Πολιτικη & Οικονομια

Την Κυριακή το πρώτο crash test για τα εργασιακά

Συνάντηση Κατρούγκαλου με τους εκπροσώπους των θεσμών

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
328352-678671.jpg

Η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει γρήγορα τη δεύτερη αξιολόγηση -όπως τουλάχιστον διαμηνύει ο πρωθυπουργός- και την Κυριακή θα γίνει το πρώτο crash test για τα εργασιακά, θέμα που χαρακτηρίζεται ως ένα από τα πιο σύνθετα και δύσκολα της διαπραγμάτευσης. Το πρώτο ραντεβού μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των εκπροσώπων των θεσμών είναι προγραμματισμένο για τις 6 το απόγευμα τη Κυριακής, με τον Γιώργο Κατρούγκαλο να δηλώνει ότι θα προσέλθει με βασική «εθνική γραμμή» την κοινή διακήρυξη των κοινωνικών εταίρων.  Στόχος της κυβέρνησης είναι η επαναφορά των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, η διασφάλιση των συνδικαλιστικών ελευθεριών, και η προστασία των εργαζομένων από την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.

Η διαπραγμάτευση αναμένεται δύσκολη καθώς η άλλη πλευρά, όπως έχει πει ο Γ. Κατρούγκαλος, διατηρεί τις βασικές της θέσεις για πολιτικές που διευρύνουν την απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, όπως την καθήλωση των μισθών και ειδικά του κατώτατου, τη διεύρυνση της μερικής απασχόλησης με νέες πιο ευέλικτες μορφές, την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, την αλλαγή συγκεκριμένων διατάξεων του συνδικαλιστικού νόμου. Ζητούν, επίσης, και τον δραστικό περιορισμό των κλαδικών συμβάσεων μέσα από τη θεσμική ανάδειξη των επιχειρησιακών συμβάσεων, ως ισχυρότερων συλλογικών ρυθμίσεων έναντι των κλαδικών ή των ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων.

Να σημειωθεί ότι στην ατζέντα της Κυριακής βρίσκονται, επίσης, το θέμα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, το νομοσχέδιο για τον εξωδικαστικό διακανονισμό για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ζητήματα του φορολογικού καθεστώτος, όπως τα νομοσχέδια για το «πλαστικό χρήμα» και την εθελοντική αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ