- CITY GUIDE
- PODCAST
-
14°
Θεοδωράκης: 20 έδρες μπόνους στο κόμμα με 40% - 3% όριο εισόδου στη Βουλή
Δήλωσε επιφυλακτικός για τις προθέσεις του Τσίπρα
«Μπορούμε να φτάσουμε τόσο κοντά όσο να ακούσουμε τις προτάσεις του αλλά όχι τόσο κοντά όσο να συνεργαστούμε με μια τόσο κακή κυβέρνηση. Δεν γοητευόμαστε από τον Πρωθυπουργό απλά και μόνο επειδή θα συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο» ήταν η απάντηση που έδωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης στον Παύλο Τσίμα στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, ερωτώμενος για το ενδεχόμενο η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο να αποτελεί ένα επικοινωνιακό τρικ του κ. Τσίπρα ώστε να ξεφύγει από την πολιτική απομόνωση στην οποία έχει περιέλθει.
Στη συνέχεια ο Επικεφαλής του Ποταμιού απαντώντας σε ερώτηση για το αν είναι ειλικρινής η πρόθεση του Πρωθυπουργού να αλλάξει ο εκλογικός νόμος ανέφερε: «Ο κ. Τσίπρας δεν είναι ένας άνθρωπος που χαλαρώνεις απέναντί του γιατί προφανώς θα έχει και δεύτερες σκέψεις. Θεωρούμε πως πολλά απ' αυτά τα κάνει μόνο και μόνο για να φύγει η κουβέντα από τα σημαντικά σφάλματα που σήμερα κάνει αυτός και η κυβέρνηση του».
Μιλώντας για τη συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή με τον Πρωθυπουργό εν όψει της αλλαγής του εκλογικού νόμου ανέφερε ότι είναι καχύποπτος καθώς δε γνωρίζει τι προτείνει η κυβέρνηση και τόνισε ότι οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στοιχειωδώς θα έπρεπε να είχαν παρουσιάσει το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η πρόταση τους για τον εκλογικό νόμο. Παράλληλα είπε ότι αυτό ισχύει και για την αντιπολίτευση η οποία παίζει «κρυφτούλι» και δεν ανοίγει τα χαρτιά της, ενώ στάθηκε στην πάγια τακτική της αντιπολίτευσης να μην στηρίζει την αλλαγή του εκλογικού νομού βλέποντας την εξουσία να έρχεται προς το μέρος της.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης από την πλευρά του έθεσε το πλαίσιο όσων ζητά το Ποτάμι για το νέο εκλογικό νόμο λέγοντας: «Μένει το 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή, μειώνεται το μπόνους των 50 εδρών σε 15-25 έδρες, πρέπει να σπάσουν οι περιφερειών και να αποσαφηνιστεί το αν θα υπάρχουν λίστες ή σταυρός όπως επίσης και το αν θα ψηφίζουν οι Έλληνες του Εξωτερικού και για πόσες έδρες», αναφέροντάς παράλληλα ότι το Ποτάμι προτείνει 5 έδρες να εκλέγονται από τους κατοίκους του εξωτερικού.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ζ.Κ. Γιούνκερ στη χώρα είπε ότι: «O πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είπε αυτό που σκεφτόμαστε και εμείς, ότι με αυτό το πρόγραμμα του Τσίπρα αναγκαστικά θα ζήσουμε. Μπορεί να είναι ένα κακό πρόγραμμα, να είναι ένα πρόγραμμα που ήρθε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και πολύ μεγάλο κόστος για τη χώρα, αλλά με αυτό το πρόγραμμα θα ζήσουμε. Άρα η υποχρέωσή μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες, έτσι ώστε πολύ γρήγορα να βγούμε από αυτό το πρόγραμμα» ενώ επεσήμανε ότι «η αλλαγή του προγράμματος είναι έξω από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα» καταρρίπτοντας έτσι τις οποίες υποσχέσεις της αντιπολίτευσης για ένα καλύτερο πρόγραμμα με αλλαγές στα συμφωνηθέντα.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης τόνισε ότι η μεγάλη μάχη πρέπει να δοθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής και ότι πρέπει επιτέλους να υπάρξει ένα αίσθημα δικαίου στην κοινωνία ότι δεν πληρώνουν μόνο τα κορόιδα. Τόνισε δε ότι: «Οι λύσεις δεν είναι πάντα οι φόροι, μπορούμε να κόψουμε δαπάνες για να μειωθούν οι φόροι» και στάθηκε στην πάγια τακτική του ΣΥΡΙΖΑ να «συσσωρεύει χρήμα για να το μοιράσει σε πολιτικό προσωπικό, δημιουργώντας νέες γραμματείες στα Υπουργεία», διογκώνοντας το πελατειακό κράτος.
Διαβάστε αναλυτικά τι είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης:
Για το μήνυμα του Ζ.Κ. Γιούνκερ προς τον ελληνικό πολιτικό κόσμο:
«Ο κ. Γιούνκερ είπε αυτό που σκεφτόμαστε και εμείς. Είπε, ότι με αυτό το πρόγραμμα του Τσίπρα αναγκαστικά θα ζήσουμε. Μπορεί να είναι ένα κακό πρόγραμμα, να είναι ένα πρόγραμμα που ήρθε με πολύ μεγάλη καθυστέρηση και πολύ μεγάλο κόστος για τη χώρα, αλλά με αυτό το πρόγραμμα θα ζήσουμε. Άρα η υποχρέωσή μας είναι να δημιουργήσουμε συνθήκες, έτσι ώστε πολύ γρήγορα να βγούμε από αυτό το πρόγραμμα, να κάνουμε πιθανόν κάποιες βελτιώσεις -που δεν τις βλέπω ορατές αυτή τη στιγμή αλλά που προφανώς στο μέλλον θα μπορούν να γίνουν. Αλλά το να οχυρωθούμε και να λέμε ότι το πρόγραμμα είναι δικό σου, βγάλε τα πέρα μόνος σου και εμείς όταν έρθουμε στην εξουσία θα φέρουμε ένα άλλο πρόγραμμα είναι έξω από τις πραγματικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Παράλληλα ο κ. Γιουνκέρ έστειλε και ένα μήνυμα, κοιτάζοντας προς την πλευρά του Τσίπρα, ότι “είσαστε μια περαστική κυβέρνηση”. Δεν λέω ότι το είπε αντιπολιτευόμενος. Νομοτελειακά, “κοίτα να δεις, κάποια στιγμή θα έρθει και κάποια άλλη κυβέρνηση”. Άρα με αυτό το πρόγραμμα θα δουλέψει μέχρι το διάστημα που η χώρα θα ορθοποδήσει.»
Για την ομιλία του Θεόδωρου Φέσσα, προέδρου του ΣΕΒ:
«Ο κ. Φέσσας έκανε πράγματι μια καλή τοποθέτηση, όχι αναμενόμενη, για ένα πρόεδρο των βιομηχάνων. Είπε δυο πράγματα τα οποία μας βρίσκουν σύμφωνους. Πρώτον ότι η μεγάλη μάχη πρέπει να δοθεί αυτή τη στιγμή με τη φοροκλοπή, εννοούμε τη φοροδιαφυγή, την εισφοροδιαφυγή και όλα αυτά που θα φέρουν και λεφτά στην οικονομία και δεύτερον και πολύ βασικό ότι πρέπει να αποκατασταθεί ένα αίσθημα δικαίου στη χώρα, δηλαδή ότι δεν πληρώνουν μόνο κάποια κορόιδα».
Για την υπερφορολόγηση:
«Το Ποτάμι λέει συνεχώς ότι οι λύσεις, δεν είναι πάντα φόροι, φόροι, φόροι. Έχει αποδειχθεί ότι οι χώρες βγαίνουν από την κρίση κόβοντας δαπάνες. Όπως ξέρετε εμείς από την αρχή του χρόνου κάνουμε μια καμπάνια σε όλη την Ελλάδα με τίτλο: "Κόβουμε Δαπάνες. Κόβουμε Φόρους" υποδεικνύοντας συγκεκριμένα πράγματα που κατ' εμάς είναι απαραίτητα για να μειώσουμε τους φόρους. Υπάρχουν τρόποι. Θα σας δώσω ένα απλό παράδειγμα: στο τελευταίο νομοσχέδιο, στον τελευταίο νόμο που ήταν προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση, πέρασε μια διάταξη σύμφωνα με την οποία θα αποκτήσουμε άλλες 70 γενικές γραμματείες στα διάφορα υπουργεία. Δηλαδή συσσωρεύουμε πάλι χρήμα για να το δώσουμε στο πολιτικό προσωπικό της αρεσκείας της κυβέρνησης. Τα 70 καινούρια πρόσωπα των υπουργείων είναι κάτι αχρείαστο. Είναι απλά τα πράγματα λοιπόν: χρειάζονται μελέτες ώστε να κόψουμε τις δαπάνες, για να μπορούμε αυτομάτως να κόψουμε και τους φόρους».
Για τον εκλογικό νόμο:
«Επί των προθέσεων του κ. Τσίπρα, όπως σας είπα, είμαι πολύ επιφυλακτικός για τη συμπεριφορά του. Από εκεί και πέρα, εμείς εάν δεχτούν τις συγκεκριμένες τέσσερις προτάσεις που έχουμε κάνει θα είμαστε θετικοί. Μένει το 3% για την είσοδο ενός κόμματος στη Βουλή. Μειώνεται πολύ το bonus. Εμείς μιλάμε για ένα bonus που είναι από 15 έως 25 έδρες. Αν ένα κόμμα πάρει 40% να παίρνει 20 έδρες bonus. Αν πάρει 30% και είναι πρώτο κόμμα να πάρει 15 έδρες bonus. Είναι κάτι πάρα πολύ λογικό νομίζω γιατί θέλουμε σταθερές κυβερνήσεις και δε θέλουμε να γίνει η Βουλή σκορποχώρι με 15 κόμματα του 1%, όπου δε θα μπορούμε να έχουμε κυβέρνηση. Θέλουμε το σπάσιμο των περιφερειών. Και το ΚΚΕ παραδόξως, δεν έχω καταλάβει γιατί, έχει μια διαφωνία ως προς αυτό. Θέλουμε να μας ξεκαθαρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ και το υπόλοιπο σύστημα τι θέλουν, αν θέλουν σταυρό, λίστες, αν θέλουν να ψηφίζουν οι ξένοι, αν θέλουν να ψηφίζουν οι Έλληνες του εξωτερικού. Αυτά είναι μικρά, αλλά ουσιαστικά ζητήματα. Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού το θεωρούμε δεδομένο. Αλλά, για πόσες έδρες μιλάμε; Εμείς έχουμε προτείνει ότι πέντε έδρες πρέπει να καταλαμβάνονται με την ψήφο των ανθρώπων που ζουν στο εξωτερικό. Να μην μπορούν 1 εκατομμύριο ψηφοφόροι στην Αμερική να βγάλουν αύριο 20 έδρες ».
Για το αν γνωρίζει ποια είναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον εκλογικό νόμο:
«Όχι και αυτό μας κάνει καχύποπτους. Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει πει στοιχειωδώς τι πιστεύει ότι πρέπει να γίνει με τον εκλογικό νόμο και με τη συνταγματική αναθεώρηση. Στοιχειωδώς. Προφανώς κάποια πράγματα μπορεί να αλλάξουν μέσα από το διάλογο. Το Ποτάμι έκανε μια εκδήλωση στο Ζάππειο και παρουσίασε τις προτάσεις του για τον εκλογικό νόμο και για το Σύνταγμα. Θα μου επιτρέψετε να ανοίξω εδώ μια παρένθεση. Αυτό ισχύει και για τα υπόλοιπα κόμματα: και τα υπόλοιπα κόμματα δεν πρέπει να παίζουν κρυφτούλι. Θέλουμε το μπόνους; Να απαντήσει η Νέα Δημοκρατία. Γιατί μέχρι πριν από λίγο καιρό ο Μητσοτάκης έλεγε ότι ένα τόσο μεγάλο μπόνους δεν είναι επιτρεπτό σε μια δημοκρατία. Σήμερα η Νέα Δημοκρατία τι λέει; Θέλει το μπόνους των 50 εδρών; Συμπεριφέρεται σαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης που απλώς όταν φτάνουν να γίνουν αυτά κυβέρνηση λένε: "τι ωραίο μπόνους. Ας το πάρω εγώ και μετά ας αλλάξω τον εκλογικό νόμο”;»
Για το αν είναι ειλικρινής η πρόθεση του Πρωθυπουργού να αλλάξει ο εκλογικός νόμος:
«Ο κ. Τσίπρας δεν είναι ένας άνθρωπος που χαλαρώνεις απέναντί του γιατί προφανώς θα έχει και δεύτερες σκέψεις. Σας είπα και πριν ότι είμαστε καχύποπτοι, ότι θεωρούμε πως πολλά απ' αυτά τα κάνει μόνο και μόνο για να φύγει η κουβέντα από την οικονομία, από τη δημοκρατία. Για να φύγει η κουβέντα από τα σημαντικά σφάλματα που σήμερα κάνει αυτός και η κυβέρνηση του. Παρ' όλα αυτά είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε μια ουσιαστική κουβέντα για τον εκλογικό νόμο και το Σύνταγμα. Εμείς είμαστε έτοιμοι και θα ζητήσω από τον Πρωθυπουργό να ανοίξει τα χαρτιά του -όχι προς εμένα-προς την κοινωνία. Και τη Δευτέρα να μπορεί να πει ο πολίτης: το Ποτάμι προτείνει αυτό, η Νέα Δημοκρατία αυτό, η κυβέρνηση αυτό. Να υπάρξει ένα ελάχιστο όριο διαβούλευσης μεταξύ των κομμάτων για να δούμε αν μπορούμε να κάνουμε μια συμφωνία για τον εκλογικό νόμο».
Για το αν η συζήτηση για τον εκλογικό νόμο να αποτελεί ένα επικοινωνιακό τρικ του κ. Τσίπρα ώστε να ξεφύγει από την πολιτική απομόνωση:
«Το πόσο κοντά μπορούμε να φτάσουμε στον κύριο Τσίπρα είναι δεδομένο. Μπορούμε να φτάσουμε τόσο κοντά ώστε να ακούσουμε τις προτάσεις του, αλλά δεν θα φτάσουμε τόσο κοντά ώστε να συνεργαστούμε μαζί του, σε αυτή την κακή κυβερνητική πολιτική. Αλλά έχουμε γνώση του γεγονότος ότι αυτός έχει εκλεγεί από τον ελληνικό λαό, άρα τις προτάσεις του θα τις συζητάμε. Το ότι πολλές από αυτές θα τις αντιπαλεύουμε πολύ σκληρά, είναι ένα άλλο ζήτημα διαρκείας. Δε γοητευόμαστε, απλώς και μόνο, επειδή θα συζητήσουμε για τον εκλογικό νόμο με τον Πρωθυπουργό. Η συζήτηση είναι κάτι δεδομένο αλλά, αυτό δεν αλλάζει την άποψη μας ότι αυτή η κυβέρνηση έχει πάρει από την αρχή λάθος δρόμο, για τα θέματα της καθημερινότητας, την ακρίβεια, τη φορολογία, τα ζητήματα δημοκρατίας - που είναι πολύ σημαντικά. Πολλά από αυτά διακυβεύονται με τη σημερινή της πολιτική».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Διαδέχεται τον Απόστολο Τζιτζικώστα
Τι λέει ο υπουργός Εξωτερικών για το Κυπριακό και τη Συρία
«Εμείς δεν θα κάνουμε πολιτική για τις καρέκλες» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ
Δείτε αναλυτικά ποιοι φορείς προχωρούν σε πληρωμές μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου
Αύριο η αντιπαράθεση πρωθυπουργού και πολιτικών αρχηγών
Tι είπε για την Ζώη Κωνσταντοπούλου
Tι αναφέρει το ρεπορτάζ του πρακτορείου
Ένας πολύπλοκος γραφειοκρατικός μηχανισμός που κοστίζει ακριβά στους φορολογούμενους χωρίς ορατά αποτελέσματα μετά από δέκα χρόνια
Tι είπε για τις διεθνείς εξελίξεις
Σημείωσε παράλληλα ότι δεν θα μείνει ανεξάρτητη βουλευτής
Tι είπε για τα ελληνοτουρκικά
Με αφορμή τις επικείμενες παρεμβάσεις στον τραπεζικό τομέα
Ποιες «εκπτώσεις» θα μπορούσε να κάνει η Ελλάδα για να πετύχει μια συμφωνία με την Τουρκία;
Θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Συνέντευξη με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη με αφορμή την αυτοβιογραφία του «Στον ίδιο δρόμο»
«Η κυβέρνηση βάζει κανόνες στους μικρούς, αλλά τρέμει απέναντι στους μεγάλους»
Η Υπουργός Οικογένειας παρουσίασε το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το δημογραφικό
Πρόκειται για τη μασκότ της Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κατά των Πλειστηριασμών
Είχε παρανόμως μεταβιβαστεί η άδεια σε τρίτο πρόσωπο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.