Πολιτικη & Οικονομια

Πανηγύρια Τσίπρα για τον Τουρισμό, με τις επιχειρήσεις να στενάζουν από την υπερφορολόγηση

Ο ΣΕΤΕ έκανε τα παράπονά του για τον αυξημένο ΦΠΑ και ο πρωθυπουργός μίλησε για 30 εκατ. τουρίστες μέσα στο 2017

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
362506-750269.jpg
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Τα χαμόγελα περίσσευαν στη συνάντηση Τσίπρα με το νέο προεδρείο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), το μεσημέρι της Τετάρτης. Μόνο που, όπως φάνηκε και από τις δηλώσεις, η κάθε πλευρά είδε με διαφορετικό τρόπο το ποτήρι με το νερό. Και όπου νερό, οι επιδόσεις του τουρισμού και οι περαιτέρω προοπτικές ανάπτυξής του για να μετατραπεί σε πυλώνα μακροχρόνιας στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Ο ΣΕΤΕ ζήτησε λιγότερους φόρους και περισσότερη έμπρακτη στήριξη για όσους δραστηριοποιούνται στον κλάδο των τουριστικών επιχειρήσεων, την ώρα που ο πρωθυπουργός εστίασε την προσοχή του στους 30 εκατ. επισκέπτες μέσα στο 2017.

«Ο κλάδος του τουρισμού κινείται σε εξαιρετικά επίπεδα, και είναι πιθανό για πρώτη φορά να υπερβεί το ρεκόρ των 30 εκατ. επισκεπτών. Στόχος, τώρα, είναι να μετατρέψουμε την τουριστική περίοδο σε μακράς διάρκειας, ώστε να εμπλουτισθεί η προστιθέμενη αξία που παράγει ο τουρισμός μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας τον τουρισμό ως τον πιο παραγωγικό κλάδο της οικονομίας.

Χαμόγελα στη συνάντηση Τσίπρα με ΣΕΤΕ

«Την άνοδο του τουρισμού τη βλέπει κανείς “και με το μάτι” που λένε, στην Αθήνα. Πάμε για να σπάσουμε το φράγμα των 30 εκατ. επισκεπτών» πρόσθεσε. Παράλληλα, φρόντισε να συνδέσει τις υψηλές πτήσεις του τουρισμού με τη συγκέντρωση εσόδων, ώστε να μπορέσει το οικονομικό κλιμάκιο να πιάσει τους στόχους για τον ρυθμό ανάπτυξης το 2017. «Νομίζω ότι ο τουρισμός και τα αισιόδοξα μηνύματα του πρώτου πενταμήνου μάς κάνουν να αισιοδοξούμε ότι θα πάμε στις αρχικές και όχι στις αναθεωρημένες προβλέψεις. Αυτή είναι η αίσθηση που έχω, αν συνεχίσουμε να πηγαίνουμε τόσο καλά όσο στο πρώτο πεντάμηνο στον τουρισμό» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση με τον ΣΕΤΕ

Σε μια προσπάθεια, πάντως, να δείξει ότι έλαβε το μήνυμα για την υπερφολόγηση, υποστήριξε: «Δεν πρέπει να επαναπαυτούμε στις δάφνες μας, αλλά να σχεδιάσουμε το πώς θα εμπλουτίσουμε αυτήν την προστιθέμενη αξία της ελληνικής οικονομίας που λέγεται “ελληνικός τουρισμός” και το πώς θα μπορέσουμε να τη μετατρέψουμε σε μακράς διάρκειας περίοδο. Να δούμε, δηλαδή, πώς θα μπορέσουμε να μην είμαστε στους 4-5 καλοκαιρινούς μήνες, αλλά να έχουμε μια μεγαλύτερη διάρκεια».

Πρόεδρος ΣΕΤΕ: «Μειώνουμε την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας»

Από τη μεριά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιάννης Ρέτσος τόνισε ότι η φετινή τουριστική χρονιά εξελίσσεται θετικά, είναι ανοδική και φαίνεται αυτό τόσο στην αύξηση των αφίξεων όσο και των εσόδων.

Ωστόσο, επανέλαβε ότι υπάρχει «το θέμα της φορολογίας και ειδικά του ΦΠΑ και του φόρου διαμονής που είναι φόροι οι οποίοι μειώνουν την ανταγωνιστικότητα του προϊόντος μας -που ήδη είναι ακριβότερο κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες από τον ανταγωνισμό μας. Επίσης, θέσαμε τα θέματα χωροταξίας. Aυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει χωροταξικό σχέδιο σε ισχύ».

«Αυτά τα δύο ζητήματα, της φορολογίας και του χωροταξικού αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για τις επενδύσεις, που τόσο ανάγκη τις έχει η χώρα. Ειδικά σ’ έναν τομέα που είναι ώριμος για τις επενδύσεις».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ