Πολιτικη & Οικονομια

Credit Suisse: Τα πέντε πιθανά σενάρια για την Ελλάδα στη διαπραγμάτευση

«Βλέπει» μεταξύ άλλων, ακόμα και Grexit

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
339154-705453.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Σε έκθεσή της σχετικά με την πορεία του ελληνικού προγράμματος βοήθειας, η ελβετική επενδυτική τράπεζα Credit Suisse αναφέρεται στα πέντε πιθανά σενάρια της έκβασης της τρέχουσας διαμάχης Ελλάδας – δανειστών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την Credit Suisse, τα πέντε σενάρια είναι τα εξής:

1ο σενάριο: Γρήγορη επίλυση (τις προσεχείς ημέρες)

Εάν τα προτεινόμενα μέτρα γίνουν αποδεκτά, τότε θα ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης στο προσεχές Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Ένα τέτοιο σενάριο αφενός θα διευκολύνει τη συζήτηση για τη συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, αφετέρου θα επιτρέψει την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.

2ο σενάριο: «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο» (Μάρτιος – Απρίλιος)

Η γεφύρωση των διαφωνιών μεταξύ Ελλάδας - δανειστών αλλά και μεταξύ Ευρωπαίων – ΔΝΤ θα απαιτήσει περαιτέρω χρόνο διαπραγματεύσεων, καθιστώντας αδύνατη την άμεση επίτευξη συμφωνίας. Ωστόσο, υπάρχει η πολιτική βούληση να κλείσει η συμφωνία πριν τις γαλλικές εκλογές.

3ο σενάριο: Διπλωματία (Ιούλιος)

Σύμφωνα με την Credit Suisse, σε αυτή την περίπτωση είναι πιθανή η επανάληψη των γεγονότων του 2015 με την ελληνική κυβέρνηση να οδηγεί τη διαπραγμάτευση στα άκρα. Σύμφωνα με την τράπεζα, η συγκεκριμένη τακτική θα αποδειχθεί αναποτελεσματική θα οδηγήσει σε ένα νέο γύρο ύφεσης.

4ο σενάριο: Πρόωρες εκλογές (πριν από το καλοκαίρι)

Οι πρόωρες εκλογές δεν μπορούν να αποκλειστούν, εφόσον δεν υπάρξει μία ικανοποιητική συμφωνία τους επόμενους δύο ή τρεις μήνες. Σημειώνει πάντως πως μία πιθανή νίκη της ΝΔ ενδεχομένως θα έχει θετική αντίδραση από τις αγορές.  

5ο σενάριο: Grexit (;)

Η 17η Ιουλίου (ή η 20η) διαφαίνεται ως το ύστατο deadline (προθεσμία), καθώς τότε η Ελλάδα θα βρεθεί στην ίδια θέση με τον Ιούλιο του 2015, μη μπορώντας να αποπληρώσει τα χρέη χωρίς την επιπλέον βοήθεια από το πρόγραμμα διάσωσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ