Πολιτικη & Οικονομια

Τσακαλώτος: Αν η αξιολόγηση πάει Μάιο-Ιούνιο καήκαμε

Πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
319443-628490.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Την ανάγκη να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματα με τους θεσμούς και να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εκφράζοντας παράλληλα την ανησυχία του σε περίπτωση που παραταθούν οι συζητήσεις μέχρι τον Μάιο-Ιούνιο.

«Η πρώτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Φεβρουαρίου, γιατί αν πάμε Μάιο-Ιούνιο… καήκαμε» είπε χαρακτηριστικά στη Βουλή με αφορμή τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών για την κύρωση της από 24-12-2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που ρυθμίζει κατεπείγοντα θέματα υπουργείων.

Ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε περισσότερος αισιόδοξος τώρα, από ό,τι όταν ξεκίνησαν οι συζητήσεις με τους θεσμούς για ασφαλιστικό και φόρο εισοδήματος, αναγνώρισε ότι υπάρχουν αγκάθια στη διαπραγμάτευση, ωστόσο, όπως είπε, «συμφωνούμε στη βασική αρχιτεκτονική των δύο αυτών μεγάλων μεταρρυθμίσεων».

Όπως εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών, οι θεσμοί θα επιστρέψουν στη χώρα μας την μεθεπόμενη εβδομάδα, ενώ μέχρι τότε τα τεχνικά κλιμάκια θα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις. Για την ακρίβεια, δήλωσε ότι η επιστροφή του κουαρτέτου αναμένεται «κάποια στιγμή» την ερχόμενη εβδομάδα και ότι μέσα σε 15 μέρες από την επιστροφή τους θα πρέπει να έχουν «κλείσει» τα ζητήματα για το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Για την πρώτη φάση της διαπραγμάτευσης επισήμανε ότι «ήταν αναγνωριστική», ενώ μίλησε για «καλά σημάδια».

«Τα καλά σημάδια είναι ότι στα δύο μέτωπα -ασφαλιστικό και φόρος εισοδήματος- συμφωνούμε ότι έχουν δομικό χαρακτήρα. Συμφωνούμε ότι αποτελούν μεγάλες αλλαγές και συνεισφέρουν στο βασικό στόχο να φτάσουμε το 2018 σε πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ», υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών.

«Θα έχετε ακούσει από ΔΝΤ και από Θεσμούς πως οι αριθμοί πρέπει να 'βγαίνουν' και άρα πρέπει να τους πείσουμε για το πώς θα φτάσουμε χρόνο με το χρόνο στο 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα» είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Παράλληλα, δήλωσε: «Εκεί υπάρχουν πολλές συζητήσεις για τα μέτρα που ήδη έχουμε πάρει, όσα έχουμε πάρει και δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα και όσα αναμένεται να πάρουμε. Τα οικονομικά δεν είναι τόσο ακριβής επιστήμη και εκεί υπάρχουν διαφωνίες, που θα συζητήσουμε όταν επιστρέψουν. Όμως, συμφωνούν στην αρχιτεκτονική: ότι δηλαδή το ασφαλιστικό και το φορολογικό είναι σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να έχουν αναδιανεμητικό χαρακτήρα. Τα τεχνικά κλιμάκια συνεχίζουν τη συζήτηση για το μέγεθος του κενού που θα κλείσει το 2015 και την απόδοση των μέτρων που προτείναμε, προτείνουμε και θα προτείνουμε. Από την στιγμή που θα επιστρέψουν, θα έχουμε δύο εβδομάδες για το κλείσιμο της συμφωνίας. Το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης θα επιτρέψει την έναρξη συζήτησης για το χρέος, που έχω πει πως θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την απελευθέρωση της συμπυκνωμένης ζήτησης για επενδύσεις. Υπάρχουν αγκάθια στη συζήτηση. Είναι σημαντική στιγμή το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης. Με αυτό το κλείσιμο θα περάσουμε πολύ μεγάλο κομμάτι από τις δυσκολίες και θα μας επιτρέψει να κοιτάμε το μέλλον με μεγάλη αισιοδοξία».

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ