Πολιτικη & Οικονομια

Εσύ δεν θα διοριστείς

Πορεία αγώνα κατά της ανεργίας, από την Πάτρα στην Αθήνα, 220 χιλιόμετρα...

96282-643740.jpg
Γιώργος Δημακόπουλος
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
125358-281507.jpg

Περίπου 600 χιλ. πολίτες είναι άνεργοι για πάνω από 6 χρόνια. Έξι χρόνια χωρίς δουλειά, χωρίς εισοδήματα. Χρόνια άνεργοι και οι φόροι τρέχουν σε ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, τεκμήρια, βενζίνες, πετρέλαιο, εισιτήρια, ΦΠΑ. Περίπου 350 χιλιάδες οικογένειες δεν έχουν ούτε έναν εργαζόμενο. Έξι χρόνια οι ανάγκες είναι εκεί. Η πολιτεία, όχι, δεν λείπει. Είναι εκεί και αυτή. Δεν είναι πλάι τους. Είναι απέναντί τους. Και τους ζητά φόρους και τέλη. Ο δήμαρχος Πατρέων πιστεύει ότι ο Forrest Gump μπορεί να βρει δουλειές στους 1,5 εκ. άνεργους! Πορεία αγώνα κατά της ανεργίας, από την Πάτρα στην Αθήνα, 220 χιλιόμετρα.  

Όσο πιο πολλά τα χιλιόμετρα, τόσες πιο πολλές νέες θέσεις εργασίας. Αν είναι έτσι να κάνουμε μια πορεία μέχρι τις Bρυξέλλες, στην πρωτεύουσα του ευρωπαϊκού «καπιταλισμού». Οι άνεργοι όμως 1,5 εκ. θα είναι και μετά την πορεία. Εκτός αν αυξηθούν και από άλλους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Περίπου 10 χιλιάδες μαγαζιά και επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά το πρώτο 3μηνο του 2016. Θα το διαπιστώσει και ο δήμαρχος την ερχόμενη Κυριακή, όταν φτάσει με το αυτοκίνητό του στο Σύνταγμα. Μπράβο σε όσους πολίτες μετέχουν στην πορεία και θα φτάσουν μέχρι το τέλος ή τα παρατήσουν κάπου στη διαδρομή. Μπράβο για τη συμμετοχή τους, και τα πιστεύω τους, και μπράβο για τον αγώνα τους.   

Ο δήμαρχος πανηγυρίζει «μειώσαμε στο μισό δημοτικά τέλη, και εισιτήριο στο θέατρο για τους άνεργους». Εννοεί ότι αντί να δίνουν 400 ευρώ το χρόνο, δίνουν 200. Αντί να καταργήσει τα τέλη στους μακροχρόνια άνεργους, τους έκανε χάρη να τους μειώσει στο μισό το εισιτήριο στο ΔΗΠΕΘΕ να βλέπουν το σύντροφο Καζάκο σκηνοθέτη, ηθοποιό και διευθυντή 81 χρονών. Και σύνταξη και μισθό και αμοιβή. Τόπο στα νιάτα. Για αυτό, άνεργε, δώσε 200 και είμαστε εντάξει! Το κόστος της πορείας στην Αθήνα, για αστυνομικούς, λεωφορεία, διαφήμιση, αφίσες, συνοδεία, γιατρούς, εργατοώρες, κλειστούς δρόμους είναι μεγαλύτερο από το κόστος των τελών που θα αφαιρούσε από τους 16 χιλ. μακροχρόνια άνεργους της πόλης. Η δημοτική αρχή όμως επιλέγει οι μακροχρόνια άνεργοι να πληρώνουν δημοτικά τέλη. Να πληρώνουν και τη σύνταξη και το μισθό του διευθυντή του ΔΗΠΕΘΕ.    

 

Τις δουλειές τις δημιουργεί το μυαλό, η τόλμη και η σκέψη. Την ανεργία τη δημιουργεί η λογική του παρτάκια, τα δικά μας παιδιά, η πραγματικότητα και η τσέπη. Προσλήψεις μόνιμων θέλει να κάνει ο δήμαρχος. Η δημοτική αρχή ζητά μόνιμο προσωπικό 565 ατόμων. Αυτοί δεν χρειάζεται να πάνε στην πορεία. Θα μετρήσουν 220 χιλιόμετρα σε 8 ημέρες για να βρουν ποιοι δημότες θα τους πληρώνουν. Όμως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι δεν μπορούν. Οι άνεργοι δεν μπορούν. Άνεργοι και εργαζόμενοι δεν μπορούν να πληρώνουν μόνιμα εφ’ όρου ζωής τα ίδια «αγωνιστικά» πρόσωπα. Τον αγώνα του παππού στο βουνό δεν θα τον εξαργυρώνει ο εγγονός ράπερ με μόνιμη θέση στο δημόσιο. Ο δήμαρχος δεν θέλει νέες θέσεις εργασίας. Να προσλάβει μόνιμους θέλει.

Όμως οι υπόλοιποι εργαζόμενοι με ΑΣΕΠ στο δημόσιο και στους δήμους γιατί δεν αντιδρούν για τον κάθε κομματικό υπάλληλο που τους φορτώνουν; Τη δουλειά του ράπερ, του Καρανίκα, του golden boy, του «δεν κάνει για τίποτα, βολέψτε τον» Σουφλιάς, του αφισοκολλητή, αυτοί θα την κάνουν, αυτοί θα χρειαστεί να δουλεύουν και για εκείνον. Και θα πληρώνονται λιγότερο από αυτόν. Η φάμπρικα προσλήψεων έχει σβήσει μηχανές από τότε που όσοι απαντούσαν στην προφορική συνέντευξη Παυλόπουλου ότι είναι φιλαράκια του Πάκη και του Σουφλιά διορίζονταν. «Βελτιώσαμε το ΑΣΕΠ με την προφορική συνέντευξη» μας τάιζαν σανό και έστριβαν το πλοίο στα βράχια. Θέσεις εργασίας δημιουργεί η πραγματική οικονομία. Περίπου 18 χιλιάδες θέσεις εργασίας θα φτιάξουν τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια. Ιδιώτες. Αυτά που δεν θα παραχωρούσαμε, θα τα αφήναμε ζημιογόνα, να διορίζουμε τους δικούς μας, να τους πληρώνουν τα κορόιδα. Γαμώτο, 18 χιλιάδες λιγότεροι διορισμοί, μοιρολογεί το πελατειακό κράτος.  

Η ντουντούκα του κόμματος απαντά: «Η δημοτική αρχή ζητά προσωπικό 565 ατόμων. Η κυβέρνηση το αρνείται για να αναγκαστούν οι δήμαρχοι να τα δώσουν σε ιδιώτες». Γιατί; Οι ιδιώτες δεν καλύπτουν θέσεις εργασίας; Οι ιδιώτες δεν είναι άνεργοι; Και η κυβέρνηση προσλήψεις θέλει να κάνει. Αλλά δεν έχει βρει τρόπο να τους πληρώνει. Τα λεφτόδενδρα μαράθηκαν «μέρα μεσημέρι». Και το εμπόδιο είναι ο κανόνας 1 προς 5. Οπότε ο Tσίπρας ανακοινώνει 5μηνίτες με 586 ευρώ σε 51 δήμους, περίπου 19 χιλιάδες άτομα για αρχή να ξεγελάσει τα ψέματά του. Και αυτός τους Καρανίκες και Σχοινάδες θέλει να τους βάλει μόνιμα στο δημόσιο, όχι απλά μετακλητούς. Αλλά δεν μπορεί. Τα παραμύθια για 300 χιλιάδες θέσεις εργασίας την 1η χρονιά σκίστηκαν μαζί με το πρόγραμμα ξεσαλλονίκη. Όπως και οι 400 χιλ. θέσεις εργασίας των Ζαππείων του Σαμαρά έγιναν 400 χιλ. θέσεις ανεργίας.   

Περπάτα, Forrest Gump, να πρσλάβουμε τους δικούς μας. Γιατί ο αγώνας σου, ο δικός σου αγώνας, δικαιώνει την επιλογή μας να κάνουμε 565 μόνιμες προσλήψεις. Τους δικούς μας. Εσύ περπάτα. Εσύ δεν θα διοριστείς. Μέχρι τότε πλήρωσε ΕΝΦΙΑ, πλήρωσε τέλη κυκλοφορίας, πλήρωσε δημοτικά τέλη, πλήρωσε 23% φόρο στην τυρόπιτα, πλήρωσε αυτά που σου έλεγε ο ηρωικός Γιάνης «Θα ψάξω να βρω ένα φορολογικό συντελεστή σε ένα άνευ σημασίας αγαθό για να δείξουμε καλή θέληση» και μετά έκανε αυξήσεις μέχρι και στα μακαρόνια, γιατί θα πρέπει να πληρωθούν και οι 565 νέες προσλήψεις. Οι νέες θέσεις εργασίας στο δημόσιο θέλουν νέους φόρους στους εργαζόμενους και στους άνεργους. Οι νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό τομέα στις υπόλοιπες χώρες μειώνουν τους φόρους. Λιγότερες κρατικές δαπάνες, λιγότεροι φόροι ή περισσότερες κοινωνικές παροχές.

Αν ο δήμος έχει ανάγκη για 565 θέσεις εργασίας, να τις πάρουν 565 άνεργοι να τις κάνουν αυτοί. Ιδιώτες. Κάνε μια εφαρμογή στο tablet και άνοιξέ την να καταθέσουν βιογραφικά από αύριο. Τα κονδύλια υπάρχουν από την ΕΕ. Αν όμως ο δήμος έχει ανάγκη για 565 θέσεις μόνιμου προσωπικού αφισοκόλλησης τότε περπάτα, φώναξε, κράτα το σφυροδρέπανο, στη Σοβιετία όλοι έχουνε δουλειές. Αλλά τότε όλοι να μπορούν να είναι εργαζόμενοι στο δημόσιο, όχι μόνο οι δικοί μας. Όλες οι θέσεις στο δημόσιο για κάθε νέα πρόσληψη να κλειδώνουν με συμβόλαιο με θητεία το πολύ 12 ετών συνολικά (οι παλιές θέσεις όπως είναι status quo, καμία αλλαγή, όπως υπέγραψαν και οι καλοί - χρήσιμοι και οι άχρηστοι, αλλά με αξιολόγηση). Όχι παραπάνω. Τα υπόλοιπα ένσημα στον ιδιωτικό τομέα. Και πάλι θέσεις θα υπάρχουν γιατί κάποιοι δεν θα κάνουμε αίτηση να μπούμε στο δημόσιο. Όποιος θέλει στο δημόσιο, το πολύ 12 χρόνια συνολικά. Τέρμα οι μόνιμες θέσεις. Όχι κάποιοι να εξασφαλίζουν για πάντα μισθό και σύνταξη από τον ίδιο εργοδότη (το κράτος - τους πολίτες), σε βάρος των υπολοίπων. Με αυτό τον περιορισμό θα χάνουμε στα 12 χρόνια μερικούς άριστους δουλευταράδες, ναι, αλλά θα είμαστε (σχεδόν) όλοι ίσοι στην πράξη, όχι στα λόγια μόνο. Το σύνθημα του δήμαρχου, «άλλαξε τον κόσμο, το έχει ανάγκη» να αφορά όλους, όχι μόνο τους 565 δικούς του. Να αγωνιστούμε κατά της ανεργίας θέλουμε ή να διοριστούν μόνιμα οι «δικοί μας»;  

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ