Πολιτικη & Οικονομια

Παυλόπουλος σε Ματαρέλα: Η Ελλάδα με τις πολιτικές δυνάμεις ενωμένες θα ξεπεράσει την κρίση

«Η αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη βάδισαν μαζί για να χτίσουμε έναν Πολιτισμό»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
337333-701628.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

«Η Ελλάδα με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της ενωμένες θα ξεπεράσει την κρίση και θα συνεχίσει αταλάντευτα την πορεία της εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σκληρού πυρήνα της, της Ευρωζώνης», υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, υποδεχόμενος στο Προεδρικό Μέγαρο τον Πρόεδρο της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα.

Ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τον Ιταλό Πρόεδρο για την ειλικρινή και έμπρακτη συμπαράσταση της Ιταλίας στην υπέρβαση της ελληνικής κρίσης, αλλά και για την θερμή φιλοξενία που του επιφύλαξε στη Ρώμη τον Νοέμβριο του 2015, σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία για την χώρα μας.

Παράλληλα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Ιταλία μοιράζονται κοινά ιδανικά για το μέλλον της ευρωπαϊκής μας οικογένειας και του ευρωπαϊκού οικοδομήματος εν γένει, και πρόσθεσε ότι ο ελληνικός λαός είναι έτοιμος να συμπορευθεί με τον φίλο ιταλικό, ιδίως σε αυτές τις δύσκολες περιστάσεις που διαμορφώνουν η οικονομική κρίση και το προσφυγικό ζήτημα, για να υπερασπισθούν από κοινού το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την συνοχή της. «Ένα μέλλον, το οποίο είναι αρρήκτως συνδεδεμένο με την υπεράσπιση του Ανθρώπου, της Δημοκρατίας και των θεμελιωδών αρχών και αξιών του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Καταλήγοντας, ο κ. Παυλόπουλος εξήρε το ήθος και την προσωπικότητα του κ. Ματαρέλα, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα εκτός από φίλους από την πολιτική έχει και πολλούς φίλους από τον χώρο της διανόησης και της νομικής επιστήμης και τόνισε ότι πρόκειται για μια προσωπικότητα που εκφράζει κατά τρόπο εμβληματικό τις αξίες και τις αρχές του ιταλικού έθνους αλλά και των κοινών δεσμών Ελλάδας και Ιταλίας από την αρχαιότητα έως τις μέρες μας.

«Η αρχαία Ελλάδα και η Ρώμη βάδισαν μαζί για να χτίσουμε έναν Πολιτισμό, πάνω στον οποίο στηρίζεται όλος ο Δυτικός Πολιτισμός σήμερα. Και αυτόν (τον Πολιτισμό) να είσθε βέβαιος ότι θα τον υπερασπισθούμε στο ακέραιο από κοινού» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας κ. Σέρτζιο Ματαρέλα, αφού ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για την θερμή υποδοχή, αναφέρθηκε στις άριστες διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας, υπενθυμίζοντας ότι η στενή συνεργασία μεταξύ των δυο λαών βασίζεται σε μια χιλιετή ιστορία, με κοινές αξίες και σε μια κοινή κουλτούρα, και σε έναν κοινό πολιτισμό.

«Τα παραπάνω δημιουργούν μια δυνατή φιλία αλλά και μια κοινή οπτική των διεθνών προβλημάτων. Μια κοινή οπτική, η οποία μας οδηγεί στην εκπόνηση κοινών στρατηγικών» σημείωσε ο κ. Ματαρέλα.

Ειδική αναφορά έκανε στην ανάγκη η ΕΕ να εστιάσει στην οικονομική ανάπτυξη και στην ενίσχυση των θέσεων εργασίας των νέων ανθρώπων, ενώ αναφορικά με την μετανάστευση, τόνισε ότι δεν είναι ένα πρόβλημα μονάχα της Ελλάδας και της Ιταλίας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης και της ΕΕ.

Τέλος, εξέφρασε την ελπίδα, με την ευκαιρία των 60 ετών από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, τον ερχόμενο Μάρτιο, να δοθεί η ευκαιρία για επαννεκίνηση του αισθήματος αλληλεγγύης, το οποίο θα πρέπει να διέπει την ΕΕ και τους λαούς της.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης παρίσταντο ο πρόεδρος της Βουλής, κ. Νίκος Βούτσης και ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς.

Μετά το τέλος της κατ΄ ιδίαν συνάντησης των δύο προέδρων ακολούθησαν διευρυμένες συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ