Πολιτικη & Οικονομια

Δυσοίωνες προβλέψεις Σημίτη: Το Grexit πλανάται ακόμα

«Με τις αδιάκοπες κωλυσιεργίες της Αθήνας οι δυνατότητες επανάκαμψης μειώνονται συνεχώς» είπε μεταξύ άλλων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
342649-712467.jpg
ΑΠΕ - ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης, μεταξύ άλλων, υπογράμμισε πως το Grexit πλανάται ακόμα.

Σε συνομιλία του με το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα, ο πρώην πρωθυπουργός τόνισε πως «η κοινή πορεία των χωρών της Ένωσης αποτελεί μια τεράστια επένδυση, την οποία ένα μέλος της δεν μπορεί να θυσιάσει χωρίς σημαντικό κόστος για το ίδιο».

Ο ίδιος πρόσθεσε εμφατικά πως «το ερώτημα αν αντέχει η χώρα την επιλογή της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση δε μπορεί να τεθεί. Είναι τόσο άσχετο με την πραγματικότητα, όσο και το ερώτημα αν αντέχει ο άνθρωπος τη ζωή. Τη ζει ή αυτοκτονεί».

Παράλληλα, ο κ. Σημίτης επεσήμανε πως «η μικρή Ελλάδα θα πρέπει να γίνει η σοβαρή Ελλάδα» και πως η κύρια επιδίωξη της τελευταίας θα έπρεπε να είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης. Όπως ο ίδιος είπε χαρακτηριστικά: «Διότι, τι άλλο από έλλειψη εμπιστοσύνης σημαίνει ο μικρός αριθμός ξένων επενδύσεων στη χώρα, ή το γεγονός της συνεχούς αύξησης του επιτοκίου, που θα πρέπει να πληρώσει η Ελλάδα αν θέλει να δανεισθεί από τις αγορές;»

Αναφορικά με αυτό, ο πρώην πρωθυπουργός υπογράμμισε ιδιαίτερα το πρόβλημα της «έλλειψης ενός δικού μας αναπτυξιακού μοντέλου» και υπογράμμισε ότι με τις αδιάκοπες κωλυσιεργίες της Αθήνας «οι δυνατότητες επανάκαμψης μειώνονται συνεχώς και ο αναγκαίος χρόνος για την επάνοδο στην ομαλότητα αυξάνεται όλο και περισσότερο».

Σε ό,τι αφορά δε την πορεία της ΕΕ ο κ. Σημίτης έκανε λόγο για το πρόβλημα της «δομικής ανισορροπίας» που τη χαρακτηρίζει. «Ο Βορράς πραγματοποιεί πλεονάσματα και ο Νότος ελλείμματα» είπε σχετικά.

Ο κ. Σημίτης υποστήριξε ότι η διεθνής αλληλεξάρτηση δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο και στην εποχή της παγκοσμιοποίησης δεν υπάρχουν κράτη με απόλυτη αυτονομία, καθώς προβλήματα όπως η μετανάστευση ή η κλιματική αλλαγή απαιτούν συμπόρευση και συνεργασία.

Σχετικά με την κρίση, ο κ. Σημίτης παρατήρησε ότι αυτή εξελίσσεται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον πιο δυσμενές, καθώς στη μεν ΕΕ «το 2017 είναι έτος εκλογών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες», ενώ στις ΗΠΑ, η εξωτερική πολιτική Τραμπ φαίνεται πως θα χαρακτηριστεί από έναν «εθνικιστικό ηγεμονισμό».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ