Πολιτικη & Οικονομια

ΕΝΦΙΑ – τιμές ακινήτων: Μονά κερδίζω, ζυγά χάνεις

Ενώ αναμένεται η απόφαση για το πώς θα ορίζονται οι τιμές των ακινήτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
369019-762711.jpg

Ενώ αναμένεται η απόφαση για το πώς θα ορίζονται οι τιμές των ακινήτων, κάτι που πιθανότατα θα γίνει τον ερχόμενο μήνα, συνεχίζεται το  «μονά κερδίζω, ζυγά χάνεις», σε βάρος των ιδιοκτητών ακινήτων, αλλά αυτή τη φορά και για τους πλειστηριασμούς υπέρ του Δημοσίου.

Λεπτομερέστερα, από το Μάη εκκρεμεί η έκδοση απόφασης τον υπουργό Οικονομικών και το διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων Εσόδων (ΑΑΔΕ), η οποία θα ορίζει το ποιος και πώς θα υπολογίζει τις αξίες των ακινήτων που θα κατάσχονται και εκπλειστηριάζονται.

Για την ώρα όμως, όπως δείχνουν τόσο οι παράγοντες της αγοράς ακινήτων, όσο και η κοινή πείρα, το κράτος εφαρμόζει δύο μέτρα και δυο σταθμά, ώστε να αυξάνει τα έσοδά του με τρόπο «σχιζοφρενικό»: στον ΕΝΦΙΑ ισχύουν οι πλασματικές αντικειμενικές τιμές, που ίσχυαν προ κρίσης, ενώ όταν το ακίνητο «βγαίνει στο σφυρί» ισχύουν οι αληθινές αξίες της πιάτσας. Και αυτό, που μέχρι τώρα ίσχυε σε ιδιωτικούς – τραπεζικούς πλειστηριασμούς, τώρα ετοιμάζονται να το εφαρμόσουν και σε κατασχέσεις σπιτιών από οφειλέτες του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται μάλιστα ότι από τον ερχόμενο μήνα οι πλειστηριασμοί θα είναι ηλεκτρονικοί, ώστε να μη μπορούν να τους παρεμποδίζουν ομάδες αντιτιθέμενων πολιτών. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.