- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Βαρουφάκης: Τους παρακαλώ να συστήσουν ειδικό δικαστήριο
«Η τραγωδία του υπουργού Οικονομικών είναι πως η υπογραφή του θα μείνει στην ιστορία»
Την παραδοχή ότι διέπραξε μεν πολλά λάθη την περίοδο που ήταν υπουργός Οικονομικών έκανε ο Γιάνης Βαρουφάκης, αλλά ταυτόχρονα κάλεσε τους «αντιπάλους» του να προχωρήσουν σε ειδικό δικαστήριο, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης χαρακτήρισε σαν όνειρο ζωής του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ εκτίμησε ότι «ο μόνος τρόπος να αποφευχθεί το Grexit είναι να μην το φοβόμαστε και να μην το δαιμονοποιούμε. Η δαιμονοποίηση της συζήτησης θα φέρει το Grexit που θέλει ο κ. Σόιμπλε».
Όσο για το δημοψήφισμα του 2015, δήλωσε «υπερήφανος» για τη στάση του και εξέφρασε επίσης την εκτίμησή του ότι οι κ.κ. Τσίπρας και Τσακαλώτος δεν έχουν συμφωνήσει με το πρόγραμμα. «Τουλάχιστον μέσα στην ψυχή τους. Αλλά από τη στιγμή που υποτάσσεσαι στους μικρομεσαίους της τρόικας έχει τελειώσει το θέμα».
«Η τραγωδία του υπουργού Οικονομικών είναι πως η υπογραφή του θα μείνει στην ιστορία. Εγώ γνώρισα δαιμονοποίηση καθώς δεν υπέγραψα», συνέχισε.
«Δεν επικοινωνώ με τον κ. Τσακαλώτο. Από τη στιγμή που συμφώνησαν σε ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει δεν υπάρχει πεδίο επικοινωνίας. Στα 80 μας, 90 μας θα βρεθούμε σε κάποιο καφενείο και θα τα πούμε», σημείωσε ακόμη.
«Από τη στιγμή που πτώχευσε το ελληνικό κράτος, έπρεπε να πάρουμε συγκεκριμένη απόφαση: Να προσποιούμεθα παίρνοντας δάνεια ή να βάλουμε το μαχαίρι στο κόκκαλο; Αυτό το ερώτημα έθετε ο λαός στον εαυτό του από το 2010. Ο πιο ασφαλής, ο μοναδικός τρόπος αποφυγής του Grexit, είναι να το φοβάσαι λιγότερο από προγράμματα που σχεδιάστηκαν να το αποφύγουν» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, η εντολή δεν ήταν να πάμε στη δραχμή ούτε στην έξοδο από τη δραχμή. «Ο μόνος τρόπος να πετύχουμε μία βιώσιμη λύση είναι να μην φοβόμαστε το Grexit περισσότερο από τη διαρκή συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας», συμπλήρωσε.
«Οι μόνοι που τίναξαν στον αέρα τη διαπραγμάτευση ήταν οι δανειστές. Είχαμε συμφωνήσει στο να ξαναγράψουμε το πρόγραμμα σε μία ρεαλιστική βάση. Να ξαναγράψουμε το πρόγραμμα του μνημονίου», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.
Τοποθετήθηκε επίσης και για το ενδεχόμενο να ακολουθούσε η κυβέρνηση την «σκληρή γραμμή» που εκείνος πρότεινε: «Κανένας δεν ξέρει ακριβώς και να μαντέψει ένα εναλλακτικό παρόν. Η μεγαλύτερη πιθανότητα ήταν αν μέναμε σταθεροί για 10 μέρες και αν κουρεύαμε τα ομόλογα να τα καταφέρναμε. Μικρότερη ωστόσο εκτιμώ πως ήταν η πιθανότητα να δρομολογούσε Grexit o κ. Σόιμπλε».
Σε ακόμα πιο έντονους τόνους ανέφερε: «Τους παρακαλώ να συστήσουν ειδικό δικαστήριο για μένα προσωπικά. Αλλά δεν θα το κάνουν γιατί είναι δειλοί. Και όταν θα ξεκινούσε η δίκη θα φαινόταν ότι αυτοί ήταν οι ένοχοι».
Δεν έχω συναντηθεί ποτέ με τον Ολάντ και τον κ. Σουλτς άρα δεν μπορούν να με κρίνουν, σημείωσε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.
Για το παράλληλο σύστημα πληρωμών που πρότεινε, είπε: «Υπάρχουν τρεις εναλλακτικές:
- Μία βιώσιμη συμφωνία στο ευρώ που να κρατήσει την Ελλάδα χωρίς να συρρικνώνεται διαρκώς- δεν την έχουμε. Δεν είναι προτεραιότητα για όλους.
- Η δεύτερη είναι εκπαραθύρωση από το ευρώ. Είναι στόχος ζωής του Σόιμπλε.
- Διαρκής συρρίκνωση μέχρις ότου ο ελληνικός λαός ζητήσει γονατιστός το grexit.
»Ο μόνος τρόπος για να έχουμε συμφωνία με την κ. Μέρκελ και τον κ. Ντράγκι που είναι οι μόνοι σοβαροί, είναι να μη φοβόμαστε το Grexit».
Στο ερώτημα γιατί δεν έκανε τα πράγματα διαφορετικά, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Γιατί τα πράγματα άλλαξαν στις 6 και στις 12 Ιουλίου του 2015. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι συνέβαινε πριν την 6 η Ιουλίου. Στις 20 Φεβρουαρίου είχα βγει από το Εurogroup με βαθιά ικανοποίηση για έναν απλό λόγο: γιατί συμφωνήσαμε στον κοινό νου: Να κάτσουμε κάτω να γράψουμε το πρόγραμμα από την αρχή σε λογική βάση. Και όλα μέσα από ειλικρινή διαπραγμάτευση. Στις 24 Φεβρουαρίου τα πήραν πίσω, αυτοί το τίναξαν στον αέρα. Είχαν δρομολογήσει το κλείσιμο των τραπεζών».
Και επεσήμανε για τα capital controls: «Τις τράπεζες τις έκλεισε ο κ.Ντράγκι, κόβοντας τον ELA. Έκλεισε τη ρευστότητα των τραπεζών. Δεν έκλεισα εγώ τις τράπεζες. Μισή ώρα πριν ανοίξουν οι τράπεζες δεν θα είχαν ρευστό. Τί έπρεπε να κάνουμε; Κλήθηκα να χειριστώ το κλείσιμο των τραπεζών που μας επέβαλε η ΕΚΤ. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάμε καμπάνια που θα απαιτήσουμε από τον Ντράγκι να παρουσιάσει δημοσίως τις αποφάσεις. Το λάθος μου έγινε την 24η Φεβρουαρίου και αργότερα, τον Απρίλιο, όταν η κυβέρνησή μού παρέδωσε το 3,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος. Έχω κάνει πολλά λάθη. Ήταν λάθος που δεν παραιτήθηκα. Η ΕΕ έπαιξε το ρόλο του εκβιαστή για να καταργήσει το ΕΚΑΣ και να ιδιωτικοποιηθούν 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Είμαι περήφανος για τη στάση μου στο δημοψήφισμα».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα λειτουργεί το wallet, τι ισχύει με τα όρια
Έρχεται η τρίτη δόση στους δικαιούχους
«Δεν έχουμε πρόβλημα να αντιπαρατεθούμε με τον κ. Μητσοτάκη»
Λίστα γάμου ή μετρητά; Τι συμφέρει περισσότερο το ζευγάρι
Τι είπε για το ενδεχόμενο να δεχτεί τους βουλευτές που ανεξαρτητοποιήθηκαν
Τι να προσέξουν οι φορολογούμενοι
Τι προβλέπεται στο νέο νομοσχέδιο για κράνος και όριο ηλικίας
Η μεγαλύτερη επένδυση αποχέτευσης στην Ελλάδα με ορίζοντα ολοκλήρωσης έως το τέλος της δεκαετίας
Προς ψήφιση στην αυριανή ολομέλεια της Βουλής οι νέες ρυθμίσεις για τις συντάξεις χηρείας
Γιατί έκλεισαν οκτώ Δημοτικά
«Αυτό που έγινε σε εσάς θα μπορούσε να συμβεί σε οποιονδήποτε» είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ
Στη συζήτηση τέθηκε και το θέμα του ασυμβίβαστου υπουργού και βουλευτή
Στις Κυκλάδες η αμόλυβδη αγγίζει τα 2,22 ευρώ το λίτρο
«Η ΔΕΘ θα είναι ο καθρέφτης της αλήθειας για όλους»
Σε ποιους τομείς επιβάλλεται η διακοπή εργασιών και πώς προστατεύονται οι ομάδες υψηλού κινδύνου
Ένα ακόμη βήμα προς την υλοποίηση
Οι 5+1 παρεμβάσεις για την δημόσια παιδεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τους πολίτες να καταψηφίσουν τη ΝΔ - Πυρά για 13η σύνταξη, ΟΠΕΚΕΠΕ και ακρίβεια
Προς ψήφιση και οι νέες διατάξεις για τα πατίνια
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.