- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Θεοδωράκης: «Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να μπαίνουν στο ζύγι πολιτικών σκοπιμοτήτων»
Η περίπτωση της επαναπροώθησης στην Τουρκία του Murat Çapan - Προσφυγή στη Δικαιοσύνη από τον επικεφαλής του Ποταμιού
Προσφυγή στη Δικαιοσύνη για τις επαναπροωθήσεις τούρκων πολιτών ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Στην Εισαγγελέα Αρείου Πάγου για να καταθέσουμε πλήρη φάκελο σχετικά με την επαναπροώθηση Τούρκων που αναζητούν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας pic.twitter.com/VQIeaumU7S
— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) June 8, 2017
O ίδιος, με σχετική ανάρτηση στο λογαριασμό του στο Facebook, αναφέρθηκε και σε μία συγκεκριμένη περίπτωση, αυτή της επαναπροώθησης του Murat Çapan στην Τουρκία.
Όπως σημειώνει στην ανάρτησή του ο επικεφαλής του Ποταμιού: «Είναι δημοσιογράφος. Αρχισυντάκτης ενός περιοδικού που κάποια στιγμή, στην πρώτη του σελίδα, τόλμησε να κάνει πλάκα με τον ηγέτη της χώρας του. Αποτέλεσμα; Καταδικάστηκε ερήμην σε 22 χρόνια φυλακή για την προσβολή προφανώς του… πολυχρονεμένου ηγέτη. Όμως πριν κλειστεί στις φυλακές κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό και να βρεθεί σε μια δημοκρατική χώρα. Ήθελε βέβαια να ζητήσει πολιτικό άσυλο γιατί ούτε εγκληματίας ήταν, ούτε φοροφυγάς. Πήγε, λοιπόν, στις αρχές αλλά αυτές αντί να τον αφήσουν να καταθέσει την αίτηση ασύλου τον γύρισαν με το ζόρι στη χώρα του. Εκεί βέβαια τον περίμεναν αστυνομικοί οι οποίοι και τον οδήγησαν στη φυλακή».
Ο κ. Θεοδωράκης προσθέτει χαρακτηριστικά: «Όχι, δεν είναι σενάριο ταινίας, ούτε γεγονότα μιας τριτοκοσμικής γειτονιάς. Είναι η περιπέτεια του Murat Çapan που σύμφωνα με την καταγγελία της Ελληνικής Ένωσης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου ενώ κατάφερε να περάσει με φουσκωτή βάρκα από τον Έβρο - μαζί με άλλους πολίτες που διώκονται στην Τουρκία - και παρακάλεσε την ελληνική αστυνομία να του επιτρέψουν να καταθέσει αίτημα για άσυλο, εκείνοι τον γύρισαν στο στόμα του λύκου.
Στην ανάρτησή του ο ίδιος καταλήγει, υπογραμμίζοντας: «Για τον Murat, λοιπόν - και για άλλες τέτοιες υποθέσεις που καταγγέλλονται - πήγαμε σήμερα στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η βίαιη, παράνομη επαναπροώθηση Τούρκων αντικαθεστωτικών είναι ντροπή για τη χώρα μας. Όσους παραδίδουμε θα σαπίσουν στις φυλακές χωρίς να τους δοθεί η δυνατότητα μίας δίκαιης δίκης. Αυτό πρέπει να σκεφτόμαστε.
Α, και κάτι ακόμη. Τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να μπαίνουν στο ζύγι πολιτικών ή άλλων σκοπιμοτήτων. Δεν υπάρχουν δικαιώματα με αστερίσκους. Περιμένουμε λοιπόν την έρευνα της εισαγγελίας και τις απαντήσεις της κυβέρνησης».
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η τελετή πραγματοποιήθηκε στη Μεγάλη Αίθουσα του Πανεπιστημίου Αθηνών
Αναμένουν απαντήσεις από τη Ryanair – Πιέσεις σε κυβέρνηση και Fraport για λύση
«Βιασύνη και προχειρότητα», λένε από τη ΝΔ
Ο ΥΠΕΞ υπογράμμισε τον ρόλο της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ιορδανίας στη γεωπολιτική σταθερότητα
Η πλευρά Γερουλάνου ζητά όρια στη διεύρυνση, με αιχμές για επιστροφές στελεχών
Ο υπουργός εξήρε την ομάδα του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) για το έργο της στη μείωση του χρέους
Το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την επαναγορά και ορθό τον υπολογισμό της τιμής εξαγοράς
Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας στα σεμινάρια του ΠΟΥ για την ενσωμάτωση της ψυχικής υγείας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα
Ποιοι εξαιρούνται από τον ηλικιακό «κόφτη» των 65 ετών
Σαφές μήνυμα συνεργασίας από Ελλάδα, Κύπρο και Ιορδανία
Ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε σε εκλογική ετοιμότητα και σκληρή αντιπαράθεση με ΝΔ, με αιχμές για διαφθορά
Στα 2,08 ευρώ/λίτρο η μέση τιμή της απλής στα βενζινάδικα
Ας μην απορούν γιατί είναι κολλημένη η βελόνα, γιατί έγινε σταρ η Καρυστιανού και γιατί ο Μητσοτάκης είναι με απόσταση ο καταλληλότερος για πρωθυπουργός
Η υπουργός Εργασίας απάντησε στην πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για 4ήμερη εργασία
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της η πρώην υπουργός
Αυτό που προέχει για τα κόμματα της αντιπολίτευσης είναι η συγκρότηση μιας εικόνας «κρίσης» (με δίκαιες και άδικες κατηγορίες, λάσπη, υπονόμευση) από την οποία πρέπει για μία ακόμα φορά να διασωθούμε
Για να χορηγηθεί το επίδομα παιδιού θα πρέπει η αίτηση να υποβληθεί οριστικά και να έχει εγκριθεί
Ψηφιακή επανάσταση στην κοινωνική ασφάλιση - Ενοποίηση δεδομένων, ταχύτερη απονομή συντάξεων και άμεση διασύνδεση
«Το νομοσχέδιο ήδη έχει πάει στην Ευρώπη» δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης
Το 35ωρο στην πράξη: μύθοι, πραγματικότητες και η ελληνική συζήτηση
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.