Πολιτικη & Οικονομια

Πέμπτη: Eurogroup με το «φάντασμα» του Grexit

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
338276-703643.jpg
Getty Images

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης συνεδριάζουν σήμερα Πέμπτη στις Βρυξέλλες με θέμα συζήτησης και το ελληνικό. Στη συνάντηση, στην οποία αναμένεται να παραστεί και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, θα συζητηθούν μεταξύ άλλων οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και ο νόμος για την ενέργεια.

Ταυτόχρονα, δημοσιεύματα, δηλώσεις και δεδομένα δημιουργούν περίεργο κλίμα που θυμίζει κάπως την κατάσταση δυο χρόνια πριν, φέρνοντας πάλι να πλανιέται το «φάντασμα» του Grexit.

  • Το περιοδικό «Politico» σε εκτενές άρθρο του με τον τίτλο «Οι ψίθυροι για Grexit αρχίζουν ξανά», καταγράφει τη σημερινή ζοφερότατη κατάσταση στην ελληνική οικονομία, λέει πως αν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) φύγει από το ελληνικό πρόγραμμα η Ελλάδα χάνει «τον πιο σημαντικό σύμμαχο για την ελάφρυνση του χρέους» και τονίζει πως το θέμα του Grexit είναι ξανά παρόν
  • Ο πρόεδρος του Eurogroup, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κ. Γερούν Ντέιλσεμπλουμ, από τη μια μίλησε για έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, καθώς η χώρα «έχει πιο θεμελιώδη προβλήματα, οικονομικά και θεσμικά» από τις άλλες που μπήκαν σε πρόγραμμα, κι από την άλλη δήλωσε πως η ελληνική κρίση, «από τη στιγμή που έπιασε πάτο» το καλοκαίρι του 2015, έχει μπει σε φάση αποκλιμάκωσης… Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει και η συνεργασία προχωρεί»
  • Πολλές ευρωπαϊκές χώρες είναι σε προεκλογική περίοδο, κάτι που δυσκολεύει τη διαπραγμάτευση για την Ελλάδα και επισπεύδει το κλείσιμο του θέματος το πολύ στο επόμενο Eurogroup του Φεβρουαρίου
  • Σχετικό «τελεσίγραφο» έχει σταλεί άτυπα στην ελληνική πλευρά
  •  Ο κ. Σόιμπλε προεξοφλεί τη συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα
  • Η ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης (και επομένως η ροή των δανειακών δόσεων) εκκρεμεί
  • Η κυβέρνηση δηλώνει επίσημα ότι δεν παίρνει άλλα μέτρα, αλλά από την άλλη αφήνει να εννοηθεί ότι θα πάρει μερικά για να κλείσει την αξιολόγση  (π.χ. επέκταση του «κόφτη» για ένα χρόνο), και ταυτόχρονα αφήνει ορθάνοιχτη την πιθανότητα της κάλπης.

Υπενθυμίζεται ότι η αξιολόγηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, υποτίθεται πως θα είχε κλείσει σε διάφορες κατά καιρούς ημερομηνίες της περσινής χρονιάς, με τελευταία την 5η Δεκεμβρίου. 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ