Πολιτικη & Οικονομια

Αδελφές Μπαρμπούτσογλου, τέλος!

Όλος ο θίασος επί σκηνής στη ΝΔ με τον τελευταίο ανασχηματισμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

4939-198868.jpg
Ευτύχης Παλλήκαρης
ΤΕΥΧΟΣ 329
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
11353-26187.jpg

Όλος ο θίασος επί σκηνής στη ΝΔ με τον τελευταίο ανασχηματισμό στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η «εσωκομματική τράπουλα» ανακατεύτηκε την περασμένη Δευτέρα σε βαθμό που να θυμίζει τον... ανασχηματισμό που έκανε το περασμένο φθινόπωρο ο Γιώργος Παπανδρέου, όταν ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών έκανε ένα υπουργικό σχήμα με πλειάδα αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών, μερικοί από τους οποίους ακόμα και σήμερα αναζητούν ρόλο...

Κάτι τέτοιο φαίνεται ότι βάρυνε και στα φιλόδοξα σχέδια του Αντώνη Σαμαρά, που βλέπει να έρχονται σύντομα εκλογές, οπότε άνοιξε τις πόρτες στους πάντες για να τους «τρέξει». Αίφνης, ο αποτυχών να εκλεγεί δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κ. Γκιουλέκας, που είχε κάνει και ένα πέρασμα από το κόμμα ως γραμματέας Προγράμματος –δεν το πήρε κανείς είδηση–, τώρα θα είναι αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών.

Ποιος φώναξε «ουαί τοις ηττημένοις»; Ο Γ. Γιακουμάτος, που μέχρι πριν από λίγες μέρες έλεγε στον Α. Σαμαρά να μην παρασύρεται από τους συμβούλους του, παρομοιάζοντάς τους με τις «αδελφές Μπαρμπούτσογλου» –τραγουδίστριες μιας άλλης εποχής σε ταβέρνα του Παγκρατίου, που έδινες ένα τάληρο και σου τραγουδούσαν το άσμα της επιθυμίας σου– βρέθηκε να είναι αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας. Μπες κι εσύ μέσα...

Πρώτο τραπέζι πίστα και οι επονομαζόμενοι «καραμανλικοί» – ο Ευρ. Στυλιανίδης, γραμματέας Προγράμματος, ο Μ. Τζίμας τομεάρχης Άμυνας, ο Στ. Καλαφάτης τομεάρχης Ενέργειας. Και αυτοί στον αγώνα υπέρ των επικείμενων εκλογών.

Το κερασάκι στην τούρτα ήταν η ενσωμάτωση στο νέο κομματικό σχήμα ορισμένων βουλευτών της ΝΔ που φλέρταραν με την Ντόρα Μπακογιάννη και έβλεπαν ακόμη και έξοδο. Έτσι για παράδειγμα το πιο «άτακτο παιδί», ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κ. Καραγκούνης, βρέθηκε με το αξίωμα του αναπληρωτή τομεάρχη Δικαιοσύνης, ενώ και άλλος ένας με το ένα πόδι έξω, ο Αθ. Γιαννόπουλος, προήχθη σε τομεάρχη Υγείας. Τα κεφάλια μέσα.

Η ανακύκλωση του κομματικού δυναμικού μπορεί να δίνει την επίφαση μιας ακόμη φαντασιακής ανάτασης της ΝΔ, αλλά προσοχή στα ψιλά γράμματα των βαρύγδουπων εξαγγελιών! Γιατί την ώρα που κόσμος και κοσμάκης συνωστίζεται στον ιδιότυπο αυτό διαγωνισμό οφιτσίων, οι πολιτικές της ΝΔ τραβούν όλο και πιο δεξιά. Οι κορόνες περί τα εθνικά υψώνονται – και είναι βέβαιο πως η ανάληψη του τομέα Εξωτερικών από τον Π. Παναγιωτόπουλο αυτό υπηρετεί.

Ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς απαιτεί πλέον περισσότερες δόσεις «ελληνικότητας» στην παιδεία μας, ενώ εξορκίζει στις ομιλίες του ως αποτυχημένη και απολιτίκ την πολιτική του «μεσαίου χώρου». Πολλά στελέχη που διαφωνούν με τη στροφή αυτή της ηγεσίας της ΝΔ καλούνται τώρα με τη σιωπή τους να εξαργυρώσουν το κομματικό τους αξίωμα.

Μιας και έγινε λόγος για την απεμπόληση του «μεσαίου χώρου» από τη ΝΔ, ας αναφέρουμε ότι ο Άρης Σπηλιωτόπουλος ήταν από αυτούς που μέχρι την τελευταία στιγμή υπερασπίζονταν την τιμή μιας πολιτικής που αν μη τι άλλο έδωσε ευρεία εκλογική νίκη στη ΝΔ το 2004 – άλλο αν η μετέπειτα πολιτική των γαλάζιων κυβερνήσεων αποδείχτηκε (αυτο)καταστροφική.

Μόλις το περασμένο Σάββατο ο κ. Σπηλιωτόπουλος σε συνέντευξή του τόνιζε πως ο μεσαίος χώρος «είναι ο χώρος που συναντιούνται οι πολίτες με έντονη πολιτική αναζήτηση, που δεν τους καλύπτει ο φανατισμός και η μισαλλοδοξία της επίπεδης διάκρισης των κομμάτων, αλλά χωρίς δογματισμούς, έχοντας την ιδεολογική της αφετηρία υιοθετούν αυτές τις πολιτικές των αντιπάλων που είναι ορθές». Σαράντα οκτώ ώρες μετά, αναλάμβανε τομεάρχης Παιδείας του κόμματος που ήδη αποκήρυξε το μεσαίο χώρο...

Στα «ψιλά γράμματα» θέλουν κάποιοι να περάσει και το γεγονός ότι ο ανασχηματισμός δεν άγγιξε το στενό πυρήνα των συμβούλων του Α. Σαμαρά, που δίνουν τον τόνο σε αδιέξοδες πολιτικές. Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, ο Φαήλος Κρανιδιώτης, ο Δημήτρης Σταμάτης, ο Διονύσιος Καραχάλιος –όλοι συνεργάτες από την εποχή της Πολιτικής Άνοιξης και του «Δικτύου 21»– δεν είχαν ανάγκη να περάσουν τη δοκιμασία της κομματικής αναδόμησης, για να στηλιτεύουν τους όπου γης –και κόμματος– «ντιντήδες» και «βαψομάλληδες».

Πολλοί από τους σημερινούς γαλάζιους αξιωματούχους θα δοκιμαστούν σκληρά από τους επικίνδυνους ακροβατισμούς των συμβούλων. Αστειάκια με τις αδελφές Μπαρμπούτσογλου, τέλος!

palikar@otenet.gr

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ