- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Λαγκάρντ: Το ΔΝΤ είπε την αλήθεια για την Ελλάδα χωρίς δισταγμό
Επιμένει για μεταρρυθμίσεις και διεύρυνση φορολογικής βάσης
Θέμα αξιοπιστίας ελληνικών οικονομικών στοιχείων έθεσε την Τετάρτη η Κριστίν Λαγκάρντ στον απόηχο των επικρίσεων Τσακαλώτου και Στουρνάρα.
«Η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα να βελτιώσει τις εκθέσεις για τα οικονομικά στοιχεία της που δίνει στη δημοσιότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΔΝΤ μιλώντας σε εκδήλωση για τη διαφάνεια του Atlantic Council στην Ουάσινγκτον. Διευκρίνισε πάντως ότι πιθανότατα δεν είναι αυτός ο λόγος των διαφορετικών απόψεων μεταξύ των θεσμών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σύμφωνα με την επικεφαλής του Ταμείου, οι διαφορές μεταξύ ΔΝΤ και ΕΕ όπως το αν η Ελλάδα μπορεί να επιτύχει τον φιλόδοξο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 3,5% του ΑΕΠ, οφείλονται περισσότερο σε διαφορετικές γνώμες όσον αφορά τη δυνατότητα της Ελλάδας να ανταποκριθεί στις δημοσιονομικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις παρά στα ανακριβή οικονομικά στοιχεία.
«Το ΔΝΤ προσπάθησε να πει την αλήθεια χωρίς δισταγμό» στην τελευταία έκθεση του για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας πρόσθεσε με νόημα, επιμένοντας στις θέσεις του Ταμείου.
Η κ. Λαγκάρντ επανέλαβε δε, την πάγια θέση του Ταμείου ότι η χώρα μας πρέπει να διευρύνει τη φορολογία εισοδήματος και να προχωρήσει σε παραπέρα μεταρρυθμίσεις όσον αφορά το συνταξιοδοτικό, για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού της συστήματος.
«Το Ταμείο στην έκθεσή του αναγνώρισε τη δημοσιονομική προσπάθεια και τις τεράστιες θυσίες των Ελλήνων πολιτών, αλλά και τις μεταρρυθμίσεις που έγιναν» δήλωσε.
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται περαιτέρω δημοσιονομική λιτότητα πέρα από τα μέτρα που έχουν ήδη νομοθετηθεί, όμως πρέπει να αλλάξει το αντιαναπτυξιακό μείγμα εφαρμοζόμενων πολιτικών, εκτιμά πάντως το Ταμείο στην αναλυτική έκθεσή του για τη χώρα μας.
«Εάν το ΔΝΤ δεν συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας, τότε και η Ολλανδία δεν θα διατηρήσει τη συμμετοχή της σε αυτό» διεμήνυσε νωρίτερα ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση απ’ ό,τι νομίζει το ΔΝΤ» επέμεινε πάντως την Τρίτη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στον απόηχο της συνεδρίασης του Ταμείου όπου παρουσιάστηκε η έκθεση για την Ελλάδα. «Έμεινα έκπληκτος από τη σκληρότητα της έκθεσης του ΔΝΤ» ανέφερε δε ο Ολλανδός πολιτικός.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Να είμαστε έτοιμοι για όλα τα ενδεχόμενα αν παραταθεί η κρίση στο Ιράν» - Η συνέντευξη του πρωθυπουργού
Η ανακοίνωση του Κέντρου Φιλελεύθερων Μελετών
Τι ισχύει με την προσαύξηση, ποιοι τη δικαιούνται
«Η Βουλγαρία δεν είναι απλά μια φίλη χώρα, αλλά ένας εταίρος», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας
«Αν χρειαστεί, έχουμε το οπλοστάσιο να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας
Στόχος να διασφαλιστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα
Περιμένουν για πάνω από δύο χρόνια την απόφαση έκδοσης
Παρεμβάσεις για την κυκλοφορία, την οδική ασφάλεια και την αστυνόμευση
«Δεν εκχωρούνται έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα» σημείωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας
Τι δήλωσε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους
Η απάντηση σε όσα είχε πει νωρίτερα ο πρώην πρωθυπουργός στη Βουλή
Η αναφορά στο Δόγμα «όπου φυσάει ο άνεμος»
Επιβεβαιώνεται η μετεγκατάσταση της ελληνικής πρεσβείας από την Τεχεράνη στο Μπακού
Ο πρώην υπουργός απάντησε για τις αντιδράσεις σχετικά με τη λίστα διεύρυνσης
Σε τοποθέτηση για την υπόθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ
«Συνεχίζουμε να στηρίζουμε έμπρακτα τα δημόσια πανεπιστήμια της χώρας» δηλώνει η Σοφία Ζαχαράκη
Αντιδράσεις για την πυρηνική ενέργεια που δεν είναι ελληνικό προνόμιο
«Παρουσιάζουμε έναν σχεδιασμό, μια εναλλακτική στρατηγική για τη δίκαιη μετάβαση»
Πώς φθάσαμε στην απόφαση να πάει πιο πίσω το μέτρο
Τα δύο σενάρια και η πρόταση για αύξηση 70 ευρώ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.