Πολιτικη & Οικονομια

To ΔΝΤ λέει ότι το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο

Τι αναφέρει το προσχέδιο έκθεσης για τη βιωσιμότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
101508-202356.jpg

Το πρακτορείο Reuters επικαλείται έκθεση του ΔΝΤ σύμφωνα με την οποία το χρέος της Ελλάδας είναι μη βιώσιμο, δίχως την επιμήκυνση των ωριμάσεων των ελληνικών ομολόγων.

Το ΔΝΤ επισημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιμήκυνση των ωριμάνσεων και πιθανή διαγραφή χρέους, σε περίπτωση νέας αύξησης του δημόσιου χρέους και μη εφαρμογής των οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Σύμφωνα με το προσχέδιο της έκθεσης του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, η Ελλάδα χρειάζεται μία κατ’ αρχήν επιμήκυνση των ωριμάνσεων των ελληνικών ομολόγων που διαθέτει τόσο το ίδιο το Ταμείο, όσο και η Ευρωζώνη.

Πιο αναλυτικά, προτείνει επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων του ΔΝΤ κατά 20 χρόνια και της Ευρωζώνης κατά 40 χρόνια.

Όπως προειδοποιεί, εάν η Ελλάδα δεν επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,5% του ΑΕΠ και ανάπτυξη 1% του ΑΕΠ, το ελληνικό χρέος θα χρήζει μίας νέας σημαντικής διαγραφής, ώστε να καταστεί βιώσιμο.

Μάλιστα, στο χειρότερο σενάριο, το ΔΝΤ εκτιμά ότι η συνολική διαγραφή του χρέους πρέπει να ανέλθει στα 53,1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, το Ταμείο εκτιμά ότι το δημόσιο θα ανέρχεται στο 150% του ΑΕΠ το 2020 και στο 140% του ΑΕΠ το 2022.

Όπως εξηγεί, οι χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδος για την τριετία 2015 - 2018 θα φθάσουν τα 50 δισ. ευρώ και εκτιμά ότι είναι αναγκαίο ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας ύψους τουλάχιστον 36 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ