- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ο Χειμωνάς παραιτήθηκε από το ΠΑΣΟΚ, αλλά «no hard feelings»
Τι έγραψε στο Facebook για τους λόγους της αποχώρησής του από το κόμμα
Με μια μακροσκελή ανάρτηση στο Facebook ο Θανάσης Χειμωνάς γνωστοποίησε ότι παραιτήθηκε από τομεάρχης πολιτισμού, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, αλλά και από απλό μέλος του ΠΑΣΟΚ.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι μετά το 2010 και το πρώτο Μνημόνιο, «η συρρίκνωση του ποσοστού του (ΠΑΣΟΚ) κατά βάθος του έδινε ένα σημαντικό πλεονέκτημα: Είχε πλέον “καθαρίσει” σε μέγιστο βαθμό. Τόσο σε επίπεδο στελεχών όσο και σε επίπεδο ψηφοφόρων». Ωστόσο, θεωρεί ότι πλέον αυτή η ευκαιρία χάθηκε οριστικά.
Μάλιστα, θεωρεί ότι «το σημερινό ΠΑΣΟΚ δεν σκοπεύει να εξελιχθεί σε τίποτα. Έχει καταλήξει ένας είδος ΚΚΕ χωρίς όμως το πάθος της ΚΝΕ και του ΠΑΜΕ και χωρίς την διαχρονική ιδεολογία που ασπάζεται το κόμμα του Περισσού. Το ΠΑΣΟΚ έχει βαλτώσει. Αποτελεί ένα είδος “tribute band” στο ΠΑΣΟΚ του “βρόμικου” 89. Το ΠΑΣΟΚ σήμερα δεν είναι καν Κεντροαριστερά. Είναι ένα light εθνολαϊκιστικό κόμμα. Ένας diet ΣΥΡΙΖΑ. Light και diet προς το παρόν γιατί θεωρώ πως στην πορεία θα δούμε ακόμα πιο hardcore καταστάσεις».
Επίσης, τονίζει: «το ΠΑΣΟΚ είναι ακόμα ένα δυνατό brand name. Αναβάθμιση θέλει. Σαν τα φορμάτ στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Και φυσικά δεν θα υιοθετήσω τη μούφα “Δημοκρατική Συμπαράταξη”. ΠΑΣΟΚ έχουμε συν 5-6 στελέχη της ΔΗΜΑΡ. Ποιος δεν είναι ΠΑΣΟΚ»;
Βέβαια, ξεκαθαρίζει πως η αποχώρησή του «δεν είναι θέμα αρχηγού. Δεν έχω κάποιο προσωπικό θέμα με την πρόεδρο. Το πρόβλημα έχει πολύ πιο βαθιές ρίζες» και συμπληρώνει: «Το ΠΑΣΟΚ όπως είναι σήμερα δεν έχει κανένα μέλλον. Ακόμα και αν “τσιμπήσει” μια-δυο μονάδες στις επόμενες εκλογές από κάποιους ανανήψαντες συριζαίους, αργά ή γρήγορα θα εξαϋλωθεί τόσο λόγω της μεγάλης πόλωσης ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία όσο και λόγω της φυσιολογικής βιολογικής φθοράς των υπέργηρων ψηφοφόρων του. Το ’81 ο Ανδρέας δε γιγάντωσε το ΠΑΣΟΚ επαναπατρίζοντας τους ψηφοφόρους της Ένωσης Κέντρου (οι οποίοι φυσικά δεν έχουν και καμία σχέση ποιοτικά με τον υστερόβουλο όχλο που κατέληξε στον ΣΥΡΙΖΑ). Βρήκε καινούργιους. Νέους».
Και δηλώνει βέβαιος πως «το ΠΑΣΟΚ όμως θα εξαφανιστεί κυρίως επειδή πλέον δεν αφορά κανέναν. Δεν έχει να επιδείξει κάποια ιδεολογία, δεν έχει να προτείνει κάτι καινοτόμο. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ ουσιαστικά ετεροκαθορίζεται σε σχέση με την Νέα Δημοκρατία».
Και κάπου εδώ όπως λέει βρίσκεται και ο πραγματικός λόγος της αποχώρησής του από το κόμμα: «Δεν μπορώ πλέον να υπερασπιστώ το κόμμα αυτό όπως έχει μεταλλαχθεί. Είναι σαν να πρέπει να υποστηρίξω τον Παναθηναϊκό σε ένα ευρωπαϊκό ματς. Απλώς, δεν μπορώ να το κάνω. Δεν εγκρίνω τις απόψεις του, τις θέσεις του- δεν είμαι καν σίγουρος ποιες ακριβώς είναι οι απόψεις και οι θέσεις του. Δεν βρίσκω να έχω κοινά μαζί του, να με εκφράζει. Από τη στιγμή λοιπόν που δε συμφωνώ με ένα κόμμα γιατί να μένω»;
«Ας είμαστε όμως ειλικρινείς. Δεν έχω τίποτα να προσφέρω στο ΠΑΣΟΚ. Και σίγουρα το ΠΑΣΟΚ δεν έχει να προσφέρει τίποτα σε μένα. Ποτέ δεν θα εκλεγώ. Ούτε εγώ ούτε κάποιο άλλο παιδί που δεν έχει διατελέσει στο παρελθόν βουλευτής ή υπουργός. Έτσι λειτουργεί το κόμμα- στοχεύει σε ψηφοφόρους- πελάτες» αναφέρει σε άλλο σημείο, ενώ για τον εαυτό του σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ τονίζει: «Οι άλλοι μπορούν να το ανέχονται αυτό και να σκύβουν το κεφάλι. Εγώ όχι. Ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι σκοπεύω να είμαι ένας απλός στρατιώτης. Σήμερα λοιπόν απλώς εκνευρίζομαι και εκνευρίζω. Καλύτερα μακριά και αγαπημένοι».
Κι αφού ευχαρίστησε τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τη Φώφη Γεννηματά, τα παιδιά στον Τομέα Πολιτισμού του κόμματος, τους «73 ήρωες» που υπέγραψαν την υποψηφιότητά του ως πρόεδρος και «όλο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που πίστεψε σε μένα, βουλευτές, στελέχη, απλούς ψηφοφόρους. Τα παιδιά των PES Activists, της Νεολαίας και της ΠΑΣΠ που ήπιαν ποτάρες μαζί μου στην Αθήνα αλλά και σε Θεσσαλονίκη, Καλαμάτα, Ρέθυμνο, Κατερίνη, Πάτρα κ.ο.κ.», δηλώνει πως «από κει και πέρα, no hard feelings».
Διαβάστε ολόκληρη την ανάρτηση του Θανάση Χειμωνά:
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο οίκος επιβεβαιώνει το αξιόχρεο αναγνωρίζοντας μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και συνεχή αποκλιμάκωση του χρέους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.