- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Υστέρηση εσόδων 1 δισ. το πρώτο τρίμηνο του 2017
Αποδίδεται στην καθυστέρηση ιδιωτικοποίησης των αεροδρομίων
Μειωμένα κατά 1 δισ. ευρώ έναντι του στόχου εμφανίζονται τα καθαρά δημόσια έσοδα, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού, στο διάστημα Ιανουαρίου - Μαρτίου 2017.
Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται, γράφει το σημερινό «Έθνος» (Τετάρτη), στο ότι τον Μάρτη δεν εισπράχτηκε ποσό ύψους 1,234 δισ. ευρώ από την παραχώρηση των περιφερειακών αεροδρομίων. Το ποσό αυτό εισέρρευσε στα δημόσια ταμεία την περασμένη εβδομάδα και θα αποτυπωθεί στα έσοδα του Απριλίου.
Αλλωστε ο μήνας που διανύουμε θεωρείται κρίσιμος για τις εισπράξεις του προϋπολογισμού και κυρίως για τα έσοδα του ΦΠΑ, καθώς στο τέλος Απριλίου υποβάλλουν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και αποδίδουν τον φόρο για τις συναλλαγές που είχαν στο πρώτο τρίμηνο οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες.
Αν και τον μήνα αυτό οι εισπράξεις του ΦΠΑ βρεθούν κάτω από το στόχο, τότε θα μιλάμε για αναστροφή της θετικής εικόνας που καταγράφηκε το 2016.
Η υστέρηση του 1 δισ. ευρώ στα έσοδα δεν προκαλεί ανησυχία στο οικονομικό επιτελείο το οποίο περιμένει να βελτιωθεί η εικόνα στο δεύτερο εξάμηνο, όταν οι φορολογούμενοι κληθούν να πληρώσουν τον φόρο εισοδήματος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων και τον ΕΝΦΙΑ του 2017.
Πάντως οι χαμηλές ταχύτητες στα έσοδα προσγείωσαν το πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο στο πρώτο τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκε στα 1,068 δισ. ευρώ από 2,135 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Φεβρουαρίου. Το πρωτογενές πλεόνασμα μπορεί να παρέμεινε πάνω από τον στόχο των 992 εκατ. ευρώ του τριμήνου, αλλά η υπέρβαση μόλις 75 εκατ. ευρώ έναντι του στόχου δεν έχει τα εντυπωσιακά χαρακτηριστικά των προηγούμενων μηνών.
Παράλληλα, στο πρώτο τρίμηνο το έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε σε 1,367 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιο σε σχέση με το έλλειμμα των 595 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2016 και έναντι στόχου του προϋπολογισμού του 2017. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία, τα καθαρά έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού κατέγραψαν μείωση 8% και ανήλθαν σε 11,415 δισ. ευρώ έναντι στόχου 11,629 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας υστέρηση 1 δισ. ευρώ.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Να ευημερούν οι άνθρωποι, όχι μόνο οι αριθμοί» σημείωσε για την ακρίβεια
Το ψήφισμα συγγενών των θυμάτων κατά του δημάρχου
Δυστυχώς, ακόμη μια κυβέρνηση ακολούθησε τις προηγούμενες στο ίδιο, θελκτικό για αυτήν αλλά κακό για τη χώρα μοτίβο διακυβέρνησης
«Είναι ασφαλιστικό, ανταποδοτικό δικαίωμα - Δεν είναι προνοιακό» ξεκαθαρίζει η υπουργός Εργασίας
«Το σουφλέ δεν φουσκώνει δύο φορές»
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μίλησε για τη δύναμη της εκπαίδευσης και τον ρόλο της Πολιτείας
Η υπουργός Παιδείας βρέθηκε στην Κρήτη για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς
Στο επίκεντρο η επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και η ελληνική γλώσσα
«Θέλω να ευχηθώ καλή χρονιά. Είμαστε δίπλα στους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, στα παιδιά μας»
Ξεκινά σήμερα η σχολική χρονιά - Πρώτο κουδούνι για τα σχολεία
Ένα διαφορετικό wrap από την επίσκεψη της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας στη Βόρεια Ελλάδα
Oι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών
Υψηλότερο εισοδηματικό όριο, πρόσβαση χωρίς κριτήρια για τρίτεκνους και πολύτεκνους και αυξημένο voucher
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα πολιτισμού και πολιτιστικής διπλωματίας
Το σίγουρο είναι ότι το νομικό τοπίο έχει αλλάξει δραστικά από την εποχή της Χρυσής Αυγής
Η 90ή ΔΕΘ βρίσκει την ελληνική οικονομία στο τέλος μιας ιστορικής περιόδου χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης και μπροστά στο δύσκολο τεστ της επόμενης ημέρας.
Από τα πρώτα περίπτερα του 1926 και τη μεταπολεμική έκρηξη έως τη σημερινή οικονομική και πολιτική σκηνή της χώρας, η ΔΕΘ συμπληρώνει έναν αιώνα ζωής και ετοιμάζεται για το μέλλον
Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις των αναλυτών
Ποιες περιοχές εντάσσονται στο πρόγραμμα αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού εγκαταστάσεων
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.