- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Τσακαλώτος στην El Mundo: Διατηρούμε τις «κόκκινες» γραμμές μας ως κυβέρνηση
«Επιτυχημένη απόφαση το δημοψήφισμα»
Συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου δημοσιεύτηκε στο φύλλο της Τετάρτης της ισπανικής εφημερίδας «El Mundo», στην οποία ο υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική της χώρας εξηγεί τις συνθήκες και τις πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, η οποία θα επιτρέψει την τελική εφαρμογή του μοντέλου διακυβέρνησης που η Αθήνα επιδιώκει, τονίζοντας πως τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διατηρούν «κόκκινες» γραμμές, όσον αφορά την προστασία των αδυνάμων τάξεων και των ανέργων.
Επίσης, επεσήμανε ότι προτεραιότητα πλέον αποτελεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η εξεύρεση λύσης για το χρέος, ενώ παράλληλα αναφέρει ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης στο άμεσο μέλλον είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που οδηγούν στο κεφαλαιώδες ζήτημα κατ’ αυτήν, τη ρύθμιση του χρέους.
Κατά τον υπουργό, το πρώτο μέτρο αφορά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κατόπιν ακολουθεί τον Ιανουάριο η αξιολόγηση των μέτρων που εφαρμόζονται από την κυβέρνηση και στη συνέχεια η εξεύρεση λύσης για το χρέος ώστε να επιστρέψει η επενδυτική εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.
Ο ίδιος θεωρεί πρώτιστη ανάγκη να δοθεί γρήγορα μια λύση στο θέμα του χρέους, καθώς υπάρχουν σχετικές πιέσεις κι από το ΔΝΤ, και εκφράζει την πεποίθηση ότι θα υπάρξει «καλή θέληση» για να αρθούν οι τεχνικές διαφωνίες.
Πώς οδηγηθήκαμε στη συμφωνία
Παράλληλα, εξηγεί τις συνθήκες και τις πολιτικές αποφάσεις που οδήγησαν στην υπογραφή της συμφωνίας με τις Βρυξέλλες, η οποία θα επιτρέψει την τελική εφαρμογή του μοντέλου διακυβέρνησης που η Αθήνα επιδιώκει, τονίζοντας πως τόσο ο ίδιος, όσο και η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα διατηρούν κόκκινες γραμμές, όσον αφορά την προστασία των αδυνάμων τάξεων και των ανέργων.
Ο υπουργός Οικονομικών στην ερώτηση που τον καλούσε να αξιολογήσει εάν η συμφωνία με την τρόικα απετέλεσε μία ήττα της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Ελλάδα, απάντησε «πως υπήρξαν πράγματα που κερδίσαμε και πράγματα που χάσαμε. Εάν η συμφωνία ήταν καλή, ή όχι, αυτό μόνο ο χρόνος θα το δείξει».
«Ένας από τους λόγους που υπογράψαμε τη συμφωνία είναι διότι για εμάς δεν είναι σαφές εάν έξω από το ευρώ, η Ελλάδα θα μπορούσε να αποφύγει τη σύναψη συμφώνου με τους δανειστές της», γιατί υπάρχουν ζητήματα που «δεν εξαφανίζονται απλώς εγκαταλείποντας το ευρώ».
Ο ίδιος επέμεινε πως η συμφωνία ήταν καλύτερη από εκείνη που είχε προταθεί αρχικά και προέβλεπε μόλις ένα πεντάμηνο πρόγραμμα, ενώ τώρα «έχουμε τρία χρόνια για να θέσουμε σ’ εφαρμογή τα ίδια μέτρα» που καλούμασταν να εφαρμόσουμε στο πεντάμηνο.
Επιτυχημένη απόφαση το δημοψήφισμα
Επίσης, θεωρεί πως η διοργάνωση του δημοψηφίσματος ήταν μία επιτυχημένη απόφαση «καθώς αυτό μας επέτρεψε να επιτύχουμε μία καλύτερη απόφαση», εμπλέκοντας στην διαδικασία και τον λαό: «εμείς πιστεύουμε πως ο λαός δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι μέρος της απάντησης».
Ο Τσακαλώτος υπογράμμισε πως η απάντηση στις σημερινές πολιτικές που υπαγορεύονται από τις Βρυξέλλες, τις αγορές και τις πολυεθνικές είναι να συγκροτηθεί μέτωπο της Αριστεράς, όχι μόνον στην Ισπανία, αλλά και στην Ιταλία και την Πορτογαλία, διότι αυτές οι δυνάμεις «αναλαμβάνουν τούτη τη στιγμή μία τεράστια ευθύνη, που είναι η πρόταση εναλλακτικών λύσεων στους λαούς».
Αισθάνομαι μαρξιστής οικονομολόγος
Ο υπουργός πρόσθεσε επίσης πως ο ίδιος αισθάνεται πάντοτε Μαρξιστής οικονομολόγος και πως μέσα στο περιθώριο της άσκησης πολιτικής στην Ευρώπη είναι αναγκαίο να κερδίσει έδαφος η Αριστερά, καθώς αυτή μπορεί να προωθήσει και να επιδιώξει κοινωνικές πολιτικές και εναλλακτικές οικονομικές διορθώσεις για τα εκατομμύρια πολιτών, που πλήττονται από την ανεργία, τον μαρασμό και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ποιοι έχουν έκπτωση έως 50%, για ποιους ιδιοκτήτες ο φόρος είναι μηδενικός
Συμμετοχή άνω των 150.000 πολιτών δείχνουν τα πρώτα στοιχεία
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχαρίστησε τα μέλη για τη μαζική συμμετοχή στην ψηφοφορία ανάδειξης συνέδρων
«Θα μάθετε να σέβεστε τους θεσμούς», διαμηνύει ο υπουργός Υγείας
Έντονο ενδιαφέρον και αυξημένη συμμετοχή - Έως τις 19:00 ψηφίζουν τα μέλη του κόμματος
Η εβδομαδιαία ανασκόπηση του πρωθυπουργού - Οι παρεμβάσεις στην αγορά και η συζήτηση για μικρούς πυρηνικούς αντιδραστήρες
Η τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε για πρώτη φορά στο αν απογοητεύτηκε που δεν προτάθηκε ξανά για το αξίωμα
Η κυβέρνηση εφαρμόζει μόνιμες φοροελαφρύνσεις για ιδιοκτήτες, μισθωτούς, οικογένειες και επαγγελματίες
Πόλεις-εργαστήρια της εθνικιστικής δεξιάς, ισλαμιστές υποψήφιοι και ο βαθύς ύπνος της γαλλικής κοινωνίας
Θα επιλέξει τον δρόμο της θεσμικής ευθύνης ή θα παρασυρθεί από τον πειρασμό της εύκολης αντιπολίτευσης;
Το «πάμε για έναν καφέ» δεν είναι πια μία απλή πρόταση για χαλάρωση και φιλικότητα
Η ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου
«Αναμένω τη δημόσια απολογία του μέσου και την άμεση απόσυρση του δημοσιεύματος» - Η ανάρτηση της κόρης του πρωθυπουργού
«Έπεσα από τα 108 στα 56 κιλά, χωρίς φάρμακα και ήταν πάρα πολύ δύσκολο»
Μια ύστατη ευκαιρία να σταλεί ένα σαφές πολιτικό μήνυμα στην ελληνική κοινωνία
Ξεκίνησε το Διεθνές Συνέδριο Πολιτιστικής Συνταγογράφησης στην Αθήνα
Επίσκεψη του πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αεροπορικών Επιχειρήσεων και την 110 Πτέρυγα Μάχης
Εθνοπατριωτικό λεξιλόγιο, περιστέρια της ειρήνης, καταγγελία των γερακιών του Τελ Αβίβ — ποτέ της Τεχεράνης
Τέλος στην εκκρεμότητα δεκαετιών βάζει νέα ρύθμιση της Σοφίας Ζαχαράκη - Ποιους αφορά η διαδικασία
Ο οίκος επιβεβαιώνει το αξιόχρεο αναγνωρίζοντας μεταρρυθμίσεις, ανάπτυξη και συνεχή αποκλιμάκωση του χρέους
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.