παράλληλα να έχει δημιουργήσει τις κατάλληλες συμμαχίες στην Ευρώπη ώστε να πετύχει τις καλύτερες συνθήκες απέναντι σε σχέση με το χρέος και το δάνειο».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ