114706-718228.jpg
Χρήστος Στάμος
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
13741-39163.jpg

Από την "πλουσιότερη γλώσσα του κόσμου", όπως βαυκαλιζόμαστε ότι είναι η Ελληνική, συνοδεύουσα τον πιο φτωχό σε στάθμη πολιτικό διάλογο του κόσμου, καθώς είναι, λείπει η έννοια της "plausible deniability". Σε ελεύθερη μετάφραση η φράση θα αποδίδονταν "πιστευτή, ή πιθανή, διαψευσιμότητα". Ότι όμως δεν συναντά ευρεία χρήση ο όρος δεν θα έπρεπε να μας κάνει να πιστέψουμε ότι δεν αποτελεί διαρκή πραγματικότητα που υποβαθμίζει την στάθμη του δημόσιου διαλόγου.

Το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα εφαρμογής της, ο πολιτικός λόγος του ΛΑΟΣ και του αρχηγού του Γιώργου Καρατζαφέρη. Η ικανότητα του κυρίου Καρατζαφέρη να υποστηρίζει ταυτόχρονα το άσπρο και το μαύρο, ή, συνηθέστερα, να προπαγανδίζει το... μαύρο στο κομματικό του ακροατήριο, κρατώντας τις "λευκές" διαψεύσεις για το ευρύτερο κοινό, έχει αποκτήσει διαστάσεις θρύλου. Από την αμφισβήτηση της γενοκτονίας των Εβραίων από τους Γερμανούς εθνικοσοσιαλιστές, την οποία ακολούθησε με υπερψήφιση Ευρωπαϊκού ψηφίσματος καταδίκης του αντισημιτισμού, μέχρι την αμφίσημη στάση του απέναντι στο μνημόνιο (το υπερψήφισε, αλλά παρομοίαζε το ΔΝΤ με "δυνάμεις κατοχής" στο μήνυμά του για την εθνική επέτειο), η εξαπάτηση του κοινού με αντικρουόμενες και αντιφατικές θέσεις έχει γίνει σύστημα για τον πολιτικό λόγο του ΛΑΟΣ. Ο χαριτωμένος "μπαξές" της Ελληνικής ακροδεξιάς έχει κάτι για όλα τα γούστα. Όμως, με το τελευταίο δείγμα ανακολουθίας, ο Γιώργος Καρατζαφέρης ξεπέρασε τον εαυτό του.

Την τελευταία εβδομάδα ο Ελληνικός τύπος βούιξε σύσσωμος από μια αποφορά του λόγου του Γιώργου Καρατζαφέρη σε κομματική εκδήλωση του Λαος, η οποία, με όποιο κριτήριο και αν ζυγίζονταν, είχε όλα τα χαρακτηριστικά της απανθρωπιάς. Αφού ενημέρωσε το κοινό του ότι "θα διώξει 1,7 εκατομμύρια αλλοδαπούς από την Ελλάδα", συνέχισε, ισχυριζόταν το ρεπορτάζ, διαβεβαιώνοντας ότι "όταν έρθει ο ΛΑΟΣ στα πράγματα -την πρώτη κιόλας μέρα- πλοίο που θα διέρχεται εθνικά χωρικά ύδατα, θα βυθίζεται". Οι σπασμοί -ευχαρίστησης στον "υπερπατριωτικό χώρο", και αηδίας σε κάθε πολίτη που αναγνωρίζει την κτηνωδία μιας πολιτικής εν ψυχρώ δολοφονίας λαθρομεταναστών- ήταν μεγάλοι, και τα κύματα έφτασαν μέχρι τις εκπομπές "πολιτικής σάτιρας" και... κατήχησης, όπως εκείνη του Λάκη Λαζόπουλου. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο γνωστός κωμικός κατέκρινε την δήλωση προθέσεων του προέδρου ως απάνθρωπη και φασιστική. Εκεί λοιπόν το θέμα αποκτά ενδιαφέρον. Αμέσως ενεργοποιείται ο μηχανισμός "διάψευσης" και ανεβαίνει στο internet βιντεάκι που κατακεραυνώνει τον Λαζόπουλο ως "προπαγανδιστή", ο οποίος διαστρέβλωσε τα λεγόμενα του Καρατζαφέρη για να τον συκοφαντήσει. Εμφανίζεται το πλήρες βίντεο της ομιλίας, όπου ο πρόεδρος φαίνεται να υποστηρίζει την "μετριοπαθέστερη" (??) θέση καταβύθισης κάθε Τουρκικού στρατιωτικού πλοίου που παραβιάζει τα Ελληνικά χωρικά ύδατα, και όχι την δολοφονία λαθρομεταναστών και γυναικόπαιδων.

Ποιά είναι όμως η πραγματικότητα? Το αρχικό μοντάζ, που εμφάνιζε τις δηλώσεις στην ακραία μορφή, δεν έγινε από τον Λαζόπουλο ή τους συντελεστές της εκπομπής του, αλλά προβλήθηκε από το τηλεοπτικό κανάλι Τηλεάστυ, που ως γνωστόν δημιουργήθηκε από τον Καρατζαφέρη και αποτελεί την τηλεοπτική παρουσία του Λαος. Έτσι ο "κήπος" του Λαος, επιχείρησε μια ακόμα φορά να προσφέρει τα φρούτα της προτίμησής του στον καθένα, χωρίς να απογοητεύσει οποιονδήποτε. Ακροδεξιά απανθρωπιά για όσους θα παρακολουθούσαν τις δηλώσεις όπως προβλήθηκαν από το Τηλεάστυ, και στρατιωτική εμπλοκή με την Τουρκία για τους πιο "ανθρωπιστές" ακροδεξιούς, που θα ενοχλούνταν από πολιτικές εθνικής καθαρότητας. Δυστυχώς, αυτή την φορά, πιάστηκε στα πράσα.

Η «διάψευση»:

Και το βίντεο του Τηλεάστυ (στο 13:30 το επίμαχο σημείο)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ