- CITY GUIDE
- PODCAST
-
16°
Δεν εκδίδεται στην Αυστραλία ο Τζέιμς Δαλαμάγκας – Η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Πατρών
Η δικαστική απόφαση αφορά αποκλειστικά το αίτημα έκδοσης
Υπόθεση Τζέιμς Δαλαμάγκα: Το ελληνικό δικαστήριο μπλόκαρε την έκδοσή του στην Αυστραλία
Τη μη έκδοση του Τζέιμς Δαλαμάγκα στην Αυστραλία αποφάσισε το Συμβούλιο Εφετών Πατρών, απορρίπτοντας -σε αυτό το στάδιο- το αίτημα των αυστραλιανών αρχών για την παράδοσή του, προκειμένου να δικαστεί για υπόθεση ανθρωποκτονίας που εκκρεμεί από το 1999.
Η απόφαση εκδόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης, έπειτα από πολύωρη διάσκεψη των δικαστών, η οποία διήρκεσε περίπου οκτώ έως εννέα ώρες. Ο 56χρονος Ελληνοαυστραλός Τζέιμς Δαλαμάγκας συνελήφθη τον Ιούνιο του 2026 στο Αίγιο, όπου, σύμφωνα με τις αρχές, διέμενε επί σειρά ετών χρησιμοποιώντας διαφορετικά στοιχεία ταυτότητας. Σε βάρος του εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης για τη δολοφονία του ομογενούς Γιώργου Γιαννόπουλου, η οποία σημειώθηκε στο Σίδνεϊ το 1999.
Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, βασικό σημείο της υπερασπιστικής γραμμής αποτέλεσε ο ισχυρισμός ότι το αδίκημα έχει παραγραφεί σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία, παρότι στην Αυστραλία η ανθρωποκτονία δεν υπόκειται σε παραγραφή. Το συγκεκριμένο νομικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της εξέτασης του αιτήματος έκδοσης.
Με την απόφασή του, το Συμβούλιο Εφετών Πατρών έκρινε ότι ο Τζέιμς Δαλαμάγκας δεν θα εκδοθεί στις αυστραλιανές αρχές, ανατρέποντας το σχετικό αίτημα που είχε υποβληθεί για να δικαστεί στο Σίδνεϊ, όπου τελέστηκε το έγκλημα για το οποίο κατηγορείται.
Η υπόθεση θεωρείται μία από τις σημαντικότερες των τελευταίων ετών σε επίπεδο διεθνούς δικαστικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Αυστραλίας, καθώς ο Δαλαμάγκας συγκαταλεγόταν επί χρόνια στους πλέον καταζητούμενους της Αυστραλίας.
Η δικαστική απόφαση αφορά αποκλειστικά το αίτημα έκδοσης και δεν συνιστά κρίση επί της ουσίας της κατηγορίας που αντιμετωπίζει ο 56χρονος στην Αυστραλία.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Θα ζητήσει «βραχιολάκι» αν δεν αφεθεί ελεύθερος
Απορρίφθηκε η έφεση της υπουργού για αποκλειστική επιμέλεια
Τι αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο
Το βίντεο που κάνει το γύρο του διαδικτύου
Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»
Τέσσερις αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους
Η ανακοίνωση του «Χαμόγελου του Παιδιού»
Το «αντίο» των συναδέλφων του
Όσα βρέθηκαν στην κατοχή του
Στο Μουσικό Σχολείο καταστράφηκαν μουσικά όργανα
Οι πρώτες πληροφορίες
Πότε ήταν μικρούλης και πότε έγινε 13 κι άρχισε να βγαίνει με τους φίλους του... Δεν συνηθίζεται εύκολα, όσο κι αν χαίρεσαι που μεγαλώνουν.
Πού έπεσε χθες Τετάρτη (28.10) περισσότερη βροχή
H διαδρομή από τις μάγισσες της αρχαιότητας έως τις ευρωπαϊκές πυρές, και η σχέση ανάμεσα στην πατριαρχία, τη σεξουαλικότητα, την εξουσία και τους συλλογικούς μας φόβους
Πώς προστατεύουμε τα παιδιά στον ψηφιακό κόσμο, πέρα από την απαγόρευση
Ρίψεις νερού από την Πυροσβεστική για την ψύξη του σημείου διαρροής
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.