Πολιτικη & Οικονομια

Σκληρό «ροκ» στη Βουλή: Η πρώτη μετωπική Τσίπρα-Μητσοτάκη (video)

Σύγκρουση για ασφαλιστικό και αγρότες

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
318335-626864.jpg
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Σε υψηλούς τόνους, όπως άλλωστε αναμενόταν, κινήθηκε η πρώτη αντιπαράθεση στη Βουλή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του νέου προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η σύγκρουση περιστράφηκε γύρω από τις ευθύνες για την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες των προτεινόμενων ρυθμίσεων, επεκτάθηκε όμως γρήγορα σε αλληλοκατηγορίες περί κομματικού κράτους και εκατέρωθεν βολές περί νεομαρξισμού και νεοφιλελευθερισμού, αλλά και τη σχέση των δύο μεγάλων κομμάτων με το ΔΝΤ και τους δανειστές.

Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας προσήλθε στη χθεσινή συζήτηση με βασική θέση «αν δεν πάρουμε μέτρα τα ταμεία θα καταρρεύσουν», ενώ από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρθενική του ομιλία μετά την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επεσήμανε ότι το 2014, με βάση και τη μοναδική αναλογιστική μελέτη που έχει γίνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα, το σύστημα ήταν βιώσιμο μέχρι το 2060. Όπως είπε, η επτάμηνη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ και τα capital controls οδήγησαν σε κατάρρευση το σύστημα και τους δανειστές να ζητήσουν μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης κατά 1,8 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, πριν από τη δευτερολογία του κ. Τσίπρα κυβερνητικές πηγές με διαρροή προς τους δημοσιογράφους σημείωναν ότι «ο κ. Μητσοτάκης, όχι μόνο έχασε κατά κράτος την πρώτη του συζήτηση στη Βουλή ως αρχηγός κόμματος, αλλά αποκάλυψε ότι: επιδιώκει την πλήρη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, προωθεί την ιδιωτική ασφάλιση, επιμένει στις περικοπές μισθών στον δημόσιο τομέα, καλεί την κυβέρνηση να προσέξει την αδήλωτη εργασία και άσκησε κριτική στη Ν.Δ. και απένειμε έπαινο στον Τάσσο Γιαννίτση».

«Αφού ο πρωθυπουργός δεν αισθάνεται άνετα στην αίθουσα της Βουλής με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επιλέγει να μιλήσει ξανά με διαρροές. Αυτή τη φορά λίγο πριν τη δευτερολογία του. Όσοι είδαν κατάλαβαν», ανταπάντησαν κύκλοι της Ν.Δ..

Στο μεγαλύτερο μέρος της δευτερολογίας του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στη δημόσια διοίκηση με το νέο νόμο, κατηγορώντας παράλληλα τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για αδιαφανείς πρακτικές την περίοδο συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου. Παράλληλα, απευθυνόμενος προς τον κ. Μητσοτάκη είπε: «Θα την ψηφίσετε τη μεγάλη τομή ή είστε γιαλαντζί μεταρρυθμιστής, κ. Μητσοτάκη;». 

Στη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης απάντησε στις βολές του πρωθυπουργού και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην προσπάθεια, όπως είπε, του κ. Τσίπρα να ταυτίσει τη ΝΔ με τους δανειστές. Παράλληλα καταλόγισε στην κυβέρνηση «αμφισημία» στη σχέση της Ελλάδας με το ΔΝΤ και διάβασε επιστολή της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ λέγοντας χαρακτηριστικά στα αγγλικά: «Είναι το ΔΝΤ, Ευκλείδη».

 

Πρόταση να θεσπιστεί φόρος επί των τραπεζικών συναλλαγών έως 1,5%, ώστε να εξασφαλιστούν έσοδα για το ασφαλιστικό σύστημα και να μειωθούν οι εισφορές που προβλέπει το κυβερνητικό σχέδιο για τους αγρότες και τους ελεύθερους επαγγελματίες κατέθεσε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος των ΑΝ.ΕΛ Πάνος Καμμένος καλώντας τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να την εξετάσει. 

«Δεν συναινούμε, δεν αποδεχόμαστε το κυβερνητικό σχέδιο» για το Ασφαλιστικό, σημείωσε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, λέγοντας στην κυβέρνηση: «Πάρτε το πίσω τώρα». Η κ, Γεννηματά έστρεψε τα πυρά της τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και στη ΝΔ, λέγοντας ότι περνά σε έναν άλλο πόλο, τον αντι-ΣΥΡΙΖΑ. «Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική, όχι αντι-ΣΥΡΙΖΑ» είπε.

Η κυβέρνηση ολοκληρώνει τη βρώμικη δουλειά που δεν πρόλαβαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ για λογαριασμό του κεφαλαίου, δήλωσε ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για το ασφαλιστικό. Είστε το χρήσιμο πολυεργαλείο του σάπιου συστήματος, είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Πρόταση προς όλα τα κόμματα εξουσίας και κυρίως προς την κυβέρνηση να περιορίσουν το κομματικό τους κράτος για το ασφαλιστικό κατέθεσε ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Η κυβέρνηση με σοφιστείες και τεχνάσματα κάνει ένα εισπρακτικό ντου στο ασφαλιστικό. Μεταθέτοντας στο μέλλον τις ριζικές αλλαγές που έχουμε ανάγκη» είπε.

Την πρότασή του να παραιτηθεί η κυβέρνηση και να σχηματιστεί οικουμενική επανέλαβε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης από το βήμα της Βουλής, καλώντας μάλιστα και τον πρόεδρο της ΝΔ «να καταλάβει ότι ήρθε η ώρα».

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ομιλία Τσίπρα

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ομιλία Μητσοτάκη

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ομιλία Καμμένου

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ομιλία Γεννηματά

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ομιλία Θεοδωράκη

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ομιλία Κατρούγκαλου

Πατήστε ΕΔΩ για να διαβάσετε την ομιλία Τσακαλώτου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ