Πολιτικη & Οικονομια

Όλα τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης

Τι θα ειπωθεί το απόγευμα στην πρώτη συνάντηση Τσακαλώτου-κουαρτέτου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318806-627556.jpg
ΑΠΕ - ΜΠΕ/Αλέξανδρος Μπελτές

Ξεκινά σήμερα η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος οικονομικής πολιτικής.

Στην πρώτη συνάντηση που έχει προγραμματισθεί για τις 5 το απόγευμα, ο επικεφαλής της ελληνικής πλευράς Ευκλείδης Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι των δανειστών Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νίκολα Τζιαμαρόλι (ΕΣΜ) θα έχουν μια καταρχήν εισαγωγική συζήτηση για όλα τα θέματα της αξιολόγησης, με το ασφαλιστικό να αποτελεί το μεγαλύτερο «αγκάθι», μεταξύ των δύο πλευρών.

Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα για μερικές μέρες, το πιθανότερο έως το τέλος της εβδομάδος, μέχρι να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης.

Στο διάστημα αυτό θα προσδιορισθούν, από τις δύο πλευρές, όλα τα μέτωπα της διαπραγμάτευσης η οποία θα συνεχιστεί σε δεύτερη φάση μετά την επιστροφή των επικεφαλής των θεσμών στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, τα «καυτά» θέματα στα οποία θα εστιαστεί η διαπραγμάτευση είναι:

  • η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό,
  • η δημοσιονομική κατάσταση του 2016,
  • το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα 2016 - 2018,
  • τα κόκκινα δάνεια πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και
  • το νέο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων.

Οι «κόκκινες γραμμές» της κυβέρνησης

Στο ασφαλιστικό, η κόκκινη γραμμή που έχει χαράξει η κυβέρνηση προβλέπει καμία περικοπή στις κύριες συντάξεις και κινείται με βάση το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας. Κρίσιμος, στο μέτωπο αυτό, αναμένεται να είναι ο ρόλος του ΔΝΤ, καθώς εκτιμάται ότι μπαίνει στη διαπραγμάτευση με πιο σκληρή γραμμή.

Σε ό,τι αφορά στη δημοσιονομική κατάσταση του 2016, η κυβέρνηση θα επικαλεσθεί την υπέρβαση κατά 1,9 δισ. ευρώ των εσόδων το 2015 και την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 0,4% του ΑΕΠ το έτος αυτό, παρά τον αρχικό στόχο για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ. Τα στοιχεία αυτά θα καταθέσει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, εμμένοντας στη θέση ότι ο προϋπολογισμός του 2016 θα εκτελεστεί κανονικά με βάση τις προβλέψεις.

Σε ό,τι αφορά στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει σημειωθεί σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών, σχετικά τη λειτουργία και τη δομή του.

Σε εκκρεμότητα παραμένει επίσης το θέμα των κόκκινων στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Από την προηγούμενη διαπραγμάτευση είχε δοθεί προθεσμία ως τις 15 Φεβρουαρίου, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο διαχείρισής τους.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.