Πολιτικη & Οικονομια

Στον ενικό μίλησαν Τσίπρας-Μητσοτάκης στην πρώτη τους συνάντηση

Νωρίτερα είχε προηγηθεί σκληρή κόντρα Μαξίμου-ΝΔ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τσίπρας και Μητσοτάκης απέφυγαν τις επισημότητες και τον πληθυντικό

Στον ενικό και χωρίς ιδιαίτερες επισημότητες συναντήθηκαν για πρώτη φορά μετά την αλλαγή προέδρου στη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, την ώρα που λίγο πριν είχε προηγηθεί έντονη κόντρα Μαξίμου – Νέας Δημοκρατίας για τον διορισμό συγγενικών προσώπων του πρωθυπουργού, μελών της κυβέρνησης και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο.

Ειδικότερα, το μεσημέρι, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στο Μέγαρο Μαξίμου σε μια συνάντηση που διακατέχεται κυρίως από τον συμβολισμό της απευθείας επικοινωνίας των δύο θεσμικών πυλώνων -του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης- κάτι που δεν υπήρχε στο προηγούμενο διάστημα, όπως σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας.

Οι δυο τους χαιρετήθηκαν στον ενικό, με τον πρωθυπουργό να λέει: «Χαίρομαι που η εκλογή σου κλείνει έναν κύκλο κακής παράδοσης και μη επικοινωνίας δυο θεσμικών παραγόντων. Ιδιαίτερα την περίοδο που εγώ ήμουν στη θέση σας δεν υπήρχε επικοινωνία ανάμεσα σε δύο βασικούς θεσμικούς παράγοντες του τόπου», ενώ εκδήλωσε την πρόθεσή του να παράσχει ανά πάσα στιγμή ενδελεχή και πλήρη ενημέρωση στα μεγάλα ζητήματα, λέγοντας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη: «Ο νέος πολιτικός πολιτισμός πρέπει να στηρίζεται στη γλώσσα της αλήθειας» απάντησε ο πρόεδρος της ΝΔ και δήλωσε ότι προσβλέπει σε ειλικρινή συζήτηση με τον πρωθυπουργό.

Σημείωσε ακόμη πως είναι έτοιμος για συνεννόηση σε θεσμικά ζητήματα για τα οποία το Σύνταγμα απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία.

Από την πλευρά του ο κ. Μητσοτάκης ο οποίος έφτασε πεζός στο Μαξίμου, συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο Τύπου Γιώργο Κουμουτσάκο και άλλους συνεργάτες, έκανε λόγο για νέο ήθος και τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει πολιτική επικοινωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Είναι σαφές ότι διαφωνούμε σε πολλά, το ζήτημα είναι να υπάρχει προσπάθεια επίτευξης συνεννόησης για θεσμικά ζητήματα που το ίδιο το Σύνταγμα την επιβάλλει όπως η συνταγματική αναθεώρηση» είπε χαρακτηριστικά.

Πάντως, μόλις δύο ώρες πριν από την πρώτη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα-Μητσοτάκη, προηγήθηκε σκληρή κόντρα μεταξύ των δύο επιτελείων, τα οποία επιδόθηκαν σε ένα μπρα-ντε-φερ ανακοινώσεων με τελευταίες τις εξής δύο:

Η δήλωση του εκπροσώπου της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στην οποία κάνει λόγο για κατάληψη του κράτους: «Την ώρα, που βάλλεται η ανάπτυξη και η εργασία, την ώρα που χάνονται κάθε μέρα δουλειές, το σύστημα ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ προκαλεί την κοινωνία. Αυτό που όλοι βλέπουμε είναι έφοδος κατάληψης του Κράτους. Παντού “σύντροφοι”, συγγενείς και φίλοι της εξουσίας. Σε μόνο δύο μήνες διπλασίασαν τους μετακλητούς στα υπουργεία. Αποκεφάλισαν διοικήσεις νοσοκομείων. Μεθόδευσαν έκτακτες κρίσεις στην Αστυνομία. Να γιατί αποκήρυξαν την αριστεία. Εμείς επιμένουμε στην αριστεία και στην αξιοκρατία».

Και την απάντηση του πρωθυπουργικού γραφείου, το οποίο κατηγορεί την ηγεσία Μητσοτάκη ότι: «Διεκδικεί αριστεία στη σπέκουλα και το λαϊκισμό. Στη ΝΔ δεν έχουν μετακλητούς υπαλλήλους όπως προβλέπει ο Νόμος; Δεν είναι άνθρωποι της εμπιστοσύνης τους; Δεν ξέρουν ότι η θητεία τους λήγει αυτόματα με την λήξη της θητείας των προϊσταμένων τους; Όσο για τους κλαυθμούς «για τις δουλειές που χάνονται» ας πάνε αλλού να τα πούνε αυτά. Οι άνθρωποι που σχεδίασαν 15.000 απολύσεις στο Δημόσιο και την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα, δύσκολα θα πλασσάρουν τον θατσερισμό τους ως κοινωνική ευαισθησία. Οι άνθρωποι που επιχείρησαν να επιβάλλουν τους κολλητούς τους ως ισόβιους διοικητές στο Δημόσιο, ένα μήνα πριν τις εκλογές του Ιανουαρίου, ας μην μιλάνε για κρατισμό και βολεμένους. Το κόμμα των θαλασσοδανείων – τα οποία πληρώνει ο ελληνικός λαός – ας χαμηλώσει τους τόνους. Λίγη αιδώς δεν βλάπτει».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ