Πολιτικη & Οικονομια

Ο Ντόναλντ Τραμπ και οι γυναίκες

Ψηφοθηρικός καιροσκοπισμός

Εύα Στάμου
Εύα Στάμου
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
124923-280413.jpg

Σε μία από τις πρόσφατες ομιλίες του, ο υποψήφιος για το χρίσμα της αρχηγείας των Ρεπουμπλικάνων, Ντόναλντ Τραμπ, απευθυνόμενος στα συντηρητικά αντανακλαστικά των Αμερικανών ψηφοφόρων, πρότεινε οι γυναίκες που κάνουν άμβλωση «να αντιμετωπίζουν κάποιο είδος τιμωρίας».

Όταν λίγο αργότερα ρωτήθηκε από δημοσιογράφους τι είδους τιμωρία είχε κατά νου, παραδέχτηκε ότι δεν έχει ακόμα εκπονήσει συγκεκριμένο σχέδιο, δημιουργώντας την εντύπωση στους αντιπάλους του ότι επρόκειτο για μια έμπνευση της στιγμής που είχε ως μοναδικό στόχο να προσελκύσει ένα βαθιά συντηρητικό, θρησκόληπτο κοινό, τους ψηφοφόρους με άλλα λόγια της Θρησκευτικής Δεξιάς.

Στην Αμερική η Θρησκευτική Δεξιά είναι κυρίως ένα κίνημα φανατικών Ευαγγελιστών Προτεσταντών που επιχειρούν να συνδέσουν τον αυνανισμό, τις ερωτικές φαντασιώσεις, την αντισύλληψη και τις αμβλώσεις με την νευροφυσιολογική κατάρρευση του ανθρώπου και την ηθική εκτροπή της Αμερικανικής κοινωνίας. Οι μεγαλύτεροι εχθροί για την Αμερικανική Θρησκευτική Δεξιά φαίνεται πως είναι το σεξ εκτός γάμου και η σεξουαλική αυτονομία των γυναικών.

Μπορεί η επίθεση στις γυναίκες από τον Τραμπ να φαίνεται ασύμβατη με το γεγονός ότι σε διάφορες περιστάσεις δεν χάνει την ευκαιρία να δηλώσει «λάτρης του ωραίου φύλου». Στην πραγματικότητα όμως δεν υπάρχει καμία αντίφαση σε αυτό. Ο Τραμπ θεωρεί ότι ο ρόλος των γυναικών είναι διακοσμητικός (παραδείγματος χάριν, να σε πλαισιώνουν κατά τη διάρκεια μίας ομιλίας, με εντυπωσιακό μακιγιάζ και ένα κομψό ταγιέρ) στερώντας τις αυτόματα από την υποκειμενικότητά τους. Η μετατροπή κάποιου σε αντικείμενο είναι άλλωστε το πρώτο βήμα ώστε να τον χρησιμοποιήσεις στην συνέχεια σύμφωνα με τους σκοπούς και τα σχέδιά σου.

Οι έννοιες «κοινωνικό κράτος», «ισότητα των φύλων»,«δικαιώματα των γκέι», δεν έχουν καμία βαρύτητα για την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ. Η καμπάνια του έχει εστιάσει σχεδόν αποκλειστικά στην οικονομική σταθερότητα και την ανέφελη ανάπτυξη που υπόσχεται στους ψηφοφόρους του.

Το πιθανότερο είναι ότι ο οπορτουνισμός και η χαλαρή ηθική του Τραμπ, καθορίζουν την απόφασή του να εκμεταλλευτεί πολιτικά διάφορες ιδεοληψίες, χειραγωγώντας όσους θρησκόληπτους, μισογύνηδες θεωρούν πως το δόγμα τους τούς δίνει το δικαίωμα να αστυνομεύουν τα σώματα των γυναικών -- όχι επειδή συμμερίζεται τις απόψεις τους, αλλά, απλώς, για να αποσπάσει μερικές ακόμα φήφους.

Δύο μόλις μέρες μετά τις αρχικές δηλώσεις του, η τοποθέτηση που έκανε στο CBS ήταν σε εντελώς διαφορετικό μήκος κύματος: «οι νόμοι που προστατεύουν το δικαίωμα των γυναικών να κάνουν έκτρωση πρέπει να μείνουν ως έχουν». Γεγονός που καταδεικνύει πως ισχυρότερος ίσως κι από τον σεξισμό του Τραμπ, είναι ο ψηφοθηρικός καιροσκοπισμός του.

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ