- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Σειρά επαφών Τσίπρα με πολιτικούς αρχηγούς για τον εκλογικό νόμο
Είδε Κουτσούμπα και Γεννηματά και συνεχίζει με Μητσοτάκη, Λεβέντη και Θεοδωράκη
«Επιδιώκουμε οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις», είναι το μήνυμα και η θέση του Αλέξη Τσίπρα, σε αυτόν τον κύκλο επαφών που ξεκίνησε σήμερα το μεσημέρι με τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, αρχής γενομένης από την κατ' ιδίαν συνάντησή του με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.
Υποδεχόμενος τον κ. Κουτσούμπα στο Μέγαρο Μαξίμου, στις 12 το μεσημέρι, κατά τον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι «γενικότερα ο λαός μας στενάζει στα γκισέ της εφορίας και ειδικά αυτή την περίοδο». «Τα προβλήματα είναι μεγάλα», συνέχισε και προσέθεσε ότι «γι' αυτά θα πρεπε να συζητάμε».
«Και γι' αυτά θα συζητήσουμε, ό,τι θέλεις θα συζητήσουμε», του είπε ο κ. Τσίπρας. «Και ειδικά γι' αυτά και δευτερευόντως για τους εκλογικούς νόμους και τα υπόλοιπα», συνέχισε ο κ. Κουτσούμπας, με τον πρωθυπουργό να σημειώνει: «Εντάξει, αλλά υπάρχει μια συζήτηση η οποία έχει ανοίξει εδώ και πάρα πολλά χρόνια για ώριμες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, στο Σύνταγμα. Αλλά όλα αυτά απαιτούν και διάλογο, χωρίς αιφνιδιασμούς, αλλά και συναινέσεις, όπου μπορούν να υπάρξουν, δεν είναι πάντοτε εύκολο αυτό». «Αλλά η κουβέντα μας θα είναι για όλα, και για τα άλλα και γι' αυτό», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.
«Πρέπει να υπάρχει βάση για συναίνεση και δυστυχώς μέχρι στιγμής δεν φαίνεται τέτοιο φως στον ορίζοντα», είπε ο κ. Κουτσούμπας, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει: «Θα το προσπαθήσουμε και θα δούμε».
Μετά την έναρξη της συνάντησης με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, σε ανάρτηση του στο Twitter ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Επιδιώκουμε οι αλλαγές στον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα να στηρίζονται στις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις».
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά εξερχόμενη του Μεγάρου Μαξίμου επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί και θα το κάνει όταν και αν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια κι επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη συνταγματική αναθεώρηση και τον εκλογικό νόμο.
«Έχουμε παρουσιάσει τις προτάσεις και για τη συνταγματική αναθεώρηση και για τον εκλογικό νόμο. Η συζήτηση για τα θέματα αυτά χρειάζεται ανοιχτά χαρτιά και ειλικρινείς προθέσεις. Αν και όταν η κυβέρνηση παρουσιάσει δημόσια, επίσημα μια ολοκληρωμένη πρόταση τότε θα τοποθετηθούμε», ανέφερε χαρακτηριστικά και διεμήνυσε: «Εμείς, τμηματικά, με δόσεις εκλογικό νόμο δεν θα ψηφίσουμε και σε κάθε περίπτωση δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να φύγει η συζήτηση από τα καθημερινά προβλήματα της χώρας και της κοινωνίας. Προβλήματα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ έχει δημιουργήσει».
Ερωτηθείσα αν συμφωνεί με την απλή αναλογική η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε: «Δεν έχουμε συμφωνήσει σε κάτι αυτή τη στιγμή».
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό στις 6 το απόγευμα.
Για αύριο (Παρασκευή) έχουν προγραμματιστεί οι συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.
Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι η αλλαγή του εκλογικού νόμου πρέπει να γίνει σε απόσταση από τις επόμενες εθνικές εκλογές και ακόμη ότι θα επιδιώξει ο εκλογικός νόμος να «περάσει» με πλειοψηφία δύο τρίτων.
Την περασμένη Παρασκευή, η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία συνεδρίασε, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε να εισηγηθεί στην επικείμενη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης και το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.
ΦΩΤΟ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Με αφορμή τις εξαγγελίες του πρώην πρωθυπουργού
Πρόγραμμα με «άρωμα» Θεσσαλονίκης
Σε 1,7 εκατομμύρια ανήλθαν οι έλεγχοι
Τι αναφέρει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Όταν θα κλείσει το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δείτε ότι δεν θα χάσουμε κανένα ευρώ», τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης
«Mεγάλο ευχαριστώ στα κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Πλεύση Ελευθερίας και τους ανεξάρτητους βουλευτές από Νέα Αριστερά, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση και τα άλλα προοδευτικά κόμματα που στήριξαν την υποψηφιότητα μας»
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας κατά πάντων και κατά Κουκουλόπουλου
Περιοδεία του υπουργού Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα ενόψει της 90ής ΔΕΘ
Στην ψηφοφορία ψήφισαν 288 βουλευτές εκ των οποίων ψήφισαν «παρών» 169 βουλευτές και «υπέρ» 119
Εγκρίθηκε το πρόγραμμα του Ταμείου Απανθρακοποίησης των Νήσων
Υπογράφηκε στην Πλατεία Νερού η σύμβαση κατασκευής - Πώς θα αλλάξει τον Φαληρικό Όρμο το «Αέναον»
«Διαβατήριο αξιοπιστίας» τα έργα υποδομών και ανάπτυξης
Πότε μπαίνουν τα χρήματα στην τράπεζα
«Η δουλειά του Δήμου είναι να λύνει τα μικρά προβλήματα που καθορίζουν την καθημερινότητα των κατοίκων» σημειώνει
Σήμερα η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη του έργου
«Ένα λάθος έγινε και διορθώθηκε, ψυχραιμία. Σπάει ρεκόρ η ελαφρότητα όσων θέλουν να ρίξουν τον Μητσοτάκη», τονίζει μεταξύ άλλων ο υπουργός Υγείας
Οι προσλαμβανόμενοι οφείλουν να αναλάβουν υπηρεσία από τη Δευτέρα 7 έως και την Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2026
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.