- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
BBC: Η Σαντορίνη φοβάται για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο μετά τους σεισμούς
Δεν έχουν υπάρξει ακόμη ακυρώσεις κρατήσεων, λένε οι ξενοδόχοι
BBC: Η Σαντορίνη φοβάται για την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο μετά τους σεισμούς - Δεν έχουν υπάρξει ακόμη ακυρώσεις κρατήσεων, λένε οι ξενοδόχοι
Στους σεισμούς που καταγράφονται στη Σαντορίνη, προκαλώντας ανησυχία, αναφέρεται σε άρθρό του το BBC, σημειώνοντας ότι το νησί βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε εποχικούς εργάτες από άλλα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού, οι οποίοι βοηθούν τον μόνιμο πληθυσμό των μόλις 15.000 ατόμων να εξυπηρετεί δεκάδες χιλιάδες τουρίστες κάθε μέρα σε περίοδο αιχμής.
Σύμφωνα με το BBC, η αβεβαιότητα σχετικά με το πώς οι δονήσεις θα επηρεάσουν τον αριθμό των τουριστών έχει αναγκάσει ορισμένους εργαζόμενους να επανεξετάσουν τις επιλογές τους αυτό το καλοκαίρι. «Δεν είναι ότι φοβάμαι τους σεισμούς - η Σαντορίνη κουνιέται πάντα», λέει ο Μάνος, ο οποίος έχει περάσει τα τελευταία πέντε καλοκαίρια δουλεύοντας ως μπάρμαν στο νησί. «Ανησυχώ ότι δεν θα υπάρχουν αρκετοί τουρίστες. Εάν η σεζόν είναι αδύναμη, μπορεί να μην βγάλω τόσα χρήματα ή μπορεί να μην με χρειαστούν για όλο το καλοκαίρι. Δεν μπορώ να πάρω αυτό το ρίσκο» προσθέτει. Έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται στην Κέρκυρα και δεν προτίθεται να επιστρέψει φέτος στη Σαντορίνη.
Το ρεπορτάζ αναφέρει ότι οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων - που ανησυχούν ότι οι εργαζόμενοι θα πάνε αλλού - πιέζουν ώστε η κυβέρνηση να συνεχίσει να πληρώνει το μεγαλύτερο μέρος του μισθού τους μέχρι να ξεκινήσει ξανά η εργασία. «Έχουμε καταθέσει μια σειρά προτάσεων στην κυβέρνηση για να στηρίξουμε τόσο το υπάρχον εργατικό δυναμικό στο νησί, όσο και όσους αναζητούν να εργαστούν κατά τη διάρκεια της σεζόν», λέει ο κ. Παγώνης. Η κυβέρνηση έχει απαντήσει θετικά, αλλά «μένει να δούμε αν αυτά τα μέτρα θα εφαρμοστούν». Υπάρχουν επίσης εκκλήσεις για αυστηρότερους κανονισμούς για τα ιδιωτικά ενοικιαζόμενα ακίνητα, τα οποία ενδέχεται να μην πληρούν τα ίδια πρότυπα ασφαλείας με τα ξενοδοχεία του νησιού.
Σαντορίνη: Μείωση στις κρατήσεις, αλλά όχι ακυρώσεις
Η Σαντορίνη αντιπροσωπεύει περίπου το 2,5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας, δημιουργώντας περίπου 5,9 δισ. ευρώ (4,9 δισ. £) ετησίως. Αν και δεν έχουν υπάρξει ακυρώσεις μέχρι στιγμής, οι ξενοδόχοι αναφέρουν μείωση στις κρατήσεις και οι επαγγελματίες του κλάδου προειδοποιούν ότι εάν η κατάσταση επιμείνει για έναν ακόμη μήνα, ο αντίκτυπος στις επιχειρήσεις μπορεί να είναι σοβαρός.
Κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο νησί την Παρασκευή, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναγνώρισε τη σημασία της προστασίας της φήμης της Σαντορίνης, χαρακτηρίζοντάς την ως «εμβληματικό τουριστικό προορισμό» και λέγοντας: «Είναι καθήκον μας να την προστατεύσουμε, να διατηρήσουμε τη φήμη της και να διασφαλίσουμε ότι το 2025 θα είναι άλλη μια εξαιρετική χρονιά για τον τουρισμό».
Η κα Καραμολέγκου, της οποίας τα τέσσερα ξενοδοχεία απασχολούν 120 άτομα, αναγνωρίζει τις προκλήσεις και παραδέχεται ότι εάν οι δονήσεις συνεχιστούν πολύ περισσότερο, ίσως χρειαστεί να καθυστερήσει το άνοιγμα των ξενοδοχείων και των επιχειρήσεων της. Ωστόσο, παραμένει αισιόδοξη για το μέλλον της σημαντικότερης βιομηχανίας του νησιού. «Είμαστε σε αυτήν την επιχείρηση για δεκαετίες, λειτουργώντας στο υψηλότερο επίπεδο. Είμαι βέβαιος ότι ακόμη και με λιγότερο προσωπικό, οι υπηρεσίες μας θα παραμείνουν εξαιρετικές».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε την 60χρονη μετά από έρευνα με υλικό από κάμερες ασφαλείας - Σχηματίζεται δικογραφία
Νέες λεπτομέρειες στο φως - Τι ισχυρίζεται ο 43χρονος
Η σορός του άνδρα βρέθηκε από τους πυροσβέστες κατά την επιχείρηση κατάσβεσης
Καταιγιστικές εξελίξεις στην υπόθεση της 45χρονης
Ομάδα αγνώστων επιτέθηκε εναντίον δυνάμεων της αστυνομίας
Ανάγκαζαν κορίτσια να χαράζουν τα ονόματά τους στο σώμα τους
Μαραθώνια η διαδικασία των απολογιών
«Έστηνε σκηνικά θανάτου, παρουσίαζε τον εαυτό της ως σωτήρα των θυμάτων και όχι ως εκτελεστή αυτών»
Φιλοζωικές οργανώσεις τον έχουν επικηρύξει
Στρατολογούσαν γυναίκες από τη Λατινική Αμερική και τις εκβίαζαν
Την Τρίτη η απολογία του ενοικιαστή για υπόθεση ναρκωτικών
Ο ανήλικος μαζί με συνεργό του ακινητοποίησαν το θύμα - Στην κατοχή του βρέθηκαν ναρκωτικά και γκλοπ
Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση εξαφάνισης της 45χρονης
Στα δικαστήρια 4 από τους 7 συλληφθέντες της οργάνωσης - Είχε 86.000 πελάτες και κέρδη άνω των 7 εκατ. ευρώ
Η ΕΛ.ΑΣ. εξιχνίασε την υπόθεση ξυλοδαρμού του νεαρού έξω από το σπίτι του
Οι Αρχές εξετάζουν τα ευρήματα από το σπίτι της 45χρονης - Τα σενάρια εγκληματικής ενέργειας
Επίθεση δέχτηκαν τα τηλεοπτικά συνεργεία μετά την ολοκλήρωση της ποινικής διαδικασίας
Οικονομικές διαφορές εξετάζουν οι Αρχές ως κίνητρο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.