Πολιτικη & Οικονομια

Πολιτική βελτίωση με οικονομική επιδείνωση

Στενεύουν πάλι τα χρονικά περιθώρια

67987-174763.jpg
Γιώργος Κύρτσος
ΤΕΥΧΟΣ 537
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
107029-238145.jpg

Το βασικό χαρακτηριστικό των τελευταίων μηνών είναι η βελτίωση της συμπεριφοράς μεγάλου τμήματος του πολιτικού συστήματος και η επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα οι πολιτικοί που προσυπογράφουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας θα πρέπει να δώσουν λύση, αμέσως μετά τις εκλογές, στα μεγάλα διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας στα οποία κυριαρχεί το ουσιαστικά χρεοκοπημένο ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα, προτού οι αρνητικές εξελίξεις φθείρουν το πολιτικό κεφάλαιο που έχει δημιουργηθεί.

Σημαντική βελτίωση

Ο κ. Τσίπρας και το τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ που συνεργάζεται έχουν πολύ καλύτερες πολιτικές θέσεις απ’ ό,τι είχαν πριν ένα χρόνο. Έχουν δεχτεί την αναγκαιότητα ενός νέου προγράμματος-μνημονίου παρά το γεγονός ότι στήριξαν την πολιτική τους άνοδο στην υποτιθέμενη κατάργηση των μνημονίων και της λιτότητας στη βάση της πολιτικής βούλησης. Έχουν εγκαταλείψει τα προγράμματα αντικαπιταλιστικού μετασχηματισμού και πλουσιοπάροχων παροχών με ανύπαρκτα χρήματα. Έχουν διαχωρίσει τη θέση τους από τους παλαιοκομμουνιστές και τους νεοκομμουνιστές που αποτελούσαν τη στελεχιακή βάση του ΣΥΡΙΖΑ του 4-5%.

Πρόκειται για μία στροφή που δεν καταργεί τις αντιφάσεις, την προχειρότητα και τον οπορτουνισμό του ΣΥΡΙΖΑ που έχει συσπειρωθεί γύρω από τον κ. Τσίπρα, αναδεικνύει όμως την επιτάχυνση του πολιτικού χρόνου και την ποιοτική βελτίωση του δημοκρατικού μας συστήματος.

Εντυπωσιακές είναι οι αλλαγές και στο χώρο της ΝΔ. Η ηγεσία Μεϊμαράκη, η οποία ξεκίνησε σαν μεταβατική, τείνει να εξελιχθεί σε υπερβατική. Ο νέος ηγέτης της ΝΔ, ο οποίος προέρχεται από τα βάθη των μηχανισμών της, ακολουθεί μια ριζοσπαστική πολιτική η οποία έχει συσπειρώσει απόλυτα το 28%, το εκλογικό ποσοστό του Ιανουαρίου, και τείνει να διευρύνει την κοινωνική και εκλογική βάση του βασικού εκφραστή της ελληνικής κεντροδεξιάς.

Σε αυτή την περίοδο η ΝΔ χαρακτηρίζεται από εσωκομματική ενότητα και από πλήρη αποδοχή της ηγεσίας από τη βάση και διαφοροποιείται έτσι από ένα μίζερο εσωκομματικό παρελθόν. Παράλληλα, η ηγεσία της στήριξε τις επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ υπέρ του τρίτου προγράμματος-μνημονίου, πρότεινε τη ματαίωση των πρόωρων βουλευτικών εκλογών και το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στην αναγκαιότητα της κυβερνητικής συνεργασίας ιδιαίτερα σε περίπτωση που η ΝΔ κατακτήσει την εκλογική πρωτιά. Τέλος, έχει εγκαταλείψει την υπερβολική και στείρα κριτική σε βάρος του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με αυτή και τη θεωρία των δύο άκρων, και δηλώνει έτοιμη να συνεργαστεί με το μεγάλο αντίπαλο κόμμα για να λυθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα συγκεκριμένα προβλήματα.

Εάν κάποιος περιέγραφε τη σημερινή στάση του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ πριν από 12 μήνες ή και πριν έξι μήνες θα αντιμετωπιζόταν σαν ένας ευφάνταστος αναλυτής που έχει χάσει την επαφή με την πραγματικότητα.

Θετικές εξελίξεις παρατηρούνται και στο χώρο του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, όμως η πολιτική δυναμική προσδιορίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ.

Ζητούνται αποτελέσματα

Η διαφορετική πολιτική συμπεριφορά των πρωταγωνιστών δεν αποτρέπει, προς το παρόν, τη δραματική επιδείνωση της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. Η υστέρηση των φόρων και η φοροδιαφυγή έσπασαν κάθε προηγούμενο ρεκόρ το 2015. Τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων υποχωρούν, σε ετήσια βάση, με διψήφιο ποσοστό και οι πειραματισμοί που οδήγησαν στα capital controls έχουν μετατρέψει την προοπτική της ανάπτυξης σε ύφεση και σε οικονομική και επιχειρηματική αβεβαιότητα.

Η βελτίωση του πολιτικού συστήματος θα αποδειχθεί ένα άλμα στο κενό εάν δεν υπάρξουν αμέσως μετά τις εκλογές οι δραστικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα βάλουν σε τάξη τα δημόσια οικονομικά και θα ανοίξουν το δρόμο στον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Εάν δεν συνδυαστεί η πολιτική κινητικότητα που παρατηρείται με μία διαφορετική προσέγγιση στην αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων, οι πολίτες θα στραφούν, μόλις επιβεβαιωθεί η οικονομική αποτελμάτωση, υπέρ των κομμάτων που επιμένουν να αρνούνται την πραγματικότητα και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Πρέπει λοιπόν να συμπληρώσουμε την πολιτική βελτίωση με τη δυναμική και δημιουργική εφαρμογή του τριετούς προγράμματος που έχει συμφωνηθεί, για να την προστατεύσουμε από τις συνέπειες της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της οικονομικής και κοινωνικής κατάστασης. 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ