Πολιτικη & Οικονομια

Ο Αλέξης Τσίπρας -έξω- πάει καλά

Μέσα όμως τα δεδομένα μετρούν αλλιώς

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
130344-295197.jpg

Μπορεί τα δημοσκοπικά ευρήματα εντός των συνόρων να μην είναι ενθαρρυντικά για την κυβέρνηση, στο διεθνή χώρο ωστόσο οι έπαινοι για τις πολιτικές επιλογές του πρωθυπουργού περισσεύουν. Τελευταίο δείγμα, η χτεσινή δήλωση εκπροσώπου του Λευκού Οίκου, που έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στο ελληνικό ζήτημα, προσθέτοντας ότι «βλέπουμε αυθεντική δέσμευση από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

«Θαυμάζω τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο οποίος κέρδισε τις εκλογές τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, αφού πρώτα συμφώνησε στο νέο πακέτο βοήθειας, το οποίο περιλαμβάνει σκληρούς όρους» έλεγε πριν από λίγα 24ωρα ο Πρόεδρος του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, μιλώντας σε πέντε τηλεοπτικά δίκτυα. Περιέγραψε μάλιστα ένα ενδιαφέρον πορτρέτο του κ. Τσίπρα: «Είμαι σοσιαλδημοκράτης και θεωρώ ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα. Προέρχεται από την άκρα αριστερά και εξελέγη πέρυσι με την υπόσχεση να πραγματοποιήσει το αδύνατο. Μετά από μια νέα κρίση, διόρθωσε τα λάθη του, ο ίδιος άλλαξε, το κόμμα του έχει γίνει πιο ειλικρινές και εξελέγη από τον ελληνικό λαό για δεύτερη φορά. Τον θαυμάζω πολύ όπως και τον Ματέο Ρέντσι. Προωθούν τις μεταρρυθμίσεις και θα καταφέρουν να παραμείνουν στην εξουσία».

Πρόσφατες και οι δηλώσεις του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης κ. Κλάους Ρέγκλινγκ. «Στην Ελλάδα μερικές φορές τα πράγματα "κολλάνε", αλλά δεν θα πρέπει αυτό να το εξομοιώνουμε με μεταρρυθμιστική απροθυμία», δήλωσε στην Frankfurter Allgemeine Zeitung και απέδωσε τις καθυστερήσεις στις αδυναμίες της ελληνικής διοίκησης. «Ο Τσίπρας φέρνει αποτέλεσμα», είπε ο κ. Ρέγκλινγκ.

Σε ανύποπτο χρόνο, στις 26 Μαρτίου, γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη ασυνήθιστου διαλόγου. «Εμπιστεύεστε σήμερα τον Αλέξη Τσίπρα;» ήταν το ερώτημα του δημοσιογράφου κατά την κοινή συνέντευξη στον ραδιοσταθμό Europe1 και στην τηλεόραση Itele, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου τους για τις γαλλογερμανικές σχέσεις και την Ευρώπη. «Εγώ τον εμπιστεύομαι», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν. «Φυσικά κι εγώ», έσπευσε να πει ο Σόιμπλε. 

Αυτά εσχάτως εκτός συνόρων. Μένει να δούμε τη συνέχεια μιας πράγματι εντυπωσιακής πολιτικής στροφής. Μέσα όμως τα δεδομένα μετρούν αλλιώς...

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ