Πολιτικη & Οικονομια

Απέναντι από τον Σόιμπλε ο Ντάισελμπλουμ: Στο Eurogroup θα συζητήσουμε και για το χρέος

Οι τρεις κατευθύνσεις στις οποίες θα κινηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
330950-685269.jpg
EPA/STEPHANIE LECOCQ

Στο προσκήνιο ήρθαν για άλλη μια φορά οι διαφορετικές απόψεις που επικρατούν στην Ευρωζώνη για την αναγκαιότητα ή μη, της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με αφορμή τη δημόσια παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Τη θέση ότι αυτό που χρειάζεται η Ελλάδα είναι βιώσιμα δημοσιονομικά και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Γερμανίας Στέφεν Ζάιμπερτ, αλλά και ο Γερμανός υπουργός Υπουργός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ξεκαθαρίζοντας ότι η θέση του Βερολίνου αναφορικά με το χρέος δεν αλλάζει.

Ωστόσο, ο πρόεδρος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε την Τετάρτη από συνέδριο στο Λονδίνο πως στην ατζέντα του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου θα ενσωματωθεί η συζήτηση για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε εποικοδομητικές τις σχέσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές της, σημειώνοντας ότι «η ελληνική κυβέρνηση φαίνεται πως είναι πολύ προσηλωμένη και εργάζεται εποικοδομητικά, υπάρχει ένας βαθμός αισιοδοξίας». Όσον αφορά το θέμα του χρέους, ανέφερε ότι τον Δεκέμβριο θα συζητηθούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα: «Υπάρχουν κάποια πράγματα που μπορούμε να κάνουμε τώρα και στα επόμενα χρόνια, μπορούν να εφαρμοστούν μια σειρά από μέτρα που θα ενεργοποιηθούν στη λήξη του προγράμματος». Ενδείξεις ότι το θέμα των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος θα είναι στην ατζέντα του επόμενου Eurogroup υπήρχαν από τις αρχές του μήνα.

Για το περιεχόμενο των βραχυπρόθεσμων μέτρων που θα συζητηθούν στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου έχει γίνει προεργασία τους τελευταίους μήνες τόσο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM), όσο και από την ελληνική πλευρά: το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και τον Οργανισμό για τη Διαχείριση του Δημοσίου Χρέους.

Τα βραχυπρόθεσμα μέτρα αναμένεται, σύμφωνα με την εφημερίδα «Ναυτεμπορική» να κινηθούνι στις ακόλουθες κατευθύνσεις:

  • Ομαλοποίηση των πληρωμών τόκων. Ο στόχος αυτής της παρέμβασης είναι να μην υπάρξουν «βουνά» πληρωμών αποκλειστικά για τόκους όπως αυτά που εντοπίζονται αυτή τη στιγμή κυρίως μετά το 2021. Ειδικά το 2021 και το 2022, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να καταβάλει περισσότερα από 17 δισ. ευρώ σε τόκους, ποσό που αντιστοιχεί σε πάνω από 8% του ΑΕΠ. Η ομαλοποίηση μπορεί να γίνει με χρονική μετάθεση των πληρωμών, ουσιαστικά με αλλαγή των όρων των δανειακών συμβάσεων.
  • Μείωση επιτοκίων σε συγκεκριμένο κομμάτι του χρέους. Στην απόφαση του Eurogroup αναφέρεται ότι «μπορεί να γίνει χρήση της χρηματοδότησης από EFSF /ESM για τη μείωση του κινδύνου από τα επιτόκια χωρίς να συνεπάγεται κανένα επιπλέον κόστος». Αυτό μπορεί να γίνει πρακτικά με «αγορά» παλαιού και ακριβότερου χρέους με νέα δάνεια τα οποία θα δοθούν από τον ESM. Αυτή η ανταλλαγή χρέους θα φέρει μείωση επιτοκίου και κατά συνέπεια τόκων.
  • Σταθεροποίηση των επιτοκίων, προκειμένου να μειωθεί το ρίσκο, μέσω της αξιοποίησης εργαλείων του ESM. Τα σταθερά επιτόκια δημιουργούν ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, καθώς αφαιρούν την αβεβαιότητα που προκύπτει από τα κυμαινόμενα. Ειδικά στην Ελλάδα όπου το κυμαινόμενο κομμάτι του χρέους ξεπερνά το 70% του συνόλου, ο κίνδυνος αύξησης των επιτοκίων στο μέλλον είναι τεράστιος, καθώς ακόμη και μια ποσοστιαία μονάδα αύξησης συνεπάγεται επιβάρυνση άνω των 2,5 δισ. ευρώ για τον κρατικό προϋπολογισμό. Για τη σταθεροποίηση του επιτοκίου, πληροφορίες φέρουν τον ESM να συζητά με τον ΟΔΔΗΧ το ενδεχόμενο το μέτρο να αφορά κομμάτι του χρέους της τάξεως των 25 δισ. ευρώ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.